Ο Γενικός Ελεγκτής στη CT: Υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης με τον Γενικό Εισαγγελέα

Αναμένω και ελπίζω σύντομα να διευθετηθεί μια συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα ώστε να υπάρξει πλήρης εκτόνωση της κρίσης που ξέσπασε το τελευταίο διάστημα για το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων, δηλώνει ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, διατυπώνοντας τη θέση ότι η συνεργασία των δύο αξιωματούχων είναι επιβεβλημένη. Σε συνέντευξη στη Cyprus Times ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης τονίζει ότι το ζήτημα είναι εξόχως θεσμικό γιατί  αφορά την ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. «Ο ελεγχόμενος δεν μπορεί να έχει λόγο στο πως και πότε θα ελεγχθεί», υποδεικνύει ο κ. Μιχαηλίδης, ως απάντηση στη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα ότι ενόσω εκκρεμεί ποινική έρευνα δεν πρέπει να γίνεται άλλη διερεύνηση.

Η πρόσφατη δημόσια αντιπαράθεση δύο κορυφαίων ανεξάρτητων αξιωματούχων, όπως είναι ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Γενικός Ελεγκτής, δεν είναι και το καλύτερο για μια κοινωνία, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία οι θεσμοί διέρχονται κρίση.

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Η συνεργασία των δύο είναι επιβεβλημένη. Μπορείτε να ψάξετε όλες τις δηλώσεις, δικές μου και του εκπροσώπου μας, γραπτές και προφορικές, δεν υπήρξε ούτε μία που έθιγε το πρόσωπο του Γενικού Εισαγγελέα, τον οποίο άλλωστε σεβόμαστε πλήρως. Ναι, διαφωνήσαμε με τη γνωμάτευσή του. Είναι αυτό κακό; Κακό θα ήταν να εγκαταλείπαμε τις πλέον θεμελιώδεις αρχές της Υπηρεσίας μας.

Υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης με τον κ. Σαββίδη; Ο ίδιος εμφανίστηκε έτοιμος να συναντηθείτε και εσείς δημοσίως απαντήσατε ότι είστε διατεθειμένος να ανταποκριθείτε. Εχει διευθετηθεί συνάντηση ή ακόμη;

Πάντα υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης. Ζήτησα γραπτώς συνάντηση μαζί του στις 5 Οκτωβρίου. Αναμένω και ελπίζω ότι θα διευθετηθεί σύντομα μία συνάντηση ώστε να υπάρξει πλήρης εκτόνωση της κρίσης.

Επί της ουσίας τώρα, ο Γενικός Εισαγγελέας θεωρεί ότι δεν μπορεί η Ελεγκτική Υπηρεσία να διεξάγει έρευνα για ένα θέμα για το οποίο άρχισε έρευνα από την Ερευνητική Επιτροπή.

Το θέμα είναι εξόχως θεσμικό. Αφορά την ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Η έννοια αυτή δεν είναι κάτι θεωρητικό και αφηρημένο. Είναι επακριβώς καθορισμένη. Τα θεμέλια της τέθηκαν στην Αθηναϊκή Δημοκρατία πριν 2.500 χρόνια και την περιγράφει ο Πλάτωνας. Ο ελεγχόμενος δεν μπορεί να έχει λόγο στο πως και πότε θα ελεγχθεί. Στη σύγχρονη κοινωνία, οι αρχές ανεξαρτησίας των ελεγκτικών υπηρεσιών αποκρυσταλλώθηκαν διεθνώς το 1977 και ακόμη πιο συγκεκριμένα το 2007. Τόσο σημαντικές θεωρούνται οι αρχές αυτές για την εύρυθμη λειτουργία ενός δημοκρατικού κράτους, ώστε το 2011 και το 2014 υιοθετήθηκαν με ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η, κατά τα άλλα σεβαστή, θέση του Γενικού Εισαγγελέα κλονίζει τις δύο εκ των οκτώ θεμελιωδών αρχών που έχουν υιοθετηθεί. Πρώτον, το δικαίωμα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να επιλέγει τη χρονική στιγμή που θα κάνει ένα έλεγχο και δεύτερο την ελεύθερη πρόσβαση σε στοιχεία.

Αν το Σύνταγμα προέβλεπε περιορισμό στις δύο αυτές αρχές ανεξαρτησίας μας, θα έπρεπε η πολιτεία να σπεύσει να αλλάξει το Σύνταγμα ώστε να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή τους. Να όμως που ο συνταγματικός νομοθέτης, του πιο λεπτομερούς συντάγματος στον κόσμο όπως έχει λεχθεί, σοφά διασφάλισε τις αρχές αυτές. Επικαλείται λοιπόν τώρα ο Γενικός Εισαγγελέας ένα νόμο, τον περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμο, για να πει ότι, επειδή διόρισε Επιτροπή με βάση το νόμο αυτό, η Ελεγκτική Υπηρεσία θα πρέπει να σταματήσει τον έλεγχο που ξεκίνησε και να περιμένει. Με όλο το σεβασμό, αλλά διαφωνούμε πλήρως με αυτή τη θέση, τόσο λόγω της υπεροχής του Συντάγματος έναντι κάθε νόμου, αλλά και γιατί ουδόλως συμφωνούμε ότι ο έλεγχος μας θα βλάψει καθ’ οιονδήποτε τρόπο το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής. Αντίθετα. Και διερωτάται κάποιος. Δηλαδή η έκθεση μας για τις 5 πολιτογραφήσεις, ή η προηγούμενη για την πολιτογράφηση του Σαουδάραβα ιδιοκτήτη του τζετ και της οικογένειας του, ή η Έκθεση Καλογήρου, έβλαψαν το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής; Σίγουρα όχι. Εμείς θεωρούμε ότι η Ερευνητική Επιτροπή, η οποία έχει σίγουρα πολύ σημαντικό ρόλο, και η οποία όπως ορθά είπε ο Γενικός Εισαγγελέας μπορεί να δει και πτυχές που σχετίζονται με τους ιδιώτες παρόχους που εμείς δεν έχουμε εξουσία να δούμε, μπορεί να αξιοποιήσει αν θέλει τα δικά μας ευρήματα.

Μπορεί το ζήτημα να λυθεί μέσα από τη συνάντηση ή πιστεύετε ότι η όποια διαφορα στα θέματα αρμοδιότητας, θα λυθεί ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που έχει την εξουσία να εκδόσει ετυμηγορία για ένα συνταγματικό θέμα.

Ενδεχομένως και να λυθεί, ίσως και όχι. Αξίζει να προσπαθήσουμε. Αν δεν συμφωνήσουμε, ίσως να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στον συνταγματικά ορθό τρόπο επίλυσης της όποιας διαφοράς θα παραμείνει. Η επιλογή του Ανωτάτου Δικαστήριου, με από κοινού προσφυγή, ίσως να αποτελεί μια επιλογή που θα πρέπει να εξεταστεί αν παραμείνει η διαφορά. Ακόμη κι αν η συνάντηση μπορέσει μόνο να αποκαταστήσει τις σχέσεις, και αυτό κέρδος θα είναι για τον τόπο.

Αφού όπως λέτε υπήρξαν και στο παρελθόν τέτοια προηγούμενα, όπως το παράδειγμα του Συνεργατισμού, θεωρείτε ότι οι ενστάσεις όσων δεν θέλουν έρευνα από την Ελεγκτική Υπηρεσία αποσκοπούν στο να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια;

Υπενθυμίζω απλώς ότι, για τις πέντε περιπτώσεις που εξετάσαμε, η Κυβέρνηση μάς αρνήθηκε ακόμη και τον πρωτογενή έλεγχο στο ταμείο όταν πήγαμε να ελέγξουμε τις εισπράξεις των €5.000 για κάθε πολιτογράφηση και μας εμπόδισαν. Τι σχέση έχει ο έλεγχος αυτός με το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής; Για αυτό μιλήσαμε για προσκόμματα εκ μέρους της Κυβέρνησης.

Ο Γενικός Εισαγγελέας απαντά ότι στην επιτροπή που διόρισε για να διερευνήσει την υπόθεση των πολιτογραφήσεων, συμμετέχει ο Βοηθός Γενικός Ελεγκτής και ως εκ τούτου, η υπηρεσία σας ενημερώνεται αρμοδίως και καθηκόντως.

Εξ όσων γνωρίζω δεν είπε κάτι τέτοιο ο Γενικός Εισαγγελέας. Αυτά λέχθηκαν από κάποιες εφημερίδες. Ο Βοηθός Γενικού Ελεγκτή συμμετέχει στην Επιτροπή με την προσωπική του ιδιότητα. Στοιχειώδεις κανόνες δεοντολογίας τού απαγορεύουν να μεταφέρει στην Υπηρεσία μας πληροφορίες που αποκτά ως μέλος της Ερευνητικής Επιτροπής και αντίστροφα. Μάλιστα για την περαιτέρω διαφύλαξη της ανεξαρτησίας της Υπηρεσίας μας, εμείς τον έχουμε αποκλείσει από τις δικές μας διεργασίες για το θέμα πολιτογραφήσεων.

Ασπάζεστε τη θέση ότι ως πρώην πλέον, μέλος του υπουργικού Συμβουλίου, που ενέκρινε τις υπό διερεύνηση κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις, ο Γενικός Εισαγγελέας , όπως και ο Γενικός Βοηθός Εισαγγελέας, έχουν κώλυμα και δεν θα έπρεπε να έχουν την όποια εμπλοκή σ’ αυτή την υπόθεση;

Να ξεκαθαρίσω πρώτα ότι ως Υπηρεσία δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα ελέγχου του τρόπου με τον οποίο ο Γενικός Εισαγγελέας, ή ο Βοηθός του, ασκούν τις συνταγματικές αρμοδιότητες τους. Θα εξηγήσω όμως πως εγώ προσωπικά χειρίζομαι τέτοιες καταστάσεις. Μόλις είχα διοριστεί έπρεπε να χειριστώ τους ελέγχους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στο Υπουργείο Μεταφορών στο οποίο υπηρετούσα πριν ως εσωτερικός ελεγκτής. Συχνά επίσης σε ελεγχόμενους οργανισμούς ή Υπουργεία κλπ υπηρετούσαν και υπηρετούν συγγενείς μου, ορισμένες φορές στενοί. Από την άλλη, η Ελεγκτική Υπηρεσία, όπως και η Νομική Υπηρεσία, είναι προσωποπαγείς Υπηρεσίες και συνεπώς ο επικεφαλής τους φέρει πάντα την τελική ευθύνη. Ζήτησα λοιπόν τότε, το 2014, και έλαβα καθοδήγηση από τον τέως Γενικό Εισαγγελέα την οποία έκτοτε ακολουθώ ευλαβικώς. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η ανάμειξη μου στη διαδικασία ελέγχου, που ούτως ή άλλως γίνεται πλέον βάσει αυστηρών προτύπων από την Ομάδα Ελέγχου, είναι η μικρότερη δυνατή, σχεδόν τυπική. Επιπλέον, ως θέση αρχής, όταν στο τέλος θα κληθώ να εγκρίνω το αποτέλεσμα του ελέγχου, ας πούμε την έκθεση ελέγχου, ποτέ δεν θα τροποποιήσω την ένταση ή το ύφος της παρατήρησης προς το χαλαρότερο, έτυχε όμως να το τροποποιήσω προς το αυστηρότερο. Εννοείται πως επ’ ουδενί θα διαγράψω εύρημα από την Έκθεση. Επίσης, τον τελευταίο ενάμισυ χρόνο, μετά που αποφάσισα για σκοπούς ενίσχυσης της συλλογικότητας να συστήσω τη Διευθυντική Ομάδα, η οποία κάνει την τελική αξιολόγηση μίας Έκθεσης προτού αυτή οριστικοποιηθεί, όταν έτυχε περίπτωση συμμετοχής συγγενικού μου προσώπου στο ΔΣ κάποιου ελεγχόμενου οργανισμού, απείχα εντελώς από τη συνεδρία της Διευθυντικής Ομάδας ώστε τα μέλη ανεπηρέαστα να εξετάσουν το προσχέδιο της Έκθεσης που είχαν ενώπιον τους. Το βέβαιο είναι πως πρόκειται για θέμα που απαιτεί πολλή προσοχή.

Μπορούσε λοιπόν ο Γενικός Εισαγγελέας να γνωματεύσει ότι η Κυβέρνηση δεν θα σας δώσει τα στοιχεία που αφορούν απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου την οποία έλαβε και ο ίδιος;

Δεν γνωρίζω τις συνθήκες υπό τις οποίες προέκυψε η γνωμάτευση, ούτε και πως χειρίστηκε το θέμα ο Γενικός Εισαγγελέας. Την ετοίμασε ο ίδιος, ή την ετοίμασε άλλος και απλώς την υιοθέτησε τυπικά; ‘Αλλωστε, όπως σας είπα, δεν έχουμε λόγο για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τις συνταγματικές εξουσίες του ο Γενικός Εισαγγελέας.

°
___
______
 • Low Temp. ___°
 • High Temp. ___°
___
______
May 11th 2021, Tuesday
°
   ___
 • TEMPERATURE
  ° | °
 • HUMIDITY
  %
 • WIND
  m/s
 • CLOUDINESS
  %
 • SUNRISE
 • SUNSET
 • WED 12
  ° | °
  Cloudiness
  %
  Humidity
  %
 • THU 13
  ° | °
  Cloudiness
  %
  Humidity
  %
 • FRI 14
  ° | °
  Cloudiness
  %
  Humidity
  %
 • SAT 15
  ° | °
  Cloudiness
  %
  Humidity
  %
 • SUN 16
  ° | °
  Cloudiness
  %
  Humidity
  %
 • MON 17
  ° | °
  Cloudiness
  %
  Humidity
  %

I want to find the weather for in .

Loading...