Προδρόμου: 11 εκ. για την παιδεία κατά την πανδημία. Έτοιμα τα σχολεία Λεμεσού -Πάφου για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα

Δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας στη σημερινή διάσκεψη τύπου – Αναφορά για την κατάσταση στα σχολεία ελέω κορωνοϊού και εκτάκτων μέτρων

Επαρκής είναι ο επιπρόσθετος τεχνικός έλεγχος που διενεργήθηκε χθες στα 24 συνολικά σχολεία, στα οποία θα λειτουργήσει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στη Λεμεσό και Πάφο, από τις 16 Νοεμβρίου μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου, ενώ οι εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι σε σχολικές μονάδες και μαθητές θα μπορούν να διακινούνται μεταξύ των πόλεων με τη χρήση σχετικού εγγράφου, είπε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου, όπου έδωσε λεπτομερή πληροφόρηση σε σχέση με την εφαρμογή των μέτρων που εξήγγειλε χθες η Κυβέρνηση.

Είπε ακόμα ότι το Υπουργείο σε σχετικό μικρό διάστημα κατάφερε να ανταπεξέλθει στις συνθήκες λόγω της πανδημίας και να στηρίξει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ενώ «είναι ζωτικής σημασίας να στηρίξουμε τα παιδιά που θα χρειαστεί να μείνουν στο σπίτι για λόγους υγειονομικής προστασίας».

Σημείωσε ακόμα ότι από την αρχή της χρονιάς και σε διαφορετικές περιπτώσεις και στιγμές και όχι ταυτόχρονα περίπου 5 χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες χρειάστηκε για κάποιες ημέρες να απουσιάζουν για λόγους υγείας από το σχολείο και παρακολούθησαν τα μαθήματα τους εξ αποστάσεως και πρόσθεσε ότι «επομένως δεν πρόκειται για κάποιες αποφάσεις και κάποια δεδομένα που θα ισχύσουν σε κάποιες περιοχές και επαρχίες. Τώρα αποφασίστηκε λύκεια και τεχνικές σχολές αλλά και ιδιωτικά σχολεία (λυκειακού κύκλου) αλλά και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης να λειτουργήσουν εξ αποστάσεως».

Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι η εφαρμογή των μέτρων θα επηρεάσει συνολικά 8850 μαθητές σε 24 σχολεία στις δύο επαρχίες, Λεμεσού και Πάφου διευκρινίζοντας επίσης ότι ολόκληρο το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων που επηρεάζονται θα προσαρμοστεί ανάλογα το ωράριο με ενδεχομένη μείωση ώρας του μαθήματος σε 30-35 λεπτά αντί 45 λεπτά.

Συνεχίζοντας ανάφερε ότι, η εκπαίδευση εμπίπτει στις ουσιώδης υπηρεσίες και ως εκ τούτου «μπορούν πρέπει να γίνεται η διακίνηση εκπαιδευτικών αλλά και εργαζομένων στα σχολεία αυτά αλλά και μαθητών και εξαιρούνται από τα μέτρα, μεταξύ των δύο επαρχιών αλλά και άλλων πόλεων και αυτό με την χρήση ενός εγγράφου, βεβαίωσης από το σχολείο και υπουργείο».

Ο κ. Προδρόμου είπε ακόμα ότι χθες, πριν την εξαγγελία των μέτρων είχε γίνει πρόσθετος τεχνικός έλεγχος με την συνδρομή της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, στα σχολεία που επηρεάζονται από τα μέτρα, «και έχει διαπιστωθεί ότι η σύνδεση με το διαδίκτυο λειτουργεί, είναι επαρκής και μπορεί να υποστηρίξει την εξ αποστάσεως παιδεία».

Είπε ακόμα ότι στο Υπουργείο τις επόμενες ημέρες θα λειτουργήσει γραφείο και ομάδα τεχνικής βοήθειας με ειδικούς από το Υπουργείο όσο και με ειδικούς από το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας αλλά και από την ΑΤΗΚ για να μπορεί οποιανδήποτε στιγμή να δοθεί τεχνική βοήθεια στα σχολεία.

Το Υπουργείο, ανάφερε στη συνέχεια ο Πρόδρομος Προδρόμου, θα λάβει υπόψη του το γεγονός ότι θα εφαρμοστεί η εξ αποστάσεως παιδεία στα σχολεία που επηρεάζονται από τα μέτρα σημειώνοντας ότι «λάβουμε και κάποια ποια ενισχυτικά μέτρα για τους μαθητές».

Απαντώντας σε ερώτηση κατά την διάρκεια της διάσκεψης Τύπου ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι αν κάποιος παράγοντας δημιουργεί αυτές τις δυσκολίες, είτε στην οικονομία, είτε στις δραστηριότητες είτε στην εκπαίδευση είναι η επιδημία είναι το γεγονός ότι ο ιός αυτός μεταδίδεται με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό μέσα στην κοινωνία σημειώνοντας ότι «αυτό είναι που δημιουργεί ανισότητες».

Αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Κυβέρνησης και του Υπουργείου για στήριξη της παιδείας κατά την πανδημία και είπε ότι έγινε επένδυση στην παιδεία περίπου 11 εκατομμυρίων ευρώ για τον ψηφιακό και τεχνικό εξοπλισμό των σχολικών μονάδων, διαμόρφωση αιθουσών, αναλώσιμα υλικά και αντισηπτικά αλλά και συσκευών τύπου τάμπλετ κτλ.

«Η προσπάθεια που κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε τυχόν ανισότητες» σημείωσε και αναφέρθηκε σε απουσία περίπου 5 χιλιάδων μαθητών μέχρι σήμερα από όλες τις βαθμίδες σε όλες τις πόλεις λόγω προβλημάτων υγείας είτε γιατί είναι στενή επαφή κρούσματος που απουσίαζαν από τις αίθουσες διδασκαλίας.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε αιτήματα και από την Πάφο όπου γονείς ζητούσαν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και αναφέρθηκε ως παράδειγμα σε αίτημα των γονιών μαθητών του σχολείου στην Λεμύθου, όπου ζητούσαν να κλείσει το σχολείο και να λειτουργήσει η εξ αποστάσεως παιδεία.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τον εξοπλισμό των 24 σχολείων αλλά για τους μαθητές ειδικής εκπαίδευσης ο Υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι έγινε χθες τεχνικός έλεγχος στα συστήματα στα σχολεία που θα επηρεαστούν και όποιο πρόβλημα υπάρξει θα αντιμετωπιστεί.

Σχετικά με τους μαθητές της ειδικής εκπαίδευσης ο κ. Προδρόμου είπε ότι στα λύκεια είναι μικρός ο αριθμός των παιδιών ειδικής εκπαίδευσης αλλά εκεί όπου φοιτούν παιδιά ειδικής εκπαίδευσης τα παιδιά αυτά θα ενταχθούν στο σύστημα εξ αποστάσεως με τον ίδιο τρόπο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

°
___
______
 • Low Temp. ___°
 • High Temp. ___°
___
______
July 30th 2021, Friday
°
   ___
 • TEMPERATURE
  ° | °
 • HUMIDITY
  %
 • WIND
  m/s
 • CLOUDINESS
  %
 • SUNRISE
 • SUNSET
 • SAT 31
  ° | °
  Cloudiness
  %
  Humidity
  %
 • SUN 1
  ° | °
  Cloudiness
  %
  Humidity
  %
 • MON 2
  ° | °
  Cloudiness
  %
  Humidity
  %
 • TUE 3
  ° | °
  Cloudiness
  %
  Humidity
  %
 • WED 4
  ° | °
  Cloudiness
  %
  Humidity
  %
 • THU 5
  ° | °
  Cloudiness
  %
  Humidity
  %

I want to find the weather for in .

Loading...