Νοέμβριος 2001 – Νοέμβριος 2020 |BCI Turkey

Ιλχάμ Αλίγεφ: «Η πραγματική πολιτική είναι να κάνει πραγματική δουλειά»|

Κάθε έθνος έχει τον δικό του ηγέτη, που έπαιξε και παίζει κομβικό ρόλο σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας, δημιουργώντας τις παραδόσεις και βάζοντας τα θεμέλια του κράτους.

Το Αζερμπαϊτζάν, που έχει χαρακτηριστεί ως «η γη της φωτιάς», είναι συνδεδεμένο με το όνομα Αλίγεφ. Ο Χαϊντάρ Αλίγεφ, που αναφέρεται ως ο πατέρας & ιδρυτής του σύγχρονου Αζερμπαϊτζάν και, μετά τον θάνατό του, από το 2003, ο γιός του και σημερινός Πρόεδρος της χώρας, Ιλχάμ Αλίγεφ.

Ο εθνικός ηγέτης (Χαϊντάρ Αλίγεφ), λατρεύεται από τον κόσμο και επί θητείας του μετέτρεψε τη χώρα σε ανεξάρτητο οικονομικό, κοινωνικό & πολιτικό κέντρο σταθερότητας καθώς και σε αξιόπιστο εταίρο εξωτερικής πολιτικής, διασφαλίζοντας την ενότητα κράτους-πολιτών. Μια περιήγηση στην πρωτεύουσα της χώρας, το Μπακού και σε επαρχίες, αρκούν για να καταλάβει κάποιος, το μέγεθος της λατρείας του κόσμου στους δύο ηγέτες: τον Χαϊντάρ και τον Ιλχάμ Αλίγεφ.

Πάρκα, πλατείες, αγάλματα, δρόμοι, αεροδρόμιο, κτηριακά συγκροτήματα, κ.α., φέρουν το όνομά του, ενώ τα πορτρέτα του απεικονίζονται σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας- Μπακού, καθώς και στα περίχωρα της χώρας, ακόμη και σε αφίσες αυτοκινήτων, σε αρκετά μάλιστα, δίπλα στα αντίστοιχα του νυν Προέδρου, Ιλχάμ Αλίεφ, του οποίου η δημοτικότητα παραμένει σταθερά στην κορυφή.  

Οι υπογραφές της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στο Καραμπάχ και της αποκαλούμενης «σύμβασης του αιώνα» της εκμετάλλευσης του ενεργειακού & πετρελαϊκού πλούτου της χώρας, το 1994, αποτέλεσαν ορόσημα στην ιστορία του Αζερμπαϊτζάν και συνδέθηκαν άρρηκτα με τον εθνικό ηγέτη του, Χαϊντάρ Αλίγεφ.

Επίσης, ορόσημο στην ιστορία της χώρας, ήταν το 1ο Συνέδριο των απανταχού Αζέρων στις 10 Νοεμβρίου 2001, όπου στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Χαϊντάρ Αλίγεφ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανεξαρτησία του Αζερμπαϊτζάν από τη Σοβιετική Ένωση (1991) και την ανάπτυξή του, στη διάρκεια των δέκα ετών ως ανεξάρτητου κράτους, ως το πιο σημαντικό και πολύτιμο γεγονός στην ιστορία πολλών αιώνων.

Δέκα εννέα χρόνια αργότερα, την ίδια μέρα, στις 10 Νοεμβρίου 2020,  υπογράφηκε και τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία κατάπαυσης πυρός στο Καραμπάχ μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, επισφραγίζοντας την εδαφική νίκη του Αζερμπαϊτζάν και του νυν Πρόεδρου της χώρας, Ιλχάμ Αλίγεφ.  

Με αφορμή την συμφωνία εκεχειρίας στο Καραμπάχ, καθώς και την 29η επέτειο μνήμης  της σφαγής των Αζέρων στο Χοτζάλι, ο Ιλχάμ Αλίγιεφ παρέθεσε συνέντευξη τύπου, μέσω τηλεδιάσκεψης (λόγω πανδημίας) σε τοπικά και ξένα μέσα ενημέρωσης, πρωτοφανούς διάρκειας για αρχηγό κράτους: 4 ώρες και 20’ (χωρίς διάλλειμα), απάντησε σε 51 ερωτήσεις

αναλυτικά, που του απηύθυναν δημοσιογράφοι από 34 μέσα ενημέρωσης από όλο τον κόσμο, σε 4 γλώσσες: Αζερμπαϊτζανικά (επίσημη γλώσσα), Τουρκικά, Ρωσικά και Αγγλικά.

«Ψυχή» της διοργάνωσης, η υπεύθυνη ανταποκριτών και απεσταλμένων ξένου Τύπου και μέσων ενημέρωσης, κ. Ναρμίν Τσαρτσάλοβα.

Η συνέντευξη ξεκίνησε λίγο μετά τις 9:30 το πρωί, τοπική ώρα, στο Baku Business Center (BBC) και τελείωσε περίπου στις 14:30.   

Ο Ιλχάμ Αλίγεφ χαιρέτισε, μέσω βίντεο-οθόνης με μια εισαγωγή 15 λεπτών περίπου, δίνοντας, παράλληλα, το πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που θα ακολουθούσε και, αμέσως μετά τη σκυτάλη πήραν οι δημοσιογράφοι, υποβάλλοντας από μία έως τέσσερις ερωτήσεις ο καθένας, χωρίς να εξαιρεθεί κανείς.

Το γραφείο του λιτό και απέριττο, ένα μικρόφωνο, χωρίς το καθιερωμένο ποτήρι με νερό, που συνήθως υπάρχει και, ένα στυλό που το χρησιμοποιούσε κρατώντας σημειώσεις σε ένα μικρό χαρτί. Ψύχραιμος καθ΄ όλη την διάρκεια, άκουγε προσεκτικά τους συνομιλητές του, χωρίς να διακόπτει, απαντώντας, επί της ουσίας, σε όλες τις ερωτήσεις, χωρίς περιστροφές, ετοιμόλογος και χωρίς να εμφανίσει σημάδια κούρασης – ζητώντας, έστω, συντόμευση του χρόνου. Ξεκάθαρος στις θέσεις του, υπεραμύνθηκε της πολιτικής του – εντός και εκτός των συνόρων της χώρας, αποφασιστικός, αναλύοντας όσα έχρηζαν περαιτέρω εξήγησης, σε επίπεδο γεωπολιτικό, διπλωματικό, πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό.   

Αναφέρθηκε, αρχικά, σε ιστορικά γεγονότα συνδέοντας με τον πρόσφατο πόλεμο στο Καραμπάχ, τη νίκη της χώρας του, την εκεχειρία, τις πρώτες κατοικίες που παρέδωσε η κυβέρνηση σε χιλιάδες αστέγους, στα δημόσια και κοινωφελή έργα ανοικοδόμησης καθώς και της επανεκκίνησης της οικονομίας, των περιοχών που καταστράφηκαν από τον πόλεμο, τα μέτρα υπέρ των πληγέντων, όπως και σε πολλά άλλα.

[Ήταν η πρώτη φορά που επισκεπτόμουν το Αζερμπαϊτζάν. Το γνώριζα μόνο μέσω όσων είχα διαβάσει και ακούσει. Επίσης, ήταν η πρώτη φορά, που παρακολούθησα πολύωρη συνέντευξη αρχηγού κράτους. Είχα διαβάσει για τον Αλίγιεφ, τις θέσεις και τις εκάστοτε δηλώσεις του, χωρίς όμως ποτέ να τον δω και να τον ακούσω «ζωντανά»]

Περιμένοντας τη σειρά μου, παρακολουθώντας τον διάλογο ερωτήσεων – απαντήσεων,  μέσω της οθόνης, σκεφτόμουν την προηγούμενη μέρα, που ταξίδεψα πέντε ώρες περίπου οδικώς, από το Μπακού στο  Άγνταμ, νοτιοδυτικά του Αζερμπαϊτζάν στα σύνορα με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Πόλη φάντασμα που ισοπεδώθηκε μετά τον πρόσφατο πόλεμο, με ανθρώπινες απώλειες, εκτοπίζοντας παράλληλα εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου στο Μπακού και τα περίχωρα. «Χιροσίμα του Καυκάσου» αποκάλεσαν την καταστροφή της ιστορικής πόλης, πολλά μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο.

Περπατώντας στο κέντρο, τις συνοικίες και την αγορά του Μπακού, ήθελα κυρίως να μάθω την γνώμη απλών, καθημερινών ανθρώπων, για τον πρόεδρο της χώρας τους, καθώς και τι αντιπροσωπεύει για τους ίδιους, εκτός από εκείνα που είχα διαβάσει και που αφορούσαν σε αναλύσεις άλλων. Στο δρόμο, στο άκουσμα του ονόματος Αλίγεφ, πολλοί σχημάτιζαν με το χέρι τους μια γροθιά, αναφέροντας «Τον ηγέτη που αποκατέστησε την αξιοπρέπεια του λαού μας», «Οταν μιλούσε για τον εχθρό και τον πόλεμο, θέλαμε να πάμε και εμείς στο μέτωπο», άλλοι, απάντησαν με την ερώτηση του Αλίγεφ, που έγινε viral στο διαδίκτυο «Τι

συνέβη, Πασινιάν?», άλλοι πάλι, ότι «Ο Αλίγεφ προκάλεσε ένα συναίσθημα λαϊκής ευφορίας και είναι κοντά στον λαό» και ότι «Ο Πασινιάν δίχασε την Αρμενία», ενώ πολλοί, τον συνδέουν με τον πατέρα του «Τόσο η εσωτερική όσο και η εξωτερική πολιτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος μας, είναι συνέχεια της πορείας του Χαϊντάρ Αλίγιεφ»

Βλέποντας βίντεο στο διαδίκτυο, άλλοτε φορώντας στρατιωτικές φόρμες παραλλαγής, άλλοτε κοστούμι, επιβλητικός, με εκτόπισμα και λόγω ύψους, χρησιμοποιώντας εκτενώς μεταφορές και εκφράσεις, που μιλάνε απευθείας στον πολίτη, ψύχραιμος, μιλώντας σε γλώσσα απλή και κατανοητή, επικοινωνιακός και άμεσος, σταθερός στις θέσεις και τις αρχές του, με χροιά φωνής χωρίς εξάρσεις και κομπασμούς, γίνονται αντιληπτοί οι λόγοι που η φυσιογνωμία του ταυτίστηκε με την μοίρα της χώρας που κυβερνά από το 2003: η διατήρηση της ανεξαρτησίας, η συνέχιση της ανάπτυξης του Αζερμπαϊτζάν και οι ομιλίες/θέσεις του, που αποτελούν πλέον μέρος της νέας πραγματικότητας στη χώρα.

Από την αρχή της σύρραξης στο Καραμπάχ, η δημοτικότητά του αυξήθηκε κι άλλο, φτάνοντας σε τρελά ύψη.

Πως έγινε αυτό; «Ο Αλίγεφ είναι δημοφιλής έτσι κι αλλιώς για τα έργα και την οικονομία στη χώρα, ιδίως τώρα έγινε περισσότερο, με την εκπλήρωση της επιθυμίας του λαού μας για το Καραμπάχ», είπε ένας υπάλληλος σεκιούριτι σε εταιρεία.

Θα μπορούσα να παραθέσω και άλλες μαρτυρίες ανθρώπων, που συνοψίζονται καταληκτικά, ως εξής: είναι δικαίωμα του καθενός να τον συμπαθεί ή να τον αντιπαθεί, να τον λατρεύει ή να τον μισεί. Ο ίδιος κέρδισε την εμπιστοσύνη του λαού, παραμένοντας αφοσιωμένος, από το 2003 που ανέλαβε την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, στο σύνθημα του «Η πραγματική πολιτική είναι να κάνει πραγματική δουλειά»

Σήμερα, το πρωταρχικό στοίχημα του Ιλχάμ Αλίγεφ για τη χώρα του, είναι η ανοικοδόμηση των νέων κερδισμένων περιοχών.

Αζερμπαϊτζάν, Βάνα Στέλλου

°
___
______
 • Low Temp. ___°
 • High Temp. ___°
___
______
October 27th 2021, Wednesday
°
   ___
 • TEMPERATURE
  ° | °
 • HUMIDITY
  %
 • WIND
  m/s
 • CLOUDINESS
  %
 • SUNRISE
 • SUNSET
 • THU 28
  ° | °
  Cloudiness
  %
  Humidity
  %
 • FRI 29
  ° | °
  Cloudiness
  %
  Humidity
  %
 • SAT 30
  ° | °
  Cloudiness
  %
  Humidity
  %
 • SUN 31
  ° | °
  Cloudiness
  %
  Humidity
  %
 • MON 1
  ° | °
  Cloudiness
  %
  Humidity
  %
 • TUE 2
  ° | °
  Cloudiness
  %
  Humidity
  %

I want to find the weather for in .

Loading...