Νοσοκομεία σε ασφυξία… στον «αναπνευστήρα» πασχαλινές χαλαρώσεις

Το Πάσχα πλησιάζει… οι πολίτες αναμένουν χαλαρώσεις όμως τα νοσηλευτήρια ασφυκτιούν – Αυξημένος ο αριθμός εισαγωγών – Καμπανάκι κινδύνου από Υπουργό Υγείας – Ευμετάβλητη η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου δεν επιτρέπει γενναιόδωρες χαλαρώσεις – Στο επίκεντρο το εμβόλιο της Johnson & Johnson – Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με περιστατικά θρομβώσεων

Ασφυκτιούν τα δημόσια νοσοκομεία με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να δίνει καθημερινά μάχη για την αντιμετώπιση δεκάδων νέων περιστατικών της νόσου Covid-19. Η κατάσταση στην Κύπρο παραμένει ευμετάβλητη με τους ειδικούς να κρούουν καμπανάκι κινδύνου. Σύμφωνα με την χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας στα κρατικά νοσηλευτήρια νοσηλεύονται 228 ασθενείς, 63 εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση. 33 στην Εντατική, οι 5 εκτός αναπνευστήρα και άλλοι 25 σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας.

Η δραματική έκκληση που απεύθυνε χθες βράδυ ο Υπουργός Υγείας ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Ιωάννου «οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή και αξίζει να προσπαθήσουμε όλοι να ανακόψουμε την επικίνδυνη πορεία προτού να είναι αργά. Απευθύνω έκκληση προς όλους να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Ανησυχία και από το αυξημένο ποσοστό θετικότητας που εκτινάχθηκε χθες στο 1,21%. Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες, από σύνολο 51,256 εξετάσεων 619 νέα περιστατικά της νόσου.

Η συνέχιση του εμβολιαστικού πλάνου προς επίτευξη του στόχου της ανοσοποίησης του πληθυσμού και η πιστή τήρηση των μέτρων, αποτελούν σύμφωνα με τους ειδικούς τα όπλα μας για αναχαίτιση της πανδημίας.

Το Υπουργείο Υγείας, αποφάσισε ότι θα προχωρήσει επιταχυνόμενα με τον εμβολιασμό ηλικιακών ομάδων, ενώ η Πύλη θα ανοίγει συχνά και για άτομα μεγαλύτερων ηλικιών. «Προτρέπονται οι πολίτες να προγραμματίζουν τον εμβολιασμό τους με τα διαθέσιμα εμβόλια. Καθυστέρηση στην εμβολιαστική κάλυψη, συνεπάγεται καθυστέρηση στην επάνοδό μας στην κανονικότητα».

Την στρατηγική αυτή μπορεί να υποστηρίξει και η αναβαθμισμένη πλέον Πύλη Εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Υφυπουργό Κυριάκο Κόκκινο να «πλέον έχει την δυνατότητα για την ταυτόχρονη πρόσβαση σε αυτή 30 000 – 35 000 χρηστών. Επίσης γίνονται σκέψεις για περιορισμό του αριθμού των ατόμων που μπορούν να κλείσουν ραντεβού για ένα μόνο άτομο».

Πάντως, οι ηλικιακοί περιορισμοί που έθεσαν για τη χορήγηση του εμβολίου της ΑstraΖeneca, αρκετές χώρες, αναμενόταν να βρεθεί στο «τραπέζι» τηλεδιάσκεψης των μελών της επιστημονικής ομάδας χθες βράδυ. Στο μεταξύ, νέος «πονοκέφαλος» από αναφορές που συσχετίζουν και το εμβόλιο της Johnson & Johnson με περιστατικά θρόμβωσης. Μάλιστα οι Ηνωμένες Πολιτείες «παγώνουν» τη χρήση του.

Όπως έχει ανακοινωθεί, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με περιστατικά θρομβώσεων για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, ενώ από σήμερα ξεκινούν οι εμβολιασμοί με αυτό στην Ευρώπη.

Πάντως στην Κύπρο δεν επηρεάζεται η παραλαβή των εμβολίων της Johnson & Johnson που είναι προγραμματισμένη για σήμερα μετά την «παύση» που ανακοίνωσαν οι αμερικανικές Αρχές Υγείας στους εμβολιασμούς με το σκεύασμά της, πως θα καθυστερήσει τη διανομή των εμβολίων στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, τα 2400 εμβόλια της Johnson & Johnson που αναμένει η Κύπρος παραλαμβάνονται κανονικά σήμερα, όπως ενημέρωσε ο αντιπρόσωπος της εταιρείας.

Βαρόμετρο για μικρές πασχαλινές χαλαρώσεις

Ο αυξημένος αριθμός νοσηλειών και τα κρούσματα βρίσκονται στη ζυγαριά των μελών της επιστημονικής ομάδας, που κατά την χθεσινή τους τηλεδιάσκεψη συζήτησαν και το ενδεχόμενο περιορισμένων χαλαρώσεων την περίοδο του Πάσχα. Δεδομένο πρέπει να θεωρείται πάντως ότι η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου δεν επιτρέπει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.

Όπως ανέφερε πριν από την τηλεδιάσκεψη στη Cyprus Times ο Καθηγητής Μικροβιολογίας και Μοριακής Ιολογίας Δρ. Πέτρος Καραγιάννης οι όποιες ενδεχόμενος χαλαρώσεις πιθανόν να αφορούν τον εκκλησιασμό ή και το κέρφιου.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Δρ. Καραγιάννης σημειώνει ότι είναι νωρίς ακόμα για να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για ενδεχόμενες χαλαρώσεις στο επόμενο διάστημα και πιο συγκεκριμένα τις μέρες του Πάσχα που πλησιάζουν. Με δεδομένο ωστόσο ότι η εικόνα θα παραμείνει σε ελεγχόμενα επίπεδα και η εικόνα στα νοσηλευτήρια δεν θα επιδεινωθεί, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προκύψουν κάποιες διαφοροποιήσεις-bonus για το Πάσχα, όπως για παράδειγμα ο εκκλησιασμός ή το κέρφιου. «Υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα μπορούσε υπάρξει κάποια διαφοροποίηση στο πρωτόκολλο», σημειώνει.

Υπενθυμίζεται ότι χαλαρώσεις υπό τη μορφή bonus είχαν δοθεί στους πολίτες και τις μέρες των εορτών των Χριστουγέννων, οι οποίες αφορούσαν παράταση του κέρφιου, συναθροίσεις σε σπίτια και εκκλησιασμούς.

Για περεταίρω αποφάσεις ο Δρ. Καραγιάννης υπογραμμίζει ότι «θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε την πορεία της πανδημίας το επόμενο διάστημα σε συνάρτηση με το πως προχωρά το εμβολιαστικό πλάνο», επαναλαμβάνοντας πως τη δεδομένη στιγμή είναι μεγάλο ρίσκο οποιαδήποτε διαφοροποίηση.

°
___
______
 • Low Temp. ___°
 • High Temp. ___°
___
______
September 27th 2021, Monday
°
   ___
 • TEMPERATURE
  ° | °
 • HUMIDITY
  %
 • WIND
  m/s
 • CLOUDINESS
  %
 • SUNRISE
 • SUNSET
 • TUE 28
  ° | °
  Cloudiness
  %
  Humidity
  %
 • WED 29
  ° | °
  Cloudiness
  %
  Humidity
  %
 • THU 30
  ° | °
  Cloudiness
  %
  Humidity
  %
 • FRI 1
  ° | °
  Cloudiness
  %
  Humidity
  %
 • SAT 2
  ° | °
  Cloudiness
  %
  Humidity
  %
 • SUN 3
  ° | °
  Cloudiness
  %
  Humidity
  %

I want to find the weather for in .

Loading...