Μαρίνα Γκόντα: Οδοιπορικό σαν παραμύθι

Ο γοητευτικός κόσμος των παραμυθιών αγγίζει άγνωστες ευαίσθητες  χορδές και ξυπνάει μέσα μας το νόστο της παιδικής αθωότητας. Καλλιτέχνες τόσο από την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό ενώνουν τα χρώματα της παιδικής ψυχής τους και μπαίνουν στο μαγικό κόσμο της φαντασίας και της περιπέτειας. Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι θα τους καλοσωρίσουν σε ένα τραπέζι γεμάτο χρώματα και καλούς φίλους, όπως η Σταχτοπούτα, ο Μικρός Πρίγκηπας, η Ωραία Κοιμωμένη, ο Πίτερ Παν, αλλά και ο αγαπημένος σε όλους Πινόκιο.

Η πρόκληση είναι διπλή. Από τη μία καλείσαι να ζωγραφίσεις τους ήρωες από τα αγαπημένα σου παραμύθια, αλλά από την άλλη «επιτρέπεται» να γίνεις παιδί μόνο για λίγο, όσο κρατάνε τα Χριστούγεννα συγκεκριμένα. Σκοπός είναι να διανύσουμε άπειρα χιλιόμετρα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος και να σκαρφιστούμε τρόπους, ώστε να ξανακάνουμε χαρούμενους τους ανθρώπους και προ πάντων τα παιδιά… Σαν τα πολύχρωμα φωτάκια επάνω στο δέντρο. Από τις αρχές Δεκεμβρίου αυτό το καλλιτεχνικό κομβόι και καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών θα ταξιδέψει και θα συστηθεί εκ νέου στους

μικρούς και στους μεγάλους φίλους του. Μαζί θα βρίσκεται και η μηχανοδηγός του τρένου που θα έχει και όλη την καλλιτεχνική επιμέλεια, το ζωγραφικό δελτίο, αλλά και την ιστορία που υπάρχει καλά κρυμμένη σε κάθε πίνακα. Οι τεχνικές, το μέγεθος από τα πινέλα, οι υφές και ο χαρακτήρας αυτών των μοναδικών επιβατών που επιμένουν να μιλούν στη δική τους γλώσσα.  Ο κόσμος είναι γεμάτος ιστορίες που ζουν από πάντα και αυτές κατά καιρούς επιτρέπουν στον εαυτό τους να ειπώνονται. Ένα οδοιπορικό μέσα από τον κόσμο των παραμυθιών που επιμελείται η Ιστορικός Τέχνης, Δρ. Σορβόννης Μαρίνα Γκόντα με στόχο την αποκρυπτογράφηση των συναισθημάτων μέσα από την ποιητική οδό της οπτικής ενσυναίσθησης των δημιουργών που αποκάλυψε πρόσφατα στον πληροφοριοδότη της πολιτιστικής επικοινωνίας του www.trikala1035.gr και για τα εγκαίνια που πρόκειται να λάβουν χώρα στο Βουλευτικό στο Ναύπλιο.

Κ. Γκόντα καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την όμορφη έμπνευση. Πώς σας ήρθε η ιδέα  για τη συγκεκριμένη Έκθεση και εστιάσατε στον κόσμο του παραμυθιού;

Καλησπέρα σας κ. Kyropoulos και σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη στοχευμένη ερώτηση. Αν παρατηρήσετε τα παιδιά, από τον τρόπο που παίζουν, σκέφτονται και χαμογελούν θα συνειδητοποιήσετε ότι ξεχειλίζουν αλήθεια και ομορφιά. Μία χαρά που κυοφορεί στα παιδικά τους πρόσωπα, αθωότητα, πίστη και ελπίδα. Συστατικά που λείπουν από την εποχή μας. Κρυμμένοι πίσω από τις αναγκαστικές μάσκες της προσαρμογής, λόγω του κορωναιού ξεχάσαμε να επικοινωνούμε. Αποξενωθήκαμε. Κοιτώντας λοιπόν τους μικρούς μας φίλους εμπνεύστηκα μέσα από την ανιδιοτελή ψυχή τους, να επιστρέψουμε στα παραμύθια με φωνή τα χρώματα. Όλοι έχουμε αγαπήσει ένα παραμύθι πάρα πολύ και είναι το αγαπημένο μας, όπου πήραμε πέρα από την απόλαυση της διαδρομής να το ανακαλύψουμε και το ηθικό απόσταγμα, να μην αδικούμε, να πράττουμε με γνώμονα το γενικό καλό, να προσπαθούμε έντιμα να διεκδικήσουμε κάτι κ.τ.λ. και φυσικά να ονειρευτούμε.

Ένα παιχνίδι με τις αισθήσεις δηλαδή με στόχο την επίκληση στο συναίσθημα;

Ένα ταξίδι με στόχο την υπενθύμιση της ανθρώπινης πλευράς μας. Όλη αυτή η κατάσταση που βιώνουμε, είχε εκβιομηχανίσει συναισθήματα, αξίες και την προσωπική μας ηθική. Είναι μία ευκαιρία ενός rebirth με αγωγό την τέχνη που πηγάζει όμως μέσα από τη βιωματική μας επαφή με τον κόσμο του παραμυθιού.

Η αρμονία, η μελωδικότητα και η ισορροπία των συνθέσεων ανάλογα τα εικαστικά μοτίβο των ζωγράφων θα μας ταξιδέψουν στην ψυχόσφαιρα της συναισθηματικής διαλεκτικής με κέντρο τον άνθρωπο και την υπέρτατη ανάγκη και επιθυμία του να εκφράσει με ειλικρίνεια αυτό που αισθάνεται, ιδιαίτερα μετά από την τόσο δύσκολη περίοδο του εγκλεισμού. Είναι ένας τρόπος να αντισταθεί μέσα από μία δημιουργική στάση ζωής και να δηλώσει επαναστάτης  ψυχικής ανθεκτικότητας.

Αυτή η εξέγερση ψυχής θέλει συνοδοιπόρους και αφοσιωμένους πιστούς συνεχιστές της πολύχρωμης λογικής. Η συμμορία της χαράς συστήνεται στο κοινό με όλα τα μέλη της.

Χριστίνα Αθανασιάδη, Ολίβια Αφιώνη, Ζαχαρούλα Bongard, Αγγελική Βασιλειάδου, Ευαγγελία Γιαννακούλη, Έλενα Δημοπούλου, Ιωάννης Καραλιάς, Τάκης Κορωνιώτης, Δέσποινα Κουβάτσου, Μαρκέλλα Κουφουδάκη, Lena Kyropoulos, Ματίνα Σιώκη,Ισμήνη Μίχα, Μαρία-Δήμητρα Μουρτζίνη(DIDI), Κατερίνα Μπεκιάρη, Μάτα Μπίγαλη, Νίκη Μπίγαλη, Μαρία Νικολάου, Ιω Παππά, Λουκιάνα Παπαδοπούλου, Ροξαλάνα Πολίτης Tchochieva, Μαρίνα Στάθη, Κατερίνα Σταθάτου, Terzani, Άννα Τσιβδάρη, Ελένη Τσιλιλή, Αντιγόνη Τζιόρα, Μαρία Υφαντίδου, Κωνσταντίνα Φαρμάκη, Έφη Φουνγκ, Σοφία Φουντουλάκη, Μάνος Φραγκούλης.

Πάρτε μία μικρή γεύση…. γλυκιά σαν καραμέλα. Έκανα την ίδια ερώτηση σε δύο εικαστικούς. Την κ. Άννα Τσιβδάρη και την κ. Ισμήνη Μίχα. Την πρώτη τη γνωρίζω προσωπικά και για αυτό υπήρχε ο ενικός ευγενείας.

Πώς νιώσατε στην ανακοίνωση να συμμετέχετε σε μία σύνθεση για παραμύθια; Πώς νιώσατε όταν τα είδατε σε ολοκληρωμένη μορφή;

Να ξαναδούμε τον κόσμο με τα μάτια ενός παιδιού, σαν ένα μαγικό κόσμο όπου τα όνειρα και η φωνή της καρδιάς μας δείχνουν τον δρόμο… Να αξιοποιήσουμε τις εμπειρίες μας ως μαθήματα, και να προχωρήσουμε με νέα επίγνωση, να φέρουμε με την παρουσία μας στους ανθρώπους χρώμα, χαρά, ελπίδα…Παιδί, Ήλιος, Ουρανός, Αγάπη, Φως!

Βασικά είπες Άννα μου ότι λειτούργησες σαν παιδί. Χάρηκες πάρα πολύ με τη δημιουργία των σχεδίων και μετά με τα χρώματα. Χρησιμοποίησες και χρώματα σε λάδι και ακρυλικά, καθώς και πινέλα γεωγραφίας.

Αγιογραφίας Λένα μου! (Γελάμε με τρυφερή αμηχανία και οι δύο) επαναπροσδιορισμός στις αξίες μας και γενικότερα να δούμε επιτέλους ποια είναι τα σημαντικά πράγματα στη ζωή και να πετάξουμε τα περιττά.Αυτή η παιδική αθωότητα, ο αυθορμητισμός και το χαμόγελο που υπάρχει στα παιδικά προσωπάκια, αυτή οφείλουμε να θυμηθούμε ξανά και να τη φέρουμε και πάλι ως πρωταρχική προτεραιότητα στη ζωή μας!

Πώς νιώσατε στην ανακοίνωση να συμμετέχετε σε μία σύνθεση για παραμύθια; Πώς νιώσατε όταν τα είδατε σε ολοκληρωμένη μορφή;

Ήταν μεγάλη η Χαρά μου να ζωγραφίσω παραμύθια γιατί με μετέφερε σε έναν άλλο κόσμο, εκεί που γίνονται όλα μαγικά. Έκανα εικόνα τον Πινόκιο να ζωντανεύει από την μπλε νεράιδα εκπληρωνοντας την επιθυμία του Τζεπετο, τον Πίτερ Παν που ήρθε να διδάξει πόσο απογοητευτικός και βαρετός είναι ο κόσμος των ενηλίκων και πόσο σημαντικό είναι να διατηρείς ζωντανό το παιδί μέσα σου,τον Νεμο,την Χιονάτη και την ωραία κοιμωμενη. Όσο κοιτούσα τα παραμύθια στον τοίχο μου σκεφτόμουν τα πρόσωπα των παιδιών γιατί δεν υπάρχει ωραιότερη εικόνα, από το χαρούμενο πρόσωπο ενός παιδιού.

°
___
______
 • Low Temp. ___°
 • High Temp. ___°
___
______
July 5th 2022, Tuesday
°
   ___
 • TEMPERATURE
  ° | °
 • HUMIDITY
  %
 • WIND
  m/s
 • CLOUDINESS
  %
 • SUNRISE
 • SUNSET
 • THU 7
  ° | °
  Cloudiness
  %
  Humidity
  %
 • FRI 8
  ° | °
  Cloudiness
  %
  Humidity
  %
 • SAT 9
  ° | °
  Cloudiness
  %
  Humidity
  %
 • SUN 10
  ° | °
  Cloudiness
  %
  Humidity
  %
 • MON 11
  ° | °
  Cloudiness
  %
  Humidity
  %
 • TUE 12
  ° | °
  Cloudiness
  %
  Humidity
  %

I want to find the weather for in .

Loading...