Η ευλογιά των πιθήκων έφτασε και στην Ευρώπη

Η αύξηση της τάξεως του 160% στα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων (mpox) στην Αφρική είναι η αιτία που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης διεθνούς εμβέλειας. Χθες, η υπηρεσία δημόσιας Υγείας της Σουηδίας ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα της νέας παραλλαγής του ιού (Clade 1). Σύμφωνα με πληροφορίες ο ασθενής μολύνθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αφρική. Ο συναγερμός εντούτοις ενεργοποιήθηκε και από το γεγονός πως ο ιός μεταδίδεται όχι μόνον σε ενηλίκους αλλά και σε παιδιά, με τους επιστήμονες να εντοπίζουν μία νέα μορφή του που έχει εξαπλωθεί συνολικά σε 12 χώρες.

Οπως μάλιστα διευκρίνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, τα κρούσματα αφορούν κυρίως γυναίκες και παιδιά καθώς η μετάδοση της ασθένειας γίνεται μέσω της στενής επαφής. Ο ίδιος εντούτοις επεσήμανε πως η νόσος είναι δύσκολο να εξαπλωθεί παγκοσμίως καθώς η μετάδοσή της απαιτεί την εμφάνιση εξανθημάτων, γεγονός που κάνει τη διάγνωση πολύ πιο εύκολη. «Το ενδεχόμενο περαιτέρω εξάπλωσης και πέρα από την Αφρική είναι πολύ ανησυχητικό» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ, δίνοντας το στίγμα της ανάγκης για επιτάχυνση της έρευνας, της χρηματοδότησης και της συνεργασίας στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής είχε αναφέρει ότι πάνω από το 96% όλων των κρουσμάτων και των θανάτων είναι στο Κονγκό.

Επιπλέον, οι θάνατοι έχουν αυξηθεί κατά 19% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 κρούσματα και 524 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης σε χθεσινή ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ υπενθύμισε πως ο εμβολιασμός έναντι του ιού είναι διαθέσιμος στη χώρα μας από τις 22 Ιουλίου. Αναφορά, δε, με τις επιστημονικές οδηγίες, συστήνεται σε ενηλίκους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου – δηλαδή, άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες ή γυναίκες και άνδρες και διεμφυλικά άτομα.