Μετεωρολογία

Θερμός χειμώνας γίνεται; Αν πιστέψουμε τις τελευταίες μετεωρολογικές ενδείξεις, ναι. Προ ημερών «ΤΑ ΝΕΑ» εξάλλου δημοσίευαν ερευνητικά στοιχεία που αποδείκνυαν πως από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους μόλις 40 ημέρες είχαν κανονικές θερμοκρασίες και πως γενικά η χώρα μας θερμαίνεται.

Είναι αλήθεια ότι ολοένα περισσότερο ο καιρός εμπλέκεται στη ζώσα πολιτική. Τη μια οι πυρκαγιές, την άλλη οι πλημμύρες, την τρίτη τα χιόνια, για να μην πάμε στον «κακό μας τον καιρό» που ουκ ολίγες φορές δίκην χιούμορ χρησιμοποιούμε οι Ελληνες ως δικαιολογία για κάθε είδους αστοχία.

Η κυβέρνησή μας όμως οφείλει εν όψει ΔΕΘ να προετοιμάσει ακόμα και για αυτό. Για τον θερμό – αυτή τη φορά από γεγονότα και διακυβεύματα – χειμώνα. Ενα κρίσιμο πολιτικά σταυροδρόμι που θα καθορίσει ξεκάθαρα την πορεία ως το εκλογικό έτος 2027.

Τα προβλήματα που η διεθνής κρίση σε Ουκρανία και Γάζα δημιούργησε δεν μας επιτρέπουν εφησυχασμό. Η ακρίβεια που ήλθε ως αποτέλεσμα της πρώτης κρίσης, σε συνδυασμό με διαχρονικές παθογένειες της εγχώριας αγοράς που πρέπει γρήγορα να αντιμετωπιστούν, μας πιέζουν. Οι φόβοι για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής και για τις μεταναστευτικές ροές, αν ξεφύγουν κι άλλο τα πράγματα μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, μας κινητοποιούν.

Και φυσικά το επιχείρημα πως «κυβερνάμε πλέον πέντε χρόνια» αποτελεί παράγοντα περαιτέρω άσκησης πίεσης. Ως η κυβέρνηση εκείνη που μείωσε 52 φόρους και τον ΕΝΦΙΑ, που έδωσε μετά από χρόνια αυξήσεις σε συντάξεις και στον κατώτατο μισθό και που μείωσε δραστικά την ανεργία σε μονοψήφιο επίπεδο, δυναμώνοντας ταυτόχρονα τη διεθνή φωνή και την αμυντική ικανότητα της πατρίδας, μπορούμε με υπερηφάνεια να υποστηρίξουμε πως αυτά τα πέντε χρόνια δεν ήσαν άκαρπα. Ομως ο πολίτης θα μας κρίνει για αυτά που έρχονται, καθώς το 2023 μάς έκρινε θετικά για αυτά που πέρασαν. Οι πολίτες πάντοτε κοιτούν μπροστά και ποτέ πίσω.

Κι αν θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι, οφείλουμε να επισημάνουμε πως τα προβλήματα είναι πολλά και είναι παρόντα.

Το δυσλειτουργικό κράτος δεν έχει παταχθεί. Βρίσκεται στις ρεμούλες και στα κάθε λογής κυκλώματα που οφείλουμε να πατάξουμε. Η υγεία είναι μια μάχη διαρκείας που ακόμα δεν έχει κερδηθεί και ένα πεδίο που μας δυσκολεύει. Η αστυνόμευση και η ασφάλεια έχουν δρόμο μπροστά τους. Η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής κινδυνεύει από την απώλεια εισοδήματος εξαιτίας όσων αισχροκερδούν, ενώ το κράτος θέλει και άλλες τομές πέραν της ψηφιοποίησης. Παράλληλα με αυτά, οφείλουμε στο νέο περιβάλλον να διασφαλίσουμε την άνοδο των κλάδων αιχμής στη χώρα μας και φυσικά να διατηρήσουμε το επενδυτικό ενδιαφέρον σε μια διεθνή πραγματικότητα αποεπένδυσης στην Ευρώπη, με εξαίρεση την Ελλάδα και δυο-τρεις άλλες περιφερειακές αγορές.

Σε όλα τα παραπάνω πεδία η ΝΔ δεν έμεινε και ούτε μένει άπραγη. Κάνουμε τίμια προσπάθεια. Ομως τα προβλήματα είναι επίμονα και έντονα. Ολα τα παραπάνω και πολλά ακόμη συνθέτουν το «μετεωρολογικό κυβερνητικό δελτίο» ενός καθοριστικού χειμώνα που έρχεται. Του πιο καθοριστικού ίσως από το 2019 που κυβερνάμε.

Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος είναι βουλευτής Β’ Πειραιώς ΝΔ