Ογκώδης φάκελος της ΕΛ.ΑΣ. για τις μεγάλες πυρκαγιές του 2023

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να παραδοθεί από τη Διεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. στις δικαστικές Αρχές ο ογκώδης φάκελος που σχηματίστηκε και αφορά 10 εμπρησμούς και «ύποπτες» πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το καλοκαίρι του 2023 (συνολικά πέρυσι κάηκαν περίπου 1,8 εκατ. στρέμματα) στη χώρα – ανάμεσά τους εκείνες στο Λουτράκι Κορινθίας, στη Μαγνησία, στην Πάρνηθα και στον Εβρο. Κύριο ζητούμενο της αστυνομικής έρευνας αποτελεί το ενδεχόμενο ύπαρξης κυκλώματος εμπρηστών με κοινό κέντρο εκπόρευσης και άγνωστες προθέσεις. Μέχρι στιγμής, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν βρεθεί ενδεικτικά ή αποδεικτικά στοιχεία που να στηρίζουν την παραπάνω εικασία, ενώ για δύο – τρεις δασικές πυρκαγιές εκτιμάται ότι δεν ευθύνεται καν ο ανθρώπινος παράγοντας. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., ωστόσο, συνεχίζουν να συνεκτιμούν τις τελικές εκθέσεις και τα πορίσματα του Πυροσβεστικού Σώματος προκειμένου να καταλήξουν στο πόρισμά τους. Σημειώνεται ότι τέτοιου είδους έρευνες από υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολούνται με το οργανωμένο έγκλημα έχουν πραγματοποιηθεί και για τις μεγάλες πυρκαγιές της περιόδου 2021-2022, χωρίς όμως να έχει προκύψει κάποιο κοινό κέντρο.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των αρμόδιων αξιωματικών της Πυροσβεστικής για τον πλήρη προσδιορισμό της δράσης του 80χρονου που συνελήφθη για τέσσερις πυρκαγιές στις 11 Αυγούστου στα Γλυκά Νερά. Ο ηλικιωμένος εξετάζεται προκειμένου να αποκαλυφθούν τα κίνητρά του, με τα στελέχη της Πυροσβεστικής να εξετάζουν το ενδεχόμενο ο συλληφθείς να είχε αντιδικίες για θέματα ακινήτων στην περιοχή, με την εμπλοκή και τοπικών παραγόντων, καθώς και αν μπορεί να έχει προχωρήσει και σε άλλους εμπρησμούς ακόμη και εντός των Αθηνών, για τους οποίους ήδη πραγματοποιεί ελέγχους η ΕΛ.ΑΣ. Η πλευρά του 80χρονου, εντούτοις, δηλώνει ότι «δεν έχει προχωρήσει σε καμιά παράνομη ενέργεια» καθώς και ότι «είναι ιδιαίτερα εύπορος και τον απασχολούν μόνο περιουσιακά θέματα», κάτι το οποίο, όπως υποστηρίζουν, θα αναδειχθεί στη σημερινή απολογία του ενώπιον των δικαστικών Αρχών.

Εν τω μεταξύ, ο δικηγόρος Αθηνών και νομικός εκπρόσωπος του 66χρονου συνταξιούχου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου που συνελήφθη προ τριών εβδομάδων για τέσσερις εμπρησμούς στη Βάρη στις αρχές Ιουνίου, Ιγνάτιος Κρανιδιώτης, έχει ζητήσει την περαιτέρω ανάλυση βιντεοληπτικού υλικού αλλά και τον προσδιορισμό του στίγματος του κινητού του εντολέα του, προκειμένου να αποδείξει την αθωότητά του.

Ο 66χρονος υποστηρίζει ότι την ώρα εκδήλωσης των πυρκαγιών ήταν στην κατοικία του σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από το σημείο και ότι κακώς έχει προφυλακιστεί.