Παρατείνεται η νομιμοποίηση των πάσης φύσεως ρυμουλκούμενων τροχοφόρων

Παρατείνεται έως το τέλος του 2024 η νομιμοποίηση των πάσης φύσεως ρυμουλκούμενων τροχοφόρων, με σχετική τροπολογία στη Βουλή από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Οι ρυμουλκούμενες μπαγκαζιέρες, τα τροχόσπιτα και κάθε κατηγορίας τρέιλερ θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν δικές τους πινακίδες κυκλοφορίας, αλλά και να διαθέτουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Το καθεστώς σχετικά με τη χορήγηση αδειών και πινακίδων κυκλοφορίας σε περίπου 3 εκατομμύρια οχήματα κατηγορίας Ο1 και Ο2 (ρυμουλκούμενα – τρέιλερ) έχει αλλάξει. Πλέον, τα ρυμουλκούμενα και τα ημιρυμουλκούμενα έχουν ενταχθεί σε νέο νομικό πλαίσιο, με το οποίο κάθε ιδιοκτήτης θα πρέπει να είναι απόλυτα συμμορφωμένος.

Η τελευταία προθεσμία για τη «νομιμοποίηση» των ρυμουλκούμενων-τρέιλερ, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Βασίλη Οικονόμου, κανονικά λήγει στις 2 Οκτωβρίου 2024. Ωστόσο με τροπολογία του υπουργείου Μεταφορών η συγκεκριμένη ημερομηνία παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν θα δοθεί άλλη παράταση» (είναι η δεύτερη παράταση που δίδεται) και ότι όσοι δεν σπεύσουν να νομιμοποιήσουν τα εν λόγω οχήματα θα υποστούν μετά τις 31  Δεκεμβρίου 2024 τις κυρώσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που προβλέπουν την επιβολή προστίμου ύψους 300 ευρώ.

«Η οδική ασφάλεια είναι προτεραιότητά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους ιδιοκτήτες των παραπάνω οχημάτων να σπεύσουν να τα «τακτοποιήσουν», υποβάλλοντας αίτηση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες Μεταφορών των Περιφερειών, η οποία και θα συνοδεύεται από το Ειδικό Σημείωμα Ρυμούλκησης (ΕΣΡ) του οχήματος και παράβολο των 200 ευρώ!

Ειδικότερα, τα τροχόσπιτα, τα τρέιλερ, οι μπαγκαζιέρες, καθώς και τα συγκεκριμένων τύπων γεωργικά μηχανήματα υποχρεούνται να φέρουν τις δικές τους πινακίδες κυκλοφορίας και τη σχετική άδεια, ανεξάρτητα από τα κυρίως οχήματα από τα οποία έλκονται. Η υπουργική απόφαση 2805/2021 τα κατηγοριοποιεί ως ανεξάρτητα οχήματα και άρα θα πρέπει να καλύπτονται και από ασφάλιση αστικής ευθύνης.