Kίνητρα για την κάλυψη κενών θέσεων σε άγονες περιοχές

Τον γόρδιο δεσμό των κενών στο ΕΣΥ, με έμφαση στην Περιφέρεια και στη νησιωτική χώρα, επιχειρούν να λύσουν οι ιθύνοντες του υπουργείου Υγείας, θεσπίζοντας οικονομικά κίνητρα για την πλήρωση των θέσεων με μόνιμο προσωπικό. Η πολυδιαφημιζόμενη ΚΥΑ, που… άργησε ένα καλοκαίρι, αναμένεται να εκδοθεί – εκτός απροόπτου – πριν από την εκπνοή του Αυγούστου σε μια προσπάθεια η έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου, το 2025, να βρει τα νοσοκομεία στελεχωμένα, ιδίως σε απομακρυσμένους αλλά δημοφιλείς προορισμούς.

Αναλυτικότερα, η πρόταση του υπουργείου Υγείας που αναμένεται να αποτυπωθεί το επόμενο διάστημα σε ΚΥΑ και να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προβλέπει τον τριπλασιασμό των επιδομάτων που λαμβάνουν οι γιατροί οι οποίοι εργάζονται σε άγονες περιοχές – δηλαδή, σε σημεία του χάρτη όπου λόγω γεωγραφικών, συγκοινωνιακών και άλλων συνθηκών τα νοσοκομεία ή τα Κέντρα Υγείας αντιμετωπίζουν προβλήματα στελέχωσης. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι έως και σήμερα για άγονες περιοχές του λεγόμενου «καταλόγου Α» οι γιατροί λαμβάνουν ως επίδομα περίπου 1.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ εκείνοι που έχουν προσληφθεί σε περιοχές του «καταλόγου Β» λαμβάνουν αντίστοιχο επίδομα μειωμένο κατά 50%.

Παράλληλα όμως αναμένεται να θεσπιστεί ένα ακόμα δέλεαρ για εκείνες τις ειδικότητες αιχμής που βρίσκονται πλέον στα αζήτητα, δεδομένου πως οι νέοι γιατροί τις απορρίπτουν. Η συνέπεια είναι να καταγράφονται πλέον σημαντικά κενά, ιδίως στις νοσηλευτικές δομές της Περιφέρειας, σε παθολόγους, αναισθησιολόγους, νεφρολόγους, ακτινολόγους και βιολόγους. Την ίδια στιγμή μάλιστα που η δεξαμενή των ειδικοτήτων αυτών συρρικνώνεται, οι γιατροί που τις επιλέγουν συγκεντρώνονται στα αστικά κέντρα. Ετσι προωθούνται διπλάσια επιδόματα για έξι ιατρικές ειδικότητες, ώστε το Επίδομα Αγόνου για τους συγκεκριμένους ειδικευμένους γιατρούς να ξεπερνά τα 7.000 ευρώ ετησίως.

Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών όμως εκτιμούν πως για να διορθωθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα του αναιμικού ενδιαφέροντος των γιατρών για προσλήψεις σε «δύσκολες» περιοχές θα πρέπει παράλληλα να τρέξουν ενιαίες προκηρύξεις ανά ειδικότητα για την κάλυψη των κενών θέσεων πανελλαδικά. Και προσθέτουν πως μόνο έτσι οι γιατροί που εκδηλώνουν ενδιαφέρον θα έχουν τη βεβαιότητα πως δεν θα εργάζονται υπό επισφαλείς συνθήκες, καλούμενοι να καλύψουν ανάγκες που ξεπερνούν τις δυνατότητές τους λόγω υποστελέχωσης.