Αν βρεθείς πίσω στο σκορ γίνεται δύσκολο

O ΠΑΟΚ πάλεψε στην Κωνσταντινούπολη με τη Γαλατά, αλλά ηττήθηκε με 3-1. Είχε μια μεγάλη ευκαιρία να προηγηθεί στη λήξη του πρώτου ημιχρόνου με τον Κωνσταντέλια κι αφού προηγουμένως οι γηπεδούχοι τον είχαν πιέσει. Χάρισε στη Γαλατά το γκολ του πρώτου της αβαντάζ – ήταν ένα αυτογκόλ του Μπάμπα – και δεν άντεξε στην πίεση όταν ισοφάρισε με τον Κωνσταντέλια στο 67′. Η ακριβή ομάδα του Οκάν Μπουράκ πήρε τη νίκη και ο Ραζβάν Λουτσέσκου δήλωσε πως θα ήθελε να αντιμετωπίσει τη Γαλατά και στην Τούμπα: αν ο ΠΑΟΚ πάει μακριά στο Europa League δεν αποκλείεται – το λέω γιατί οι πρωταθλητές Τουρκίας σίγουρα θα προχωρήσουν αρκετά στη διοργάνωση.

Τελευταία

Οι ελπίδες του ΠΑΟΚ για πρόκριση δεν μειώθηκαν παρά την ήττα: το ματς στην Πόλη είναι από αυτά που γνώριζε πως δύσκολα θα κάνει βαθμούς. Θα είναι ωστόσο χρήσιμο να έχει καταλάβει πως άλλο είναι το Europa League (από το οποίο είχε λείψει χρόνια…) κι άλλο το Conference League το οποίο τίμησε με την παρουσία του τελευταία φτάνοντας δύο φορές στα προημιτελικά. Η πιο μεγάλη διαφορά είναι ότι στο Conference League βρίσκεις αντιπάλους που σου επιτρέπουν να κάνεις ανατροπές: πέρυσι ο ΠΑΟΚ έμεινε πίσω στο σκορ και με την Αϊντραχτ και με την Ελσίνκι και με την Αμπερντίν στη φάση των ομίλων του Conference League και δεν έχασε κανένα από αυτά τα ματς. Στο Europa League αν βρεθείς πίσω στο σκορ είναι κομμάτι δύσκολο να καταφέρεις να κερδίσεις.

Πολύ

Ο ΠΑΟΚ και φέτος όπως και πέρυσι σκοράρει πολύ. Πλην όμως μέχρι τώρα στη σεζόν δεν κατάφερε να κερδίσει δύο φορές τη Μάλμε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ (και αποκλείστηκε), έχασε στην Πόλη από τη Γαλατά παρά την αξιοπρεπή του εμφάνιση και δεν κέρδισε το μοναδικό ντέρμπι που έδωσε στο ελληνικό πρωτάθλημα – αυτό με τον ΠΑΟ στην Τούμπα (0-0). Η απορία μου είναι αν ο φετινός ΠΑΟΚ είναι τελικά καλύτερος ή χειρότερος από πέρυσι. Για την ώρα είναι ομάδα ικανή να προσφέρει και θέαμα με χειρότερούς του στα χαρτιά αντιπάλους (όχι μόνο με τον Βόλο, τον Πανσερραϊκό, τον Παναιτωλικό και τον Ατρόμητο, αλλά και με την Μπάνια Λούκα και τη Σάμροκ Ρόβερς), που όμως στα δύσκολα ματς ζορίζεται πολύ – σίγουρα πιο πολύ από πέρυσι. Υπό αυτό το πρίσμα το κυριακάτικο ντέρμπι με τον Αρη έρχεται την κατάλληλη στιγμή. Το ματς έχει ειδικό βάρος. Πέρυσι ο πολύ καλός ΠΑΟΚ δεν κέρδισε τον Αρη ως γηπεδούχος σε κανένα από τα δύο ματς. Για να δούμε πώς θα διαχειριστεί την ειδική δυσκολία του ντέρμπι φέτος. Δύσκολα θα γίνει ένα ματς ανοιχτό, όπως αυτά που αγαπάει.

Απορίες

Πολλές απορίες θα λυθούν την Κυριακή και μετά το τέλος του δεύτερου ντέρμπι που είναι στο πρόγραμμα: το ΑΕΚ – ΠΑΟ. Η ΑΕΚ έχει για πρώτη φορά την υποχρέωση να κερδίσει εντός έδρας μετά το αξέχαστο ματς με τη Νόα που οδήγησε στον ευρωπαϊκό αποκλεισμό της: θα δούμε αν μπορεί να διαχειριστεί αυτό το μεγάλο πρέπει ή αν η απώλεια του περσινού πρωταθλήματος (με τον τρόπο που ήρθε) και ο (οδυνηρός) ευρωπαϊκός αποκλεισμός έχουν αφήσει φοβίες. Θα δούμε επίσης αν υπάρχει πρόοδος στον ΠΑΟ. Στο πρωτάθλημα για την ώρα το μόνο καλό του αποτέλεσμα είναι η λευκή ισοπαλία στην Τούμπα με μια εμφάνιση ωστόσο λιγάκι φοβική: ο κόουτς Αλόνσο εκείνο το βράδυ δεν είχε κρύψει την ανακούφισή του, αλλά δεν είχε δηλώσει κι ενθουσιασμένος με όσα είδε. Ο ΠΑΟ παίζει την Κυριακή στην Οpap Arena και μετά περιμένει τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, με σκοπό όχι απλώς να κάνει βαθμούς, αλλά να διαγράψει το άσχημο ξεκίνημά του και να φωνάξει σε όλους ότι πρέπει να τον υπολογίζουν σοβαρά μεταξύ των φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ηττα με κακή εμφάνιση θα είναι απόδειξη στασιμότητας. Που για μια νέα ομάδα είναι ό,τι χειρότερο.

Γερμανοί

Για τα δύο ντέρμπι η ΚΕΔ έφερε γερμανούς διαιτητές – όχι elite αλλά έμπειρους. Δεν θυμάμαι γερμανούς διαιτητές να κάνουν στα ελληνικά ντέρμπι σοβαρά λάθη: ο Μερκ έχει δώσει τουλάχιστον δύο ρεσιτάλ διαιτησίας εδώ, αλλά Μερκ δεν είναι ούτε ο 39χρονος Σάσα Στέγκεμαν, που θα διευθύνει το ΑΕΚ – Παναθηναϊκός, ούτε ο συνομήλικός του Χαρμ Οσμερς, που ορίστηκε στο ΠΑΟΚ – Αρης. Στη χθεσινή Καταστατική Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ, πάντως, ο πρόεδρος Μάκης Γκαγκάτσης στήριξε την ΚΕΔ λέγοντας πως «η παρουσία των τριών αρχιδιαιτητών εγγυάται την αντικειμενικότητα, την ποιότητα και την αξιοπιστία της διαιτησίας μας, συμβάλλοντας στην ομαλή διεξαγωγή των πρωταθλημάτων».

Αλλαγή

Ο Μάκης Γκαγκάτσης έκανε τη Γενική Συνέλευση για έναν κυρίως λόγο: για να αλλάξει το καταστατικό και να πάρει ο ίδιος τις αρμοδιότητες του CEO, που είχε μέχρι πρόσφατα ο Ιάκωβος Φιλιππούσης που αποχωρεί. Ο λόγος που ο Γκαγκάτσης θέλει να γίνει εκτελεστικός πρόεδρος είναι για να μπορεί να εισπράττει την αμοιβή του CEO και να μη συνεχίσει άμισθος. Οι αλλαγές στο καταστατικό υπερψηφίστηκαν (διαφώνησαν μόνο ο ΠΑΟ και η ΑΕΚ). Ο Μάκης Γκαγκάτσης θα γίνει έστω και διά της τεθλασμένης ο πρώτος αμειβόμενος πρόεδρος της ΕΠΟ – και πάλι καλά. Θυμίζω ότι τρεις από τους τελευταίους μη έμμισθους προέδρους της ΕΠΟ, οι Βασίλης Γκαγκάτσης, Σοφοκλής Πιλάβιος και Γιώργος Γκιρτζίκης κρίθηκαν ένοχοι πρωτόδικα για την υπόθεση της «κάρτας Υγείας» – δηλαδή της δημιουργίας ιατρικών κέντρων (!) που θα λειτουργούσαν με ευθύνη και χρήματα της ΕΠΟ παρέχοντας υπηρεσίες σε ποδοσφαιριστές – και ότι κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της εν λόγω υπόθεσης ο εισαγγελέας έδρας Χαράλαμπος Τζώνης ρωτούσε πώς γίνεται κάποιος να είναι «αμισθί πρόεδρος» και με πλήρη απασχόληση στην ΕΠΟ. Παρεμπιπτόντως, η εξέταση της έφεσης των καταδικασμένων είναι προγραμματισμένη στις 16 Οκτωβρίου. Εύχομαι σε όλους καλά ξεμπερδέματα.

Ξέχασαν

Βέβαια η αλλαγή του καταστατικού δεν αρκεί για να αρχίσει ο πρόεδρος να αμείβεται. Ο νόμος Αυγενάκη προβλέπει ρητά ότι οι πρόεδροι δεν μπορεί να έχουν έμμισθη σχέση με την ομοσπονδία. Και η περίφημη ολιστική μελέτη της UEFA λέει πως η θέση του CEO στην ΕΠΟ είναι απαραίτητη και πως πρέπει να την αναλάβει κάποιος έπειτα από διεθνή διαγωνισμό. Αλλά μια λύση θα βρεθεί. Στην κυβέρνηση μάλλον έχουν ξεχάσει ποιος ήταν ο Αυγενάκης και όσο για την ολιστική μελέτη της UEFA κανείς δεν θυμάται σε ποιον κάλαθο αχρήστων έχει καταλήξει…