Διαβεβαιώσεις

Ισως έχετε προσέξει πως όταν ο Πρωθυπουργός δίνει συνεντεύξεις σε μέσα ενημέρωσης άλλων χωρών, συχνά δέχεται ερωτήσεις για ζητήματα που στην Ελλάδα δεν ερωτάται πια σχεδόν ποτέ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι καταγγελλόμενες επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων και ναυάγια όπως αυτό της Πύλου. Ο Πρωθυπουργός έδωσε αυτή την εβδομάδα συνέντευξη στην Κριστιάν Αμανπούρ. Σε περσινή συνομιλία τους η πρώτη της ερώτηση αφορούσε έρευνα των «New York Times» με βίντεο που έδειχναν την επαναπροώθηση μεταναστών από τη Λέσβο.

Η δημοσιογράφος επανήλθε φέτος. «Το Λιμενικό Σώμα σας έχει κατά καιρούς κατηγορηθεί πως εξαναγκάζει ανθρώπους να απομακρυνθούν από τα ύδατά σας και να ξαναβγούν στα ανοιχτά, διώχνοντάς τους από την Ελλάδα» είπε, προσθέτοντας ότι «πέρυσι οι “New York Times” δημοσίευσαν μια μεγάλη, σημαντική έρευνα με πλάνα από βάρκες που αφήνονταν να πλέουν ακυβέρνητες από το Λιμενικό Σώμα. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει ανησυχητικά συχνά». Ο Πρωθυπουργός απάντησε τονίζοντας πως «κάθε φορά που έχουμε περιστατικά τα οποία θεωρούμε ότι πρέπει να ερευνήσουμε, θα το κάνουμε».

Δυστυχώς όμως η ειλικρίνειά του αμφισβητείται. Η έρευνα των «New York Times» επιβεβαιώθηκε από τη Frontex, όπως αποτυπώθηκε σε επίσημο έγγραφο του ευρωπαϊκού οργανισμού. Ο Μητσοτάκης είχε διαβεβαιώσει ότι το περιστατικό θα διερευνηθεί και η έρευνα ανατέθηκε στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Εναν χρόνο και κάτι μήνες μετά δεν έχουμε αποτέλεσμα. Για το ναυάγιο της Πύλου είχαν δοθεί παρόμοιες διαβεβαιώσεις. Ωστόσο, η μοναδική έρευνα είναι αυτή του Συνηγόρου του Πολίτη, της οποίας το πόρισμα αναμένεται. Το Λιμενικό Σώμα αρνήθηκε να ερευνήσει και ουδείς έδωσε σχετική διαταγή.

Οταν ο Πρωθυπουργός προχθές ρωτήθηκε για το αποτέλεσμα των ερευνών, απάντησε ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί. Ωστόσο ανακοίνωσε ένα δικό του «πόρισμα» λέγοντας πως για την τραγωδία της Πύλου δεν έχει καμιά ένδειξη «ότι υπήρξε οποιαδήποτε ανάμειξη του ελληνικού Λιμενικού». Υπογράμμισε, επίσης, ότι «έχουμε ανεξάρτητες αρχές που διεξάγουν την έρευνα». Επικαλέστηκε την ανεξάρτητη αρχή, δηλαδή, που αναγκάστηκε να δράσει αυτοβούλως, παρά τις επίσημες «διαβεβαιώσεις». Η ειρωνεία δε είναι ότι, πριν ξεκινήσουν οι καταθέσεις των ανδρών του Λιμενικού Σώματος στην ανεξάρτητη αρχή, η κυβέρνηση επιχείρησε (ανεπιτυχώς) να αντικαταστήσει τον επικεφαλής της. Σύμπτωση; Ισως. Ή ίσως όχι. Σημασία έχει, άλλωστε, μόνο αν επείσθη το κοινό της Αμανπούρ. Αφού εδώ κανένας δεν ενδιαφέρεται πια να ρωτήσει.