Η υπερταχεία της Βαρκελώνης

Μπαρτσελόνα σαν τρελό φορτηγό, στη Λα Λίγκα. Με την έβδομη συνεχόμενη νίκη της επί της Χετάφε (1-0) πραγματοποιεί τη δεύτερη καλύτερη εκκίνηση στην ιστορία της στο ισπανικό πρωτάθλημα, ενώ έχει βάλει πλώρη για την κατάρριψη της κορυφαίας επίδοσης που ανήκει στη Ρεάλ Μαδρίτης που αντέχει πάνω από μισό αιώνα.

Ούτε οι απουσίες σπουδαίων παικτών όπως των Γκάβι, Αραούχο, Ντε Γιονγκ, Μπερνάλ, Φερμίν, Ολμο και Τερ Στέγκεν, ούτε το βαρύ αγωνιστικό πρόγραμμα δείχνουν ικανά να ανακόψουν την τρελή πορεία της Μπάρτσα στο πρωτάθλημα. Για τρίτη φορά μετά τις σεζόν 2013/14 και 2017/18 οι Μπλαουγκράνα εκκινούν με 7/7, ενώ ο Χάνσι Φλικ έχει αφήσει πίσω του προπονητές θρύλους της ομάδας, όπως ο Πεπ Γκουαρντιόλα (2009-2010), ο Λουίς φαν Γκάαλ (1997-98), ο Τίτο Βιλανόβα (2012-13) και ο Ρόμα Φορνς (1929-30). Ταυτόχρονα ισοφάρισε το ρεκόρ του Ερνέστο Βαλβέρδε της σεζόν 2017/18, ενώ έγινε μόλις ο τέταρτος προπονητής στην ιστορία της Λα Λίγκα που κάνει τέτοιο εντυπωσιακό ντεμπούτο στο πρωτάθλημα μετά τους Χοσέ Μανουέλ Ντίαθ Νοβόα (με τη Σπόρτινγκ το 1979), τον Βαντερλέι Λουξεμπούργκο (με τη Ρεάλ το 2005) και τον Τάτα Μαρτίνο (με την Μπάρτσα το 2013).

Ο τελευταίος κατέχει και την κορυφαία επίδοση στους Μπλαουγκράνα με οκτώ σερί νίκες στο ξεκίνημά του, την οποία έχει την ευκαιρία να ισοφαρίσει ο Φλικ το Σάββατο, στο Σαδάρ, απέναντι στην Οσασούνα.

Ο μεγάλος στόχος είναι η κατάρριψη του ιστορικού ρεκόρ της Ρεάλ Μαδρίτης με εννέα σερί νίκες από τη σεζόν 1968/69. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να νικήσει εκτός έδρας την Οσασούνα και την Αλαβές και τη Σεβίλλη στο Μονζουίκ.

Η φετινή σεζόν των Μπλαουγκράνα έχει πολλές ομοιότητες με την αντίστοιχη του 2013/14, γεγονός που ίσως να προβληματίζει τους φίλους της ομάδας. Παρά το ρεκόρ των 8/8 η Μπάρτσα έχασε τον τίτλο στην τελευταία αγωνιστική από την Ατλέτικο Μαδρίτης από την οποία υποχρεώθηκε σε ισοπαλία 1-1 με γκολ του Γοδίν.

Οπως και τότε η σημερινή Μπάρτσα πέτυχε νίκη στα πρώτα επτά παιχνίδια της με 7-0, νίκησε εκτός έδρας τις Βαλένθια και Ράγιο Βαγιεκάνο, ενώ το πρώτο clasico έχει οριστεί για τις 26 Οκτωβρίου, την ίδια ημέρα με τη σεζόν 2013/14! Ακόμα και τα τέρματα είναι σχεδόν τα ίδια: 23-5 σήμερα, 24-5 πριν από έντεκα σεζόν.

Η Οσασούνα με την οποία παίζει το Σάββατο η Μπάρτσα ήταν η ομάδα που διέκοψε το νικηφόρο σερί της εκκίνησης της ομάδας του Τάτα Μαρτίνο.

Οσον αφορά την περίπτωση του Βαλβέρδε, στην πρώτη μετα-Νεϊμάρ χρονιά, εκτός του 7/7 η Μπάρτσα έκανε περίπατο στο πρωτάθλημα κατακτώντας τον τίτλο με διαφορά 14 βαθμών από τη δεύτερη Ατλέτικο και 17 από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Τσουνάμι νεαρών παικτών

Το εντυπωσιακό με τη φετινή Μπάρτσα είναι το τσουνάμι νεαρών παικτών που σαρώνει την ομάδα. Στο τελευταίο παιχνίδι με τη Χετάφε οι 14 από τους παίκτες που κλήθηκαν ήταν κάτω των 21 ετών, ενώ οι πέντε ξεκίνησαν βασικοί: οι Γιαμάλ (17), Κουμπαρσί (17), Μπαλντέ (20), Κασαδό (21) και Πάμπλο Τόρε (21).

Ο μικρότερος όλων στην αποστολή ήταν ο Τόνι Φερνάντεθ, ο οποίος έγινε 16 ετών στις 15 Ιουλίου.

Η Μπάρτσα προσπαθεί να δημιουργήσει ασπίδα προστασίας στους εκκολαπτόμενους άσους της, όπως στον 17χρονο Μπερνάλ που παρά τον σοβαρό τραυματισμό του (ρήξη χιαστών) του ανανέωσε το συμβόλαιο βάζοντας ρήτρα αποδέσμευσης μισό δισ. ευρώ.

Παρά το εντυπωσιακό ξεκίνημα η Μπάρτσα καλείται να βρει λύση στο θέμα του τερματοφύλακα. Ο εκλεκτός της είναι ο Πολωνός Βόιτσεχ Σέσνι, ο οποίος όμως έστειλε «μήνυμα» στον Φλικ και την ηγεσία του κλαμπ μέσω κουβέντας που έκανε με τον Λεβαντόφσκι πως αν δεν παίξει βασικός δεν έχει λόγο να επιστρέψει στους αγωνιστικούς χώρους, από τους οποίους αποσύρθηκε πριν από έναν μήνα.