Θέλουμε να δώσουμε ρόλο και λόγο στη νέα γενιά, λέει η ΥΠΑΝ

«Η ενεργός συμμετοχή των νέων μας στον δημοκρατικό διάλογο και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι βασικός στόχος του Προγράμματος Διακυβέρνησης», σημείωσε η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου

Θέλουμε να δώσουμε ρόλο και λόγο στη νέα γενιά, ανέφερε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, σε χαιρετισμό της στο 8ο Φεστιβάλ Up to YOU(th), το απόγευμα του Σαββάτου, στο Πάρκο Ακρόπολης, στη Λευκωσία.

«Η ενεργός συμμετοχή των νέων μας στον δημοκρατικό διάλογο και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι βασικός στόχος του Προγράμματος Διακυβέρνησης», σημείωσε.

«Καταδεικνύοντας, άλλωστε, το έμπρακτο ενδιαφέρον της Πολιτείας για τη νέα γενιά, καθώς και τη μεγάλη έμφαση που αποδίδεται στα θέματα νεολαίας, το Υπουργικό Συμβούλιο ανακήρυξε το 2024 ως Έτος Νεολαίας», είπε, προσθέτοντας ότι «στο πλαίσιο αυτό, υπό τον συντονισμό του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και με την ενεργό εμπλοκή όλων των Υπουργείων, Υφυπουργείων, υπηρεσιών, φορέων και οργανώσεων νεολαίας, καθώς και της κοινωνίας των πολιτών, ήδη υλοποιείται ένα στοχευμένο πρόγραμμα με πολλές και ποικίλες δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους».

«Αναγνωρίζουμε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι και οι νέες μας εξελίσσονται διαρκώς. Είναι, λοιπόν, καθήκον μας να τους εξοπλίσουμε με τις δεξιότητες, τις γνώσεις και τις αξίες, που είναι απαραίτητες προκειμένου να μπορούν να αντεπεξέλθουν στη σύγχρονη και συνεχώς μεταβαλλόμενη εποχή που διανύουμε», τόνισε η Υπουργός.

Προς αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε, «επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου κάθε νέος και κάθε νέα θα έχει την ευκαιρία να αναπτυχθεί, να κάνει όνειρα και να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του/της». Όπως είπε, «μέσα από τη στοχευμένη πολιτική, τους σχεδιασμούς, τα προγράμματα και τη σχετική στρατηγική που υλοποιούμε, θέλουμε να δώσουμε σε όλους τις ευκαιρίες να αναπτύξουν τη μοναδικότητα και τα ταλέντα τους, να δημιουργήσουν και να διαμορφώσουν το προσωπικό τους μέλλον».

Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε η κ. Μιχαηλίδου, «θέλουμε να δώσουμε ρόλο και λόγο στη νέα γενιά». Επεσήμανε ότι «οι νέοι και οι νέες μας αποτελούν τους πλέον σημαντικούς και ικανούς εταίρους για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξέλιξη της χώρας μας». Είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, πρόσθεσε, «που επιδιώκουμε την ενεργό εμπλοκή τους σε διαδικασίες και κέντρα λήψης αποφάσεων για θέματα που είτε τους αφορούν άμεσα είτε αφορούν τη συνολική κοινωνική και οικονομική αναπτυξιακή πορεία και πρόοδο του τόπου μας».

Με τον τρόπο αυτό, συνέχισε η Υπουργός Παιδείας, «διασφαλίζουμε ότι η πολιτική και οι σχεδιασμοί μας θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες, στις απόψεις και στις φιλοδοξίες των νέων μας». Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, εντάσσεται και η δημιουργία και λειτουργία της πλατφόρμας ΕΚΦΡΑCΥ, του νέου ψηφιακού εργαλείο που δίνει την ευκαιρία σε όλους τους νέους και τις νέες του τόπου μας να καταθέσουν τις απόψεις τους και τη δύναμη να διαμορφώσουν το μέλλον τους.

«Προς την κατεύθυνση αυτή, σημαντικό είναι το έργο που επιτελεί ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου», τόνισε η Αθηνά Μιχαηλίδου, συγχαίροντας και ευχαριστώντας τον Πρόεδρο και τα μέλη του Οργανισμού για τον ζήλο, τη συνέπεια, την αφοσίωση και τον επαγγελματισμό που επιδεικνύουν για εκπλήρωση της αποστολής του. Εξέφρασε ακόμη τη βεβαιότητα ότι «η συμπλήρωση φέτος 30 χρόνων από την ίδρυση και τη δράση του, θα σηματοδοτήσει τη συνέχεια μιας ακόμη πιο δυναμικής πορείας όσον αφορά τη σημαντική συνεισφορά του στη στήριξη και ενδυνάμωση των νέων μας».

«Όπως και το ισχυρό μήνυμα του Φεστιβάλ υποδεικνύει, το σήμερα και το αύριο είναι στα χέρια της νέας γενιάς, μιας γενιάς που τολμά να ονειρεύεται και να ελπίζει», ανέφερε η Υπουργός. «Είμαστε περήφανοι για εσάς, επενδύουμε σε εσάς, είμαστε βέβαιοι ότι μέσα από τις γνώσεις και τις δυνατότητες σας θα οδηγήσετε την πατρίδα μας στην απελευθέρωση, στην επανένωση, αλλά και σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα ανάπτυξης», συμπλήρωσε.

Εν συνεχεία, η Υπουργός Παιδείας παρότρυνε τους νέους και τις νέες να τολμούν και να κάνουν πράξη τις ιδέες τους, να συνεχίσουν να θέτουν στόχους, να ξεπερνούν εμπόδια, να διεκδικούν και να διανοίγουν δρόμους επιτυχίας και προόδου.

«Στην πορεία σας αυτή, θα είμαστε στο πλευρό σας, συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ