Πως θα βγάλετε τον λεκέ από το λάδι που έχει στεγνώσει

Οι λεκέδες από το λάδι αποτελούν έναν από τους χειρότερους «πονοκεφάλους» για κάθε νοικοκυρά, αφού μια απρόσεκτη κίνηση την στιγμή που τρώμε ένα λαδερό φαγητό, μπορεί να λερώσει, εκτός από τα ρούχα, το τραπεζομάντηλο και το χαλί. 

Όταν οι λεκέδες από λάδι στεγνώσουν πάνω στο εκάστοτε ύφασμα, σχηματίζεται μια σκουρόχρωμα κηλίδα.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, καθώς υπάρχουν ορισμένα tips που μπορείτε να υιοθετήσετε, προκειμένου να απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά σημάδια.

Δεν είναι λίγες οι φορές που εντοπίζουμε τα λεκιασμένα σημεία πάνω στα ρούχα, όταν έρχεται η στιγμή για να βάλουμε πλυντήριο.

Προτού, όμως, επιχειρήσετε να τοποθετήσετε το λεκιασμένο ρούχο στο πλυντήριο, υπάρχουν φυσικοί τρόποι για να βγάλετε τους λεκέδες με υλικά που βρίσκονται μέσα στο σπίτι σας.

Υγρό απορρυπαντικό πιάτων

Σε περίπτωση που η «λαδιά» που έχει σχηματιστεί πάνω στο ύφασμα είναι ακόμα νωπή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το υγρό απορρυπαντικό πιάτων. Το υγρό σαπούνι πιάτων περιέχει ουσίες που είναι κατάλληλες για τη διάσπαση των λιπών.

Επομένως, απλώστε μικρή ποσότητα του απορρυπαντικού πιάτων πάνω στο ρούχο και αφήστε το να δράσει για μια ώρα. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πράσινο σαπούνι. Μετά από λίγες ώρες, ξεπλύνετε με καυτό νερό. 

Ταλκ (πούδρα) 

Επίσης, μια εναλλακτική λύση είναι το ταλκ (πούδρα). Αρχικά, ρίξτε μικρή ποσότητα πούδρας στην λεκιασμένη περιοχή και αφήστε την να δράσει, ούτως ώστε να απορροφήσει τα λιπαρά στοιχεία από το ρούχο.

Αφού βεβαιωθείτε ότι το σημείο έχει στεγνώσει και φαίνεται τραχύ, τινάξτε το ύφασμα. Μετά από την διαδικασία, τοποθετήσετε υγρό απορρυπαντικό πιάτων, προτού το βάλετε στο πλυντήριο.

Επίσης, μπορείτε να απλώσετε λίγη ποσότητα βενζίνης στο επίμαχο σημείο και και κατόπιν να ρίξετε ταλκ. Με κυκλικές κινήσεις τρίξτε την λεκιασμένη περιοχή και έπειτα τοποθετήστε υγρό απορρυπαντικό πιάτων.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθέσιμο ταλκ στο σπίτι σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι, ακολουθώντας την παραπάνω διαδικασία.

Μαγειρική σόδα

Ασφαλώς, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε να αναφερθούμε στην μαγειρική σόδα που χρησιμοποιείται ως διογκωτικό για τα αρτοσκευάσματα. Η μαγειρική σόδα αποτελεί το απόλυτο φυσικό καθαριστικό. Απλώστε λίγη ποσότητα σόδας πάνω στο λεκέ και αφήστε την να δράσει για μισή ώρα.

Στην συνέχεια, τρίψτε την λεκιασμένη περιοχή με κυκλικές κινήσεις ή με την χρήση μιας παλιάς οδοντόβουρτσας. Τέλος, ξεπλύνετε το επίμαχο σημείο με καυτό νερό. Σε περίπτωση που έχει στεγνώσει τελείως ο λεκές, μουλιάστε το ρούχο σε μια λεκάνη, ρίχνοντας καυτό νερό και υγρό απορρυπαντικό πιάτων και αφήστε το για ένα ολόκληρο βράδυ.

Υγρό απορρυπαντικό ρούχων

Σε περίπτωση που οι λεκέδες έχουν στεγνώσει για μέρες, τοποθετήστε υγρό απορρυπαντικό ρούχων, και αφήστε το να δράσει για μερικές ώρες. Στην συνέχεια, βάλτε το πλυντήριο σε λειτουργία πλύσης με ζεστό νερό και πρόσθεσε 1/2 φλιτζάνι μαγειρικής σόδα στη θήκη του πλυντηρίου, ώστε να ενισχυθεί η δράση του απορρυπαντικού.

Πώς να βγάλετε το λεκέ από το χαλιά

Όλες οι παραπάνω τεχνικές που αναφέραμε μπορούν να εφαρμοστούν και και στον καναπέ ή στο χαλί. Επιπλέον, όσον αφορά στους λεκέδες στα χαλιά, το αλάτι μπορεί να φανεί εξίσου αποτελεσματικό για να απορροφήσει σ’ ένα βαθμό τα λίπη.

Αφήστε το για μισή ώρα, ώστε να δράσει καλύτερα και στην συνέχεια τρίψτε το επίμαχο σημείο με μια βούρτσα.

Εκτός από αλάτι, ρίξτε μικρή ποσότητα αμμωνίας ή οινόπνευμα για καλύτερα αποτελέσματα, ώστε να αφαιρεθούν πλήρως οι κηλίδες.

Πώς να αφαιρέσετε το λεκέ από τις ξύλινες επιφάνειες

Η πιο συνηθισμένη αντίδραση όταν πέσει λάδι πάνω σε ξύλινη αντίδραση είναι να χρησιμοποιήσουμε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το λάδι. Ωστόσο, όσες φορές και αν καθαρίσουμε το λεκέ, νομίζοντας ότι έχει αφαιρεθεί τελείως, η λιπαρότητα επιμένει, με αποτέλεσμα να γλιστράμε, καθώς περπατάμε από το σημείο είτε με παντόφλες, είτε με παπούτσια.

Ωστόσο, υπάρχει ένα μαγικό διάλυμα για να εξαφανίσετε τελείως τον λεκέ, αλλά και τα λίπη. Σ’ ένα μπολ, ρίξτε ίση ποσότητα λευκού ξυδιού και ζεστού νερού και μ’ ένα μαλακό πανί τρίξτε σχολαστικά το επίμαχο σημείο. Φυσικά, μην ξεχνάτε ως εναλλακτική λύση και το υγρό απορρυπαντικό πιάτων.

Τέλος, φροντίστε να στεγνώσετε καλά την συγκεκριμένη επιφάνεια με χαρτί κουζίνας.

To άρθρο Πως θα βγάλετε τον λεκέ από το λάδι που έχει στεγνώσει δημοσιεύτηκε στο NewsIT .