Τασούλας : «Ο Καραμανλής ήταν υπόδειγμα πολιτικού, δημιουργικού ηγέτη, ανθρώπου του χρέους, που υπέταξε την ζωή του στην υψηλή αντίληψη για τους εθνικούς στόχους»

Την ιστορική πορεία που σφράγισε το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, την δημιουργική του διαδρομή και κυρίως το πολιτικό υπόδειγμα του Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή, όπως αποτυπώνεται στην έκδοση «Καραμανλής – Η πολιτική ως δημιουργία» σκιαγράφησε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας στην εκδήλωση για την παρουσίαση του συλλογικού τόμου που εξέδωσε το «Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» σε συνεργασία με τις Εκδόσεις ΕΥΡΑΣΙΑ.

«Ολιγόλογος, βαρύς, επιβλητικός και σοβαρός. Με αυτές τις τέσσερις λέξεις τον περιγράφει ο Κωνσταντίνος Τσάτσος στο βιβλίο του «Ο άλλος Καραμανλής», ανέφερε ο κ. Τασούλας προσθέτοντας:

«Αυτός ο ολιγόλογος άνθρωπος περιγράφει τα κύρια σημεία του έργου του με μια τετράδα επιτυχιών. Πρώτη επιτυχία το ότι κατάφερε να ξεμπλοκάρει τη χώρα από τη μάστιγα της Ψωροκώσταινας. Το ότι έλυσε το θέμα της οικονομικής υπανάπτυξης της χώρας. Παρέλαβε την Ελλάδα στα 400 δολάρια κατά κεφαλήν εισόδημα – ίσως και λιγότερα το 1955- και την παρέδωσε στις 4.300 δολάρια το 1980. Το δεύτερο επίτευγμά του ήταν η αποκατάσταση της Δημοκρατίας με αυτόν τον υποδειγματικό τρόπο που έγινε το 1974, τον μισό αιώνα της οποίας και γιορτάζουμε αυτές τις μέρες, αυτό το έτος. Το τρίτο ήταν η ανεξαρτησία της Κύπρου, ένα θέμα για το οποίο επικρίθηκε και αδικήθηκε, αλλά ήταν επίτευγμα η ανεξαρτησία της Κύπρου. Μια δεύτερη Ελλάδα δημιουργήθηκε χάρη στη Συμφωνία Ανεξαρτησίας της Κύπρου και αυτό δεν μειώνεται από καμία μεταγενέστερη εξέλιξη. Το τέταρτο επίτευγμα ήταν η είσοδος της Ελλάδος στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Μια είσοδος η οποία σημάδεψε τη μοίρα του τόπου και έδωσε στον τόπο μια μοναδική, απαράμιλλη ευκαιρία προκοπής η οποία και σήμερα ακόμη μας συνέχει. Αυτά τα τέσσερα επιτεύγματα είναι χειροπιαστά και έχουν διεθνή αναγνώριση» τόνισε ο Κ. Τασούλας υπογραμμίζοντας επίσης ότι στον συλλογικό τόμο στον οποίο καταθέτουν τις επιστημονικές τους απόψεις δύο γενιές επιστημόνων, ξεδιπλώνεται το υπόδειγμα της ζωής, της σκέψης και της δράσης του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

«Το υπόδειγμα του Καραμανλή ως πολιτικού, ως δημιουργικού ανθρώπου, ως ανθρώπου του χρέους», υπογράμμισε ο κ. Τασούλας, «επηρεάζει έστω και λίγο εμάς, τη σημερινή γενιά πολιτικών, για τους οποίους είχα την τύχη να πω όταν ανέλαβα τα καθήκοντα του Προέδρου της Βουλής το εξής: «Τώρα που γίναμε αυτό που θαυμάζαμε, θαυμάζει κανείς αυτό που γίναμε;».

O Πρόεδρος της Βουλής τόνισε, ότι ο Κ. Καραμανλής, όπως προκύπτει από το βιβλίο, είχε τόσο επίγνωση του προβλήματος της χώρας, όσο και επίγνωση της λύσεως και των μέσων για να λυθεί το πρόβλημα:

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας. Φώτο: Βουλή των Ελλήνων

«Το πρόβλημα της χώρας ήταν πολιτικό, η πολιτική κακοδαιμονία, η αστάθεια, το ευμετάβολο της πολιτικής σκηνής στην Ελλάδα. Η λύση του πολιτικού προβλήματος ήταν η οικονομική ανάπτυξη, η οποία θα τόνωνε την ψυχολογία των Ελλήνων και θα καταπολεμούσε βασικά στοιχεία κακά του χαρακτήρος μας τα οποία δημιουργούσαν εν συνεχεία παρενέργειες στην πολιτική, τον φθόνο, την φιλονικία, την έλλειψη συναινέσεως. Τα μέσα να λύσει αυτό το πολιτικό πρόβλημα και να πετύχει την ανάπτυξη, η οποία θα άφηνε πίσω όλα τα κακά στοιχεία του χαρακτήρος μας, ήταν η ισχυρή εκτελεστική εξουσία, η αλήθεια στο λαό και η αξιοποίηση σημαντικών ανθρώπων προκειμένου να έρθουν στην πολιτική κάτι που και σήμερα είναι ζητούμενο: Το πολιτικό προσωπικό. Ήθελε τους καλύτερους για την πολιτική» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Κ. Τασούλας. Και συνέχισε:

«Τα μέσα λοιπόν, οι άνθρωποι αξιόλογοι που πάση θυσία και με αυστηρότητα τους συγκέντρωνε και τους έβαζε στο κόμμα του. Και με αυτούς τους ανθρώπους συνέχισε να κυβερνά τη χώρα και μετά τη Μεταπολίτευση. Μετά τη μεταπολίτευση που αντιμετώπισε ένα χάος, το έβαλε σε τάξη, αποκατέστησε τη Δημοκρατία, αποκατέστησε το κομματικό σύστημα, νομιμοποίησε το Κομμουνιστικό Κόμμα και προσπάθησε να κάνει την Ελλάδα έστω και ως μειοψηφία, έστω και ως κοντραριζόμενος με το κλίμα της εποχής μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πέτυχε. Επίσπευσε τις εκλογές του 1977 γιατί έβλεπε ότι τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν δυσάρεστα και πέτυχε τους στόχους του» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Συμπλήρωσε δε, ότι ο Κ. Καραμανλής δεν υπήρχε κόλαξ προς τους πολίτες, ούτε αναζητούσε τις επιθυμίες του λαού για να τις προσφέρει:

«Ήταν αυστηρός με τον κόσμο, γιατί ήταν πρώτα αυστηρός με τον εαυτό του. Συχνά νουθετούσε τον κόσμο τολμώ να πω ότι μερικές φορές τον μάλωνε σε δημόσιες ομιλίες. Υπέταξε τη ζωή του σε αυτή την υψηλή αντίληψη για τους σκοπούς της Ελλάδος. Έφερε αυτό το αποτέλεσμα. Σήμερα αυτό το αποτέλεσμα ξεδιπλώνεται στα μάτια μας και μας διδάσκει» ανέφερε κι’ ακολούθως ανέγνωσε μια επιστολή που του απέστειλε ο ίδιος στις 10 Μαρτίου 1995, με την ιδιότητα του ως Δήμαρχος Κηφισιάς, όταν μετά και την δεύτερη θητεία του στην Προεδρία της Δημοκρατίας εγκαταστάθηκε στην οικία του στην Πολιτεία:

«…Εκείνο για το οποίο θα μου επιτρέψετε να σας ευχαριστήσω πέραν όλων των άλλων είναι γιατί προσφέρατε και προσφέρετε σε ανθρώπους της δικής μου γενιάς που σας έζησαν μετά το 1974 και σας εμελέτησαν πολύ ένα στέρεο παράδειγμα ενός βίου αφιερωμένου στην υπηρεσία της πατρίδος. Ενός βίου και μια στάσεως ζωής που ενώ απαιτεί ιδιοσυγκρασία αυταπαρνήσεως, μαρτυρεί τελικώς μια απέραντη ευαισθησία από τις πιο ευγενικές. Την ευαισθησία του ανθρώπου που έταξε ως προορισμό της ζωής του να υπηρετήσει τον τόπο του και τον λαό του και να δικαιώσει στο πέρασμά του από τη ζωή. Μια δικαίωση σπάνια ζηλευτή που ασφαλώς σήμερα θα έκανε εξόχως υπερήφανο τον πατέρα σας, με τον οποίο είχατε πολύ νωρίς κάνει εκείνο τον διάλογο για την σκοπιμότητα αναμείξεως στα κοινά. Για αυτό το υπόδειγμα για αυτή σας την συμβολή στη διαμόρφωση των αξιών μας. Για αυτή σας την συμβολή που χάραξε και χαράζει με τρόπο υπερήφανο και πολύτιμο τη ζωή μας τη ζωή μου, σας ευχαριστώ από βάθους καρδίας κύριε Πρόεδρε. Ο δήμαρχος Κηφισιάς Κωνσταντίνος Τασούλας».

Στον επίλογο του ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι: «αυτό το υπόδειγμα δεν είναι κτήμα μόνο όσον θα αποκτήσουν αυτό το σπουδαίο βιβλίο. Είναι κτήμα όλης της Νέας Δημοκρατίας, του ιστορικού κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Γι’ αυτό και σε αυτό το κόμμα, όπως ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει «είμαστε όλοι Καραμανλικοί».

Προλογίζοντας την νέα έκδοση ο επιμελητής του βιβλίου και Διευθυντής του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», καθηγητής Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι ο συλλογικός τόμος, προστίθεται σε μια πλούσια, ούτως ή άλλως, βιβλιογραφία και επικεντρώνεται στα τρία αφηγήματα, που περιέχονται στον συλλογικό τόμο.

«Πρώτο αφήγημα, τα ίδια τα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που μιλά στο δημοσιογράφο Βάσο Βασιλείου, σε μια αδημοσίευτη συνέντευξη. Το δεύτερο αφήγημα κατατίθεται από τη γενιά των επιστημόνων που τον έζησαν. Και το τρίτο αφήγημα, από τους νεότερους ιστορικούς και άλλους επιστήμονες που μελέτησαν το έργο του, στη σκέψη και τον τρόπο πολιτικής δράσης» είπε.

Η καθηγήτρια Μαρία Δενδρινού στην παρέμβασή της ανέλυσε τη δομή του τόμου και στις αναλύσεις των ειδικών επιστημόνων, σημειώνοντας ότι από τα κείμενα προκύπτουν δύο ιδιαίτερες ικανότητες του πολιτική ηγέτη. Δηλαδή: Η διοικητική του ιδιοφυία και ο πολιτικός πραγματισμός του Κ. Καραμανλή,στην 50χρονη πολιτική παρουσία του: «Πρόκειται για μια πολιτική προσωπικότητα, μιας ηγετικής φυσιογνωμίας με διεθνή αναγνώριση και προβολή και με εξαιρετικά δραστική δύναμη στην ελληνική και την ευρωπαϊκή πολιτική και οικονομία» συμπλήρωσε η κ. Μενδρινού.

Ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής, καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου υπογράμμισε, ότι το βιβλίο αποτελεί μια σύγχρονη έρευνα, συμβατή με την διεθνή θεωρητική συζήτηση περί ηγεσίας: «Αρθρώνεται σε βασικούς άξονες που αφορούν στη διακυβέρνηση και τη συνεισφορά του Καραμανλή στους θεσμούς, την οικονομία, την Παιδεία, τον πολιτισμό, τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας και τις σχέσεις με την Ευρώπη».

«Ο Καραμανλής εξέφρασε τις υπαρξιακές ανάγκες που αντιμετώπισαν οι κοινωνίες στην εποχή του», ανέφερε ο κ. Χατζηβασιλείου, συμπληρώνοντας: «Ήταν ο άνθρωπος, που σε μία χώρα που είχε περάσει από την κόλαση, αρκεί να σκεφτούμε πως ανάμεσα στο 1922 και στο 1949 έπεφταν πάνω της η μία καταστροφή μετά την άλλη πέτυχε αυτό που γενιές και γενιές Ελλήνων επί αιώνες ονειρεύτηκαν, την επιστροφή του ελληνισμού στον ανεπτυγμένο κόσμο».

Τέλος, ο συντονιστής της εκδήλωσης, δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας «Η Καθημερινή» Αλέξης Παπαχελάς, αναρωτήθηκε. αν η εποχή μας θα «σήκωνε» τον Κωνσταντίνο Καραμανλή: « Έχω αναρωτηθεί πολλές φορές, αν την εποχή του Τικ Τοκ, της υπερβολικής οικειότητας των πολιτικών με την κοινή γνώμη, αν πράγματι θα σήκωνε ένα τέτοιο είδος ηγεσίας, όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. Από την άλλη σκέφτομαι πως είναι τόσο μεγάλες οι προκλήσεις στην εποχή που θέλεις έναν άνθρωπο που θα αγνοούσε το πολιτικό κόστος, που θα έλεγε τα πράγματα όπως είναι και θα έλεγε το ανήκουμε στη Δύση, χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι, αγνοώντας τις αντιδράσεις» σημείωσε ο κ. Παπαχελάς και κατέληξε: «Να ξεφύγουμε από την ηλικιακή ή κομματική-παραταξιακή γυάλα και όπως είπε και ο Πρόεδρος της Βουλής το υπόδειγμα ηγεσίας Καραμανλή να προσπαθήσουμε να το εξηγήσουμε και στις νεότερες γενιές».

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν: ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, οι πρώην πρωθυπουργοί κ.κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου, βουλευτές, πρώην υπουργοί και πρώην βουλευτές καθώς και πλήθος κόσμου.

The post Τασούλας : «Ο Καραμανλής ήταν υπόδειγμα πολιτικού, δημιουργικού ηγέτη, ανθρώπου του χρέους, που υπέταξε την ζωή του στην υψηλή αντίληψη για τους εθνικούς στόχους» appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.