«Το δηλητήριο να σταματήσει, εδώ και τώρα…» – Φούντωσε η κόντρα των μονομάχων του ΠΑΣΟΚ στον απόηχο του ντιμπέιτ

Δέκα ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών, η ένταση μεταξύ των υποψηφίων μεγάλωσε. Μετά τον απόηχο του ντιμπέιτ και τα σχόλια που αυτό προκάλεσε, ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος της αντιπαράθεσης μεταξύ Νίκου Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα – μετά τη φράση «Δεν είσαι Μιτεράν, ευτυχώς για εμάς δεν είσαι Ερντογάν» του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ απέναντι στον δήμαρχο Αθηναίων, την οποία ο δεύτερος περιέγραψε ως «απρέπεια», η σύγκρουση μεταξύ των δύο μεγάλωσε, όχι μόνο για τα όσα έγιναν στο ντιμπέιτ. Στην κόντρα παρενέβησαν με διαφορετικό τρόπο ο Παύλος Γερουλάνος και η Αννα Διαμαντοπούλου, την ώρα που ο Μιχάλης Κατρίνης και η Νάντια Γιαννακοπούλου συνεχίζουν τις περιοδείες τους.

Το δηλητήριο να σταματήσει, εδώ και τώρα

Χάρης Δούκας

«Με ενόχλησε. Και τα δύο ήταν σε μια λογική υποτιμητική, ότι τάχα φαντάζομαι τον εαυτό μου Μιτεράν. Αυτό ήταν το πιο προσβλητικό», σχολίασε ο Χάρης Δούκας για τη φράση που ειπώθηκε στην τηλεμαχία από τον Νίκο Ανδρουλάκη – όμως, παρότι η συζήτηση για το θέμα (Action 24) δεν κράτησε πολύ, λίγη ώρα μετά ο δήμαρχος Αθηναίων επανήλθε με ανάρτησή του.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, με τη φράση «το ποτήρι ξεχείλισε», έκανε λόγο για «αναπαραγωγή λάσπης» από στενούς συνεργάτες του Ανδρουλάκη προς το πρόσωπό του: «Το δηλητήριο πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα, γιατί υπονομεύει την αναγκαία ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης οφείλει να πάρει θέση, αλλιώς θα είναι συνυπεύθυνος», σχολίασε. Από το περιβάλλον του έκαναν λόγο για αναρτήσεις δύο υποψήφιων βουλευτών (μία εκ των οποίων ζήτησε συγγνώμη για φράση που μιλούσε για «ψυχιατρική ερμηνεία» της υποψηφιότητας Δούκα), ενός μέλους της Κεντρικής Επιτροπής που υπέγραψε υπέρ του νυν προέδρου και ενός συνεργάτη στα συνδικαλιστικά.

Να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ μεγάλο και κυβερνών

Αννα Διαμαντοπούλου

«Σύντροφοι, προσοχή μην κολλήσουμε ΣΥΡΙΖΑ!»: με αυτή την ανάρτηση η Αννα Διαμαντοπούλου σχολίασε την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Πλατείας Κοτζιά, θέλοντας κι αυτή να αναδείξει τη θετική εικόνα που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ στην τηλεμαχία –και το πόσο εύκολα μπορεί να αλλάξει αν το κλίμα αυτό δεν συντηρηθεί.

Η ίδια, πάντως, βρέθηκε χθες στο Ηράκλειο, για την τελική της ομιλία στην Κρήτη: «Από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, η Κρήτη είναι η πατρίδα της δημοκρατικής παράταξης. Ολοι μας το νιώθουμε κάθε φορά που βρισκόμαστε εδώ, και σήμερα, με την ισχυρή σας παρουσία μου δίνετε ελπίδα, πως ναι, γίνεται να κάνουμε και πάλι το ΠΑΣΟΚ μεγάλο και κυβερνών!», ανέφερε στην ομιλία της, που έγινε με την παρουσία των βουλευτών της περιοχής και του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη.

«Αυτό το κύμα που δημιουργείται σιγά σιγά μας δείχνει ότι σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε για τον επόμενο πρωθυπουργό», ανέφερε η πρώην υπουργός, στηρίζοντας και τη δική της υποψηφιότητα στη λεγόμενη «πρωθυπουργησιμότητα».

Απαιτούνται σοβαρότητα και αίσθημα ενότητας

Παύλος Γερουλάνος

Η παρέμβαση του Παύλου Γερουλάνου στην άτυπη συζήτηση μεταξύ των επιτελείων Ανδρουλάκη – Δούκα ήταν σε μορφή προσωπικής ανάρτησης και υπέρ της ενότητας. «Το ΠΑΣΟΚ βγήκε ενισχυμένο από το debate επειδή αποδείξαμε ότι μπορούμε να συνομιλούμε, παρά τις διαφωνίες μας, με συντεταγμένο και πολιτισμένο τρόπο», επεσήμανε.

«Ουδείς δικαιούται να υπονομεύσει αυτό που καταφέραμε. Τεχνητές εντάσεις που δεν αφορούν κανέναν ουδόλως βοηθούν. Απαιτούνται σοβαρότητα και αίσθημα ενότητας από όλους. Στην πράξη. Οχι στα λόγια», ανέφερε χαρακτηριστικά – δίνοντας κι έναν τόνο που ερμηνεύτηκε από το στρατόπεδο του Δούκα ως υποστήριξη στην πλευρά Ανδρουλάκη.

Ο Γερουλάνος, πάντως, συνεχίζει και τη δική του καμπάνια: χθες το απόγευμα βρέθηκε στην Κρήτη, ενώ σε ένα βιωματικό βίντεο υπέρ της υποψηφιότητάς του – εκεί μιλάει για τους σημαντικούς σταθμούς της προσωπικής, επαγγελματικής και πολιτικής πορείας του, οι οποίοι καθόρισαν το ποιος είναι σήμερα, τις αρχές, τις αξίες του, αλλά και τη σχέση του με το ΠΑΣΟΚ – επεσήμανε εκ νέου πως ο νέος πρόεδρος πρέπει να είναι και βουλευτής.

Ψάχνουν σωσίβιο σε μια τεχνητή πόλωση

Νίκος Ανδρουλάκης

Στην πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση μετά το ντιμπέιτ, ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε την κριτική που δέχθηκε: «Δεν έχω το “αλάθητο του Πάπα”. Οταν αμφισβητήθηκαν η πορεία και τα αποτελέσματα της δουλειάς δυόμισι χρόνων, είπα “εδώ και τώρα εκλογές”. Αρα, εγώ είμαι αλαζόνας;» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας και για τον Χάρη Δούκα:

«Είναι φοβερό αυτό που κάνει ο κ. Δούκας, να προσπαθεί να βάλει στο στόμα μου λόγια που δεν είπα. Εγώ σχολίασα αυτά που είπε ο ίδιος (…) Κάνοντας χιούμορ είπα “δεν είσαι Μιτεράν, ευτυχώς για όλους δεν είσαι και Ερντογάν”» επισήμανε (OPEN) –όμως η κόντρα δεν έληξε εκεί.

Μετά τη δήλωση του Δούκα για την «εργολαβία δολοφονίας χαρακτήρα», το περιβάλλον του Ανδρουλάκη σχολίαζε πως «κανένας στενός συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη δεν έχει καταφερθεί με ανάρμοστο τρόπο εναντίον κανενός υποψηφίου» και σημείωνε πως «καλό θα είναι να περιφρουρήσουμε όλοι μας ανεξαιρέτως μια διαδικασία που οι πάντες αναγνωρίζουν ότι εξελίσσεται σε κλίμα πολιτικού πολιτισμού.Ας μην ψάχνουν κάποιοι σωσίβιο σε μια τεχνητή πόλωση» επισήμαναν.

Κριτική για την οικονομία

Μιχάλης Κατρίνης, Νάντια Γιαννακοπούλου

Στο Λασίθι βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες ο Μιχάλης Κατρίνης, παίζοντας στο πεδίο των πιο αριστερόστροφων ψηφοφόρων. «Αν το ΠΑΣΟΚ σιωπά και δεν αντιδρά μπροστά στην οικονομία των καρτέλ που λεηλατεί τη χώρα και το εισόδημα των πολιτών, πώς μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ελλήνων πολιτών; Αν αποδεχθούμε αυτές τις λογικές, τότε δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ. Τότε δεν θα διαφέρουμε σε τίποτα από τη Νέα Δημοκρατία. Προδίδουμε την ιστορία μας», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του. «Είμαι υποψήφιος γιατί ούτε σιωπώ ούτε συμβιβάζομαι με αυτές τις λογικές. Είμαι απέναντι σε αυτές τις λογικές. Θέλω να είμαι η επιλογή της ρήξης και της ελπίδας», σχολίασε.

Στην κριτική της στον Νίκο Ανδρουλάκη επέμεινε, από τη μεριά της, η Νάντια Γιαννακοπούλου. «Δεν έχω καμία απολύτως βεντέτα με τον κ. Ανδρουλάκη, δεν είναι προσωπική όλη αυτή η διαφοροποίηση, είναι πολιτική. Δεν μπορεί την πολιτική διαφωνία, διαφοροποίηση, αντιπρόταση σώνει και καλά να την ποινικοποιούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά («Παραπολιτικά»).