Φωνές πληγώνουντη σιωπή

Συγκρίνει την ψηφιακή τεχνολογία με τους ταχυδακτυλουργούς – «κλέβουν την προσοχή μας». Στο βιβλίο του «Παίρνοντας τον έλεγχο», ο κοινωνιολόγος Ντιέγκο Ινταλγκό (1) περιγράφει πώς εταιρείες όπως η Google παίρνουν αποφάσεις για εμάς. Υποστηρίζει ότι πρέπει να απαγορευθεί η πώληση κινητών σε εφήβους. «Ο τρόπος που τα χρησιμοποιούν είναι σαν να δίνουμε σε 14χρονους να οδηγούν αυτοκίνητα με 160 χλμ.». Αφιερώνει το βιβλίο στη γενιά Ζ με τη φράση: «Για να συνεχίσετε να επιλέγετε την ευτυχία και την ελευθερία από την αμεσότητα και την αποτελεσματικότητα».

Εννέα τέρματα στα τέσσερα πρώτα ματς της σεζόν δεν είχε πετύχει κανείς στην Πρέμιερ Λιγκ. Ο Ερλινγκ Χάαλαντ (2) ξεκίνησε δυναμικά φέτος και τα, συνήθως ευφάνταστα, βρετανικά ΜΜΕ δεν μπορούν να βρουν λέξεις να περιγράψουν τις επιδόσεις του. Ο προπονητής του Πεπ Γκουαρντιόλα θεωρεί μεγαλύτερο προσόν του το ένστικτο: βρίσκεται πάντα στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή. Και αποκάλυψε κι ένα μυστικό. Επειτα από κάθε προπόνηση, ο 24χρονος Νορβηγός παραμένει στο γήπεδο για μισή ώρα, βελτιώνοντας τις αδυναμίες του.

Το κάλεσμα ήταν για φωτογράφους που θέλουν να τιμήσουν «την αιώνια, άχρονη φύση της ασπρόμαυρης εικόνας». Με εκατοντάδες συμμετέχοντες από 49 χώρες η πλατφόρμα refocus Awards διεξήγαγε και φέτος έναν διαγωνισμό για φωτογραφίες σε άσπρο και μαύρο. Η ιταλίδα φωτογράφος Ρομπέρτα Βαλιάνι (3) κέρδισε με το «Δικαίωμα στη Γνώση», το πορτρέτο μιας σχολικής αίθουσας για κορίτσια στη Ζανζιβάρη. Το 75% από αυτά τα κορίτσια δεν θα συνεχίσουν στο γυμνάσιο. Μόνο η πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι δωρεάν στην Τανζανία. Κι αυτό αφήνει πολλά παιδιά απ’ έξω.

Ηταν η πρώτη φορά που δύο ιδιώτες αστροναύτες πραγματοποίησαν διαστημικό περίπατο, βγαίνοντας έξω από το διαστημικό σκάφος «Resilience». Ο μεγιστάνας της τεχνολογίας Τζάρεντ Αϊζακμαν και η μηχανικός Σάρα Γκίλις (4) ανήκουν πια σε μια ομάδα που μέχρι τώρα περιλάμβανε μόνο μέλη διαστημικών υπηρεσιών. Μιλώντας στο κέντρο ελέγχου ο Αϊζακμαν περιέγραψε την κατάσταση: «Space X, πίσω στο σπίτι έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, αλλά από εδώ πάνω η Γη σίγουρα μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο».

Είναι μια δικαστική μάχη για το πώς θα γραφτεί η Ιστορία. Ο Λι Ρούι (5) υπήρξε γραμματέας του Μάο Τσετούνγκ και υψηλόβαθμο στέλεχος του ΚΚ Κίνας. Κατέγραψε στο ημερολόγιό του όλες τις σημαντικές στιγμές της χώρας από το 1946 έως το 2018. Τώρα η κόρη του που ζει στην Καλιφόρνια και το πανεπιστήμιο Στάνφορντ βρίσκονται στα δικαστήρια με τη χήρα του, πίσω από την οποία βρίσκεται η κινεζική ηγεσία. Ερίζουν για την κατοχή των ημερολογίων. Στα οποία υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες για την Ιστορία της Κίνας, τις τελευταίες 7 δεκαετίες.

Μια νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή – η πιο συντηρητική στην Ιστορία της ΕΕ – με λιγότερες γυναίκες, περισσότερους Ανατολικοευρωπαίους για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα και πολλά ερωτήματα για τον δρόμο που θα ακολουθήσει η πρόεδρός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (6). Στην έκθεσή του για το μέλλον της Ευρώπης ο Μάριο Ντράγκι έκανε λόγο για την ανάγκη ενός οικονομικού προγράμματος «τριπλάσιου από το σχέδιο Μάρσαλ» ώστε να μην οδηγηθεί η ΕΕ σε μαρασμό. Αραγε το μήνυμά του ελήφθη;