Eνας θάνατος και μία έρευνα στους σκοτεινούς χώρους κράτησης

Σε εγκύκλιο που εκδόθηκε τον περασμένο Μάιο προς τους δικαστές όλης της χώρας από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεώργιο Σκιαδαρέση τονιζόταν ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είχε εκδώσει 139 καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος της χώρας μας ως το τέλος του 2023 λόγω κακών συνθηκών κράτησης σε φυλακές και αστυνομικά τμήματα. Οι συγκεκριμένες καταδίκες αφορούσαν παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένων και ανεπαρκή έρευνα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις διαπιστώθηκε επιπροσθέτως έλλειψη δυνατότητας προσφυγής σε ελληνικό δικαστήριο. Πράγμα που ίσως εξηγεί γιατί μέσα σε έναν χρόνο μόνο κατατέθηκαν περί τις 200 προσφυγές στο ΕΔΔΑ από κρατούμενους. Η εγκύκλιος έδινε και ορισμένα στοιχεία για το κόστος αυτών των καταδικαστικών αποφάσεων, όπως, ενδεικτικά, ότι το ελληνικό κράτος έχει καταβάλει 2.866.520 ευρώ μόνο για το έτος 2023. Αναφέρω όλα αυτά με αφορμή τον θάνατο του 37χρονου υπηκόου Πακιστάν μέσα στο αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα στις 21 Σεπτεμβρίου. Στην επίσημη ιατροδικαστική έκθεση αναφέρεται «απροσδιόριστη αιτία θανάτου, προηγηθείς ξυλοδαρμός, εν αναμονή εργαστηριακών εξετάσεων». Σε φωτογραφίες που διέρρευσαν στη δημοσιότητα φαίνονται οι πολλές κι έντονες εκχυμώσεις που υποστηρίζουν, οπτικά έστω, το παραπάνω εύρημα. Παραγγέλθηκε προανακριτική έρευνα και ΕΔΕ, ενώ με εντολή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη η έρευνα διαβιβάστηκε στον Συνήγορο του Πολίτη. Σημειώνεται ότι στην περσινή έκθεσή της η Ανεξάρτητη Αρχή κατέγραψε ραγδαία άνοδο της αστυνομικής βίας, με 50% περισσότερα καταγεγραμμένα περιστατικά σε σχέση με την περίοδο πριν από το 2019. Τα στοιχεία, λοιπόν, δείχνουν, δυστυχώς, πως η έξωθεν καλή μαρτυρία έχει χαθεί. Και πως απαιτούνται εδώ και τώρα συγκεκριμένες απαντήσεις και μέτρα, όπως π.χ. οι κάμερες σε χώρους κράτησης (όλως τυχαίως τα περιστατικά αυτά συμβαίνουν σε χώρους χωρίς καταγραφικά) και στις στολές των αστυνομικών. Και σπάσιμο, επιτέλους, του καθεστώτος αλληλοκάλυψης και σιωπής. Δεν θα μειώσει την ισχύ της ΕΛ.ΑΣ. αυτό (όπως σιωπηλά επιχειρηματολογούν κάποιοι), αλλά, αντιθέτως, θα κερδίσει τη στήριξη του δημοκρατικού κόσμου.

Νέες αποκαλύψεις

και στην Τσεχία

Μιλώντας για μη δημοφιλείς υποθέσεις, σημειώνω ως εντυπωσιακό το μπαράζ νέων αποκαλύψεων και ερευνών που μας έρχονται από το εξωτερικό για τη δράση της Intellexa και του λογισμικού Predator και τους ξένους και Ελληνες που ευθύνονται για τη διακίνησή του. Τα νέα στοιχεία μάς έρχονται από την Τσεχία και την ερευνητική ομάδα Investigace. Το εγχώριο ενδιαφέρον έγκειται στο γεγονός πως οι τσέχοι δημοσιογράφοι αξιοποίησαν έκθεση που συνέταξε η ελληνική Οικονομική Αστυνομία για τις ελληνικές εισαγγελικές Αρχές και η οποία αποκάλυψε τον ρόλο ενός Ισραηλινού ονόματι Ντβιρ Χορέφ Χαζάν ως βασικού προμηθευτή των εταιρειών που ανήκουν στην Intellexa. Και τώρα δείτε το καταπληκτικό γαϊτανάκι που ξετυλίγεται και που δείχνει το μέγεθος των πλοκαμιών αυτής της υπόθεσης… Ο συγκεκριμένος τύπος, που είχε πάρει πολλά λεφτά από την Intellexa, φέρεται να «φιλοξενούσε» την ελληνική ιστοσελίδα της. Παρότι τα στοιχεία που βρέθηκαν στην Ελλάδα ήταν συντριπτικά, ο ίδιος αρνείται πεισματικά στους δημοσιογράφους οποιαδήποτε σχέση και γνώση της εταιρείας, της υπόθεσης, του Predator κ.λπ.

Διαχειρίστρια

μια αδαής συνταξιούχος

Ομως βρέθηκε η απίθανη σύνδεση. Σε μια περίοδο που οι ιδιοκτήτες της Cytrox (της εταιρείας του ομίλου στη Βόρεια Μακεδονία) ήθελαν να καλύψουν τα ίχνη τους, είχαν βάλει διαχειρίστρια μια 70χρονη τσέχα συνταξιούχο. Οταν την επισκέφθηκαν οι δημοσιογράφοι στο χωριό της, τους βεβαίωσε ότι δεν έχει ιδέα για το πώς βρέθηκε το διαβατήριό της στο εμπορικό μητρώο της Βόρειας Μακεδονίας. Οταν τη ρώτησαν όμως αν γνωρίζει τον Χαζάν, προς έκπληξη όλων απάντησε ότι είναι γνωστός της κόρης της και του γαμπρού της που είναι από το Ισραήλ. Και δεν είναι ένας τυχαίος Ισραηλινός ο γαμπρός. Εργαζόταν προ ετών για την ισραηλινή κυβέρνηση ως συνεργάτης πρωθυπουργού και, στη συνέχεια, στην Κνεσέτ, την ισραηλινή Βουλή. Συγκεκριμένα, εργαζόταν για τον πρώην πρωθυπουργό Εχούντ Oλμερτ. Που είχε παραδεχθεί στην εφημερίδα «Haaretz» ότι, ως και προ διετίας, εργαζόταν ως σύμβουλος της Intellexa.

Οι μυστικές υπηρεσίες και το Qatargate

Εν τω μεταξύ, ήρθε χθες η εξέλιξη που σας είχα προαναγγείλει σχετικά με το Qatargate, το σκάνδαλο χρηματισμού για το οποίο έχει ασκηθεί δίωξη στην πρώην ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή. Οι βέλγοι δικαστές που εξέταζαν τις ενστάσεις που είχαν καταθέσει οι συνήγοροί της αποφάσισαν να γίνει έρευνα που θα καταλήξει σε γνωμοδότηση της ειδικής επιτροπής R, που ελέγχει τις βελγικές μυστικές υπηρεσίες. Η απόφαση έρχεται ύστερα από αίτημα των συνηγόρων της Καϊλή, οι οποίοι κατηγόρησαν τις Αρχές που διεξήγαγαν την προανάκριση για παρατυπίες επί της διαδικασίας, παράνομη παρακολούθησή της και παραβίαση της ασυλίας που είχε ως μέλος της Ευρωβουλής. Δεδομένου ότι η επιτροπή αυτή συνήθως χρειάζεται μήνες για να γνωμοδοτήσει, η χθεσινή απόφαση θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο την εκδίκαση της υπόθεσης. Αν βεβαίως δεν την πετάξει και εντελώς εκτός βελγικών δικαστηρίων.

«Κρίση στον γάμο»

της Κεφαλογιάννη

Η Ολγα Κεφαλογιάννη, που βρέθηκε προ ημερών σε δίνη σχολίων για τα χαλιά του υπουργείου, μένει στην επικαιρότητα αυτή τη φορά για άλλους λόγους – καθαρά προσωπικούς. Και γι’ αυτούς ζητεί διακριτικότητα – συγκεκριμένα, για την «κρίση στον γάμο» της. Κεφαλογιάννη και Μίνως Μάτσας παντρεύτηκαν το 2021, ενώ έκαναν μόλις προ 20ημέρου την τελευταία δημόσια εμφάνισή τους. «Πρωταρχικό μέλημα» είναι το συμφέρον των δύο παιδιών της, δήλωσε η ίδια, απαντώντας στα περί διαζυγίου. Απηύθυνε έκκληση «να γίνει σεβαστή η ιδιωτικότητά» τους και τόνισε ότι παραμένει αφοσιωμένη στα παιδιά της και στα υπηρεσιακά της καθήκοντα.