Τη θέση ότι η Ορθόδοξος Εκκλησία και Θεολογία οφείλει να μελετήσει επισταμένως τις εξελίξεις που συνδέονται με την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, να αποκτήσει λόγο και ρόλο στην εν εξελίξει συζήτηση περί της οριοθετήσεώς της, αλλά συγχρόνως να προσεγγίζει δίχως στείρα άρνηση και φοβικότητα την επιστήμη και τα επιτεύγματά της, διατύπωσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος από το βήμα του Διεθνούς Θεολογικού Συνεδρίου με θέμα: «Η Ορθόδοξη Θεολογία στον 21ο αιώνα. Προκλήσεις και Προοπτικές», το οποίο έγινε στην Αθήνα, υπό τη διοργάνωση της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος, ο οποίος συμμετείχε στη θεματική ενότητα με τίτλο: «Βιοτεχνολογικές Επιστήμες και Θεολογία», την Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, ανέπτυξε το θέμα: «Τεχνητή Νοημοσύνη και Ορθόδοξη Θεολογία».Εισαγωγικά, εστίασε στην Πατερική σκέψη και θεολογία και επιχείρησε να ανιχνεύσει τον όρο «νους», παράγωγο του οποίου αποτελεί η «νοημοσύνη» και, επομένως, και η «τεχνητή νοημοσύνη».
Εξηγώντας ότι για τους Πατέρες της Εκκλησίας στον νου εδράζεται το δώρημα του «κατ’ εικονα», εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η μέριμνά μας πρέπει να εστιαστεί στο να φωτίσουμε αυτήν την οπτική της ορθοδόξου θεολογίας και ανθρώπινης οντολογίας, όπου ο νους και οι δυνάμεις και οι εκδηλώσεις του, όπως η νόηση, η ευφυία και η νοημοσύνη, δεν πρέπει να λειτουργούν μόνο για να προάγουν την επιστημονική και τεχνολογική γνώση, αλλά οφείλουν να συντονίζονται με την ανάβαση και εξύψωση του ανθρώπου στο “καθ’ ομοίωσιν”».
Στη συνέχεια παρατήρησε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη, όπως και όλα τα τεχνολογικά και άλλα επιτεύγματα του ανθρώπου, ακόμη και τα υψηλότερα και θαυμαστότερα, είναι εικόνες του ανθρώπου και όχι του Θεού, και προφανώς αυτό τους δίνει μια αξία, διότι είναι η δημιουργική έκφραση του νου του ανθρώπου. «Ο άνθρωπος είναι εκείνος που καθορίζει το είναι και το ποιόν της Τεχνητής Νοημοσύνης», συνέχισε, «ως προϊόν της ελεύθερης βουλήσεώς του και της θεόσδοτης ελευθερίας του. Αυτή η ελευθερία ως δώρημα του “κατ’ εικόνα” μπορεί να αντανακλά και να εκφράζεται στα έργα του ανθρώπου, αλλά δεν μπορεί να εγκλωβίζεται και να περιορίζεται σε αυτά. Δεν μπορεί η ελευθερία να είναι το υποκείμενο μιας μαθηματικής φόρμουλας ή το αντικείμενο ενός υπολογιστικού προγράμματος. Η ελευθερία είναι που κάνει τον άνθρωπο να είναι άνθρωπος και άρα δεν μπορεί να είναι ταυτοτικό χαρακτηριστικό της Τεχνητής Νοημοσύνης».
Στο σημείο αυτό, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κατέστησε σαφές πως, σε κάθε περίπτωση, η Εκκλησία και η Θεολογία πρέπει να τηρούν όχι απορριπτική, αλλά κριτική και διαλεκτική στάση, απέναντι στο όποιο τεχνολογικό επίτευγμα, όσο ακραίο και αν φαντάζει. «Καθώς η συζήτηση για την οριοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει μόλις ανοίξει και τα όποια νομοθετήματα θα αναθεωρούνται και θα εκσυγχρονίζονται διαρκώς», υπογράμμισε, «είναι αδήριτη ανάγκη η Εκκλησία μας να ενημερωθεί πρωτίστως και, κατόπιν, να αποκτήσει λόγο και ρόλο επ’ ωφελεία του κοινού καλού και για την προάσπιση της ζωής, ασφάλειας, ελευθερίας, αξιοπρέπειας και ιδιοπροσωπίας του ανθρώπου».
Συμπερασματικά, ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι «οφείλουμε να σταθούμε αντάξιοι συνεχιστές των μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας μας, οι οποίοι όχι μόνο δεν απέρριπταν την κοσμική γνώση και την επιστήμη, αλλά, αντίθετα, ενθάρρυναν τους χριστιανούς να μελετούν και να εξερευνούν τα του κόσμου τούτου».
Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, «εν επιγνώσει του ότι το ποτάμι της τεχνολογικής εξελίξεως δεν είναι δυνατόν να γυρίσει πίσω, ούτε να παραμείνει στάσιμο, καλούμαστε να συμβάλουμε θετικά και καταλυτικά ώστε το νερό του να ρέει και να φιλτράρεται μέσα από τις ηθικές αξίες της Εκκλησίας και τη διδασκαλία του Ευαγγελίου». «Οφείλουμε να ανταποκριθούμε σε αυτήν την τεράστια πρόκληση της εποχής μας», συνέχισε, «όχι με στείρα άρνηση και φοβικότητα έναντι των τεχνολογικών εξελίξεων, ούτε ασφαλώς με τη βεβαιότητα και την αυθεντία ότι εμείς είμαστε οι κριτές και οι σωτήρες του κόσμου».
Στο μεταξύ, από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και με την ευλογία της Α.Θ.Π., του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί, μεταξύ της 29ης Νοεμβρίου και της 1ης Δεκεμβρίου 2024, το Β’ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Βιοηθικής, στο Ρέθυμνο της Κρήτης, με το γενικό θέμα: «Τεχνητή Νοημοσύνη και Ορθόδοξος Εκκλησία».
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:
“Το Συνέδριο θα φιλοξενηθεί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο και θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Κέντρου Πολιτισμικής και Κοινωνικής Διακονίας «ΘΕΟΜΗΤΩΡ», της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, και στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αρκαδίου.
Της Οργανωτικής Επιτροπής ηγείται ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος θα εκπροσωπήσει και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.
The post Ο Αυστραλίας Μακάριος για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Διεθνές Θεολογικό Συνέδριο του ΕΚΠΑ appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.