Προς έναν νέο δικομματισμό – Όλα όσα μάθαμε από την αποκαλυπτική δημοσκόπηση του Mega

Την τάση διαμόρφωσης ενός νέου δικομματισμού – ή της επιστροφής ενός παλαιού – επιβεβαιώνει η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, που καθιερώνει ως βασικούς αντιπάλους του πολιτικού σκηνικού τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με τη διαφορά τους να παραμένει σε μονοψήφια επίπεδα και να καταγράφουν, επίσης, μεταξύ τους, μετακινήσεις ψηφοφόρων.

Η δημοσκόπηση αυτή είναι και η πρώτη που αποτυπώνει, επίσης, τις εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το νέο κόμμα Κασσελάκη.

Ειδικότερα, στην εκτίμηση ψήφου της Metron Analysis, η ΝΔ προηγείται με 28,2% και το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 18,8%. Καταγράφεται επίσης (όπως και τον περασμένο μήνα) οριακή ισοψηφία της Ελληνικής Λύσης με το ΚΚΕ, με 10,1% και 10% αντιστοίχως. Πέμπτος με 7,1% έρχεται πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία του και αυτό τον μήνα. Ενισχυμένη εμφανίζεται, με ποσοστό 5,6%, η Φωνή Λογικής. Ενώ στην Αριστερά, σταθερή πλέον είναι η εικόνα της Πλεύσης Ελευθερίας που σε αυτή την εκτίμηση της Metron Analysis καταγράφει 4,8%.

Συσπείρωση στο 87,8%

Το ΠΑΣΟΚ, μετά τις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές του, εμφανίζεται το πλέον ενισχυμένο στη συσπείρωσή του, με 87,8%. Σε επίπεδο εισροών ψηφοφόρων, κατά την ανάλυση της Metron, προς το ΠΑΣΟΚ μετακινείται το 14,3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 5,1% των απωλειών της ΝΔ. Το δεύτερο ποσοστό διαψεύδει την ανάλυση ότι η ΝΔ χάνει έδαφος κυρίως προς τα δεξιά της, αφού η αντίστοιχη εκροή προς την Ελληνική Λύση είναι στο 1,7% και στη Φωνή Λογικής στο 3,3%.

Για την κυβέρνηση, σταθερά αρνητικά είναι πλέον τα ποιοτικά στοιχεία που δείχνουν την αξιολόγησή της. Αυτή τη φορά η Metron Analysis καταγράφει την αποτίμηση των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά, όπου το 50,6% θεωρεί αναγκαίο τον διάλογο Αθήνας – Αγκυρας «για όλα τα θέματα που θέτουν και οι δύο πλευρές» αλλά, την ίδια ώρα, μόνο το 33% εκτιμά ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα βελτιωθούν. Παρ’ όλ’ αυτά, το βασικό πρόβλημα της χώρας παραμένει – προφανώς – η ακρίβεια και το ποσοστό όσων την αναφέρουν ως τέτοιο βαίνει αυξανόμενο. Ετσι, στις γενικές κρίσεις του, το 66% δηλώνει απαισιόδοξο για την πορεία της χώρας, το 65,8% αξιολογεί αρνητικά την κυβέρνηση (έναντι μόλις 25,9% θετικών γνωμών) και το 64,5% αξιολογεί αρνητικά τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Καταλληλότερος, άλλωστε, για ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου, παραμένει ο «Κανένας» με ποσοστό 33,7%.

Δημοφιλέστερος ο Φάμελλος

Από την άλλη, η εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου στον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε μια μικρή ανατροπή στη μέτρηση της δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών. Ο Φάμελλος, με την πρώτη είσοδό του στη σχετική λίστα, προηγείται με 47% κι ακολουθούν ο Νίκος Ανδρουλάκης με 43%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 41%, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σε ισοπαλία με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στο 37%.

Με τη νέα του ιδιότητα μετρήθηκε επίσης ο Στέφανος Κασσελάκης, ως πρόεδρος, πια, του Κινήματος Δημοκρατίας. Στη δημοφιλία έλαβε 21%, ποσοστό ελαφρά ενισχυμένο από τα 17% – 18% που ελάμβανε τους τελευταίους μήνες του ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Παρ’ όλ’ αυτά, το νέο κόμμα έχει ακόμη δρόμο για να μετρηθεί. Στην πρώτη εκτίμηση ψήφου του λαμβάνει 2,3%.