«Κατάρ ερχόμαστε» θα μπορούσε να πει από χθες η Εθνική μας ομάδα μπάσκετ ύστερα από μια εξαιρετική κλήρωση που είχε για τα προκριματικά του Μουντομπάσκετ του 2027 που θα φιλοξενηθεί στη χώρα της Μέσης Ανατολής.
H Ελλάδα κληρώθηκε στον 2ο όμιλο, μαζί με το Μαυροβούνιο, την Πορτογαλία και τη νικήτρια του 2ου ομίλου των ευρωπαϊκών προ-προκριματικών, δηλαδή μία από τις Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία και Ουγγαρία.
Οι τρεις πρώτες ομάδες του ομίλου μας θα προκριθούν στην επόμενη φάση και θα ενσωματωθούν σε έναν νέο όμιλο με τις τρεις ομάδες που θα περάσουν από τον 1ο όμιλο στον οποίο συμμετέχουν η Ισπανία, η Γεωργία και δύο ομάδες που θα προκύψουν από τα προκριματικά, η μία από γκρουπ με Σλοβακία, Ελβετία και Ουκρανία και η άλλη από γκρουπ με Δανία, Κροατία και Νορβηγία. Οι τρεις πρώτες ομάδες του νέου ομίλου θα προκριθούν στο Κατάρ.
Ο Καρμέλο Αντονι ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής της εκδήλωσης, στην οποία, πέραν της Ελλάδας, άλλες 80 εθνικές ομάδες έμαθαν τους αντιπάλους τους για τα 420 συνολικά παιχνίδια που θα διεξαχθούν για τα προκριματικά στις πέντε ηπείρους.
Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο πρόεδρος της ΕΟΚ Βαγγέλης Λιόλιος, ο γενικός διευθυντής Ντίνος Σβερκούνος και ο Αρης Ζώης (μέλος κεντρικού γραφείου της FIBA). Οι ημερομηνίες των παραθύρων είναι:
24 Νοεμβρίου – 2 Δεκεμβρίου 2025
23 Φεβροαυρίου – 3 Μαρτίου 2026
29 Ιουνίου – 7 Ιουλίου 2026
24 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου 2026
23 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου 2026
22 Φεβρουαρίου – 2 Μαρτίου 2027.
* Απόψε ο Προμηθέας υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (20.15 – ΕΡΤ3) και με νίκη οι Πράσινοι σφραγίζουν την πρόκρισή τους στον τελικό, ενώ την Πέμπτη θα παίξουν ΑΕΚ – Ολυμπιακός.
Στο μεταξύ όπως αναφέρει το basketeurope.com ο ηγέτης της Παρί, Τι Τζέι Σορτς είναι πολύ πιθανό να παίζει του χρόνου στο NBA και στους Μέμφις Γκρίζλις.