Οι νεοφερμένοι σπάνια κάνουν τη διαφορά

Οι ελληνικές ομάδες που συνήθως διεκδικούν το πρωτάθλημα κινούνται φέτος στο μεταγραφικό παζάρι αρκετά συντηρητικά. Τουλάχιστον για την ώρα. Ο Ολυμπιακός έχει αποκτήσει τον έμπειρο Ρεμί Καμπελά και κάποιους χαρισματικούς ελπιδοφόρους παίκτες, αλλά και ο Σιπιόνι και ο Νασιμέντο θα πρέπει να παλέψουν για να γίνουν βασικοί. Ο καλύτερος παίκτης που έχει αποκτήσει ο Παναθηναϊκός μοιάζει να είναι ο Κυριακόπουλος, που έγινε καλύτερος στην Ιταλία αλλά δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των ποδοσφαιριστών που καλούνται στην Εθνική από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ο ΠΑΟΚ για την ώρα ποντάρει σε ρολίστες που λέγονται Ιβανούσεκ, Τέιλορ, Κένι κ.λπ. ενώ στην ΑΕΚ κόσμος πάει κι έρχεται και για την ολοκληρωτική διαμόρφωση του ρόστερ της θα πρέπει να περιμένουμε αρκετά.

Μπορεί

Μια ομάδα μπορεί πάντα να έχει βγει ενισχυμένη μετά το τέλος του μεταγραφικού παζαριού. Ομως τα δύο τελευταία χρόνια δεν είναι οι καλοκαιρινές μεταγραφές αυτές που έκριναν την έκβαση των πρωταθλημάτων. Ισα – ίσα.

ΠΑΟΚ

Τη σεζόν 2023-24 ο ΠΑΟΚ κέρδισε το πρωτάθλημα κάνοντας συνεχόμενες νίκες στα πλέι οφ οι οποίες βασίστηκαν στην ικανότητα της επίθεσής του να διορθώνει λάθη της άμυνάς του. Στην επίθεση του ΠΑΟΚ υπήρχαν ποδοσφαιριστές που στη Θεσσαλονίκη ήταν αρκετό καιρό: ο Τάισον, ο Ζίφκοβιτς, ο Μπράντον Τόμας – στην τριάδα είχε προστεθεί και ο Γιάννης Κωνσταντέλιας. Αυτός με τον Κουλιεράκη βοήθησαν πολύ τον Ραζβάν Λουτσέσκου χωρίς κανείς τους να είναι μεταγραφικό απόκτημα: Χάρη στην καλή δουλειά που γίνεται στην ακαδημία του ΠΑΟΚ προέκυψαν. Φυσικά είχαν υπάρξει και κάποιοι νεοφερμένοι που είχαν βοηθήσει πολύ: ο δανεικός τότε Μεϊτέ είχε  μεγαλύτερη συνεισφορά από τον ακριβοπληρωμένο Ντεσπότοφ. Αλλά οι παίκτες που είχαν οδηγήσει τον ΠΑΟΚ στον τίτλο δεν είχαν αποκτηθεί το καλοκαίρι πριν απ’ το ξεκίνημα του πρωταθλήματος.

Ολυμπιακός

Το ίδιο ακριβώς συνέβη πέρσι με τον Ολυμπιακό. Ο Μεντιλίμπαρ έριξε στα βαθιά τον Μπάμπη Κωστούλα και τον Μουζακίτη που πήραν προαγωγή από την ομάδα Νέων. Πήρε αρκετά πράγματα από τους Κοστίνια και Πιρόλα, που σταδιακά έφτασαν να διεκδικούν θέση βασικού στην άμυνα, ενώ τον βάσκο προπονητή βοήθησε μετά το πρώτο δίμηνο και ο Ντάνι Γκαρθία τον οποίο ο Μεντιλίμπαρ γνώριζε από το ισπανικό πρωτάθλημα. Στο δεύτερο μισό της σεζόν αποδείχτηκε χρήσιμος και ο Γιάρεμτσουκ, που τον Ιανουάριο παραλίγο να δοθεί δανεικός στη Βενέτσια: η προσφορά του μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν μικρή. Τον Ολυμπιακό του έδωσαν το νταμπλ παίκτες που είχαν έρθει την προηγούμενη χρονιά αλλά και κάποιοι παλιότεροι. Ο Τζολάκης, ο Ρέτσος, ο Ροντινέι, ο Κάρμο και ο Ορτέγκα ήταν οι πρώτες επιλογές του Μεντιλίμπαρ για την άμυνα. Ο Εσε δεν έλειψε ποτέ από τη μεσαία γραμμή. Ο Τσικίνιο, ο Ζέλσον και φυσικά ο ασταμάτητος Ελ Κααμπί τράβηξαν τον Ολυμπιακό στην επίθεση. Οι νεοφερμένοι που απογοήτευσαν ήταν περισσότεροι από αυτούς που βοήθησαν: ο Γουίλιαν, ο Ολιβέιρα, ο άτυχος Γιαζίτζι, ο Ορτα και ο Πάλμα που αποκτήθηκαν τον Ιανουάριο είχαν και πολύ μεγάλα συμβόλαια.

Ενταση

Δεν θέλω να πω ότι μια ομάδα δεν πρέπει να κάνει μεταγραφές: οι καλοί παίκτες είναι πάντα χρήσιμοι. Λέω όμως ότι το ποδόσφαιρο σιγά – σιγά αλλάζει. Σήμερα τη διαφορά την κάνουν πράγματα που δεν μπορεί κανείς να αποκτήσει στο μεταγραφικό παζάρι. Η ένταση του παιχνιδιού πρώτα απ’ όλα. Η ξεκάθαρη τακτική. Ο καλοδουλεμένος και συμβατός με τους παίκτες τρόπος παιχνιδιού. Η ικανότητα ενός προπονητή στη διαχείριση διαφορετικών χαρακτήρων και φυσικά η διοικητική σοβαρότητα. Χωρίς κάτι απ’ όλα αυτά είναι πάρα πολύ δύσκολο να κερδίσει το πρωτάθλημα μια ομάδα ακόμα κι αν το καλοκαίρι κάνει όχι μία – δύο αλλά και πέντε και έξι προσθήκες ποδοσφαιριστών που υπόσχονται πολλά. Το έκαναν πέρσι και ο Παναθηναϊκός που απέκτησε τους Μαξίμοβιτς, Ινγκασαν, Τετέ, Πελίστρι, Ουναΐ και τον αδικοχαμένο Μπάλντοκ και η ΑΕΚ που έδωσε μεγάλα συμβόλαια στους Λαμέλα, Περέιρα, Μαρσιάλ, Πιερό, Κοϊτά, Στρακόσια κ.λπ. Τελικά ο Παναθηναϊκός ήταν λίγο καλύτερος από πρόπερσι που δεν είχε ξοδέψει τόσα χρήματα για μεταγραφές ενώ η ΑΕΚ ήταν αρκετά  χειρότερη – μάλιστα οι πολλές προσθήκες πιο πολύ μπέρδεψαν τον Ματίας Αλμέιδα παρά τον βοήθησαν.

Εξαιρέσεις

Φυσικά και στο μεταγραφικό παζάρι υπάρχουν πάρα πολλοί ποδοσφαιριστές που μπορεί να έρθουν στην Ελλάδα και να κάνουν τη διαφορά. Για να έχεις ωστόσο τη σιγουριά ότι αυτό θα συμβεί πρέπει να αποκτήσεις έναν ποδοσφαιριστή ο οποίος είναι από 25 έως 28 ετών, έχει παραστάσεις από μεγάλα πρωταθλήματα, είναι εν ενεργεία διεθνής και κοστίζει στην καλύτερη περίπτωση 15 εκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον. Αν μια ελληνική ομάδα όμως κάνει τέτοιου τύπου κινήσεις πιο πολύ φλερτάρει με τη χρεοκοπία παρά με την επιτυχία. Υπάρχει θα πει κάποιος και η αγορά των ελεύθερων. Σε αυτή μπορεί να βρεις πάντα καλούς ποδοσφαιριστές αρκεί να δώσεις ετήσια συμβόλαια της τάξης των 3 – 4 εκατομμυρίων ευρώ τουλάχιστον. Μόνο που τα προηγούμενα λένε πως οι περισσότεροι από τους παίκτες που ήρθαν στη χώρα μας ως ελεύθεροι απέδωσαν τα τελευταία χρόνια ελάχιστα. Ο Μαρσέλο και ο Γουίλιαν ήταν κατώτεροι των προσδοκιών. Ο Λαμέλα και ο Μαρσιάλ δεν άλλαξαν την ΑΕΚ προς το καλύτερο. Για κάθε Τάισον που πρόσφερε πολλά στον ΠΑΟΚ υπήρξαν παίκτες όπως ο Μπακαγιόκο, ο Λόβερν και ο Τισουντάλι που παρά τα μεγάλα βιογραφικά δεν έκαναν τη διαφορά. Μπορείς πάντοτε να ελπίζεις ότι στην αγορά των ελεύθερων θα βρεις έναν Βαλμπουενά, έναν Μπερνάρ, έναν Βίντα. Αλλά όλοι αυτοί μοιάζουν να είναι περισσότερο εξαιρέσεις πάρα ο κανόνας.

Μυαλό

Αν οι ελληνικές ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό θέλουν σοβαρά να ελπίζουν ότι του χρόνου θα είναι καλύτερες πρέπει να είναι καλύτεροι οι παίκτες που στις ομάδες αυτές αγωνίζονταν πέρσι και έχουν πλέον προσαρμοστεί. Γνωρίζουν και το πρωτάθλημά μας και τις απαιτήσεις των εργοδοτών και των προπονητών και τις δυσκολίες μιας σεζόν στην Ελλάδα: πρέπει να είναι έτοιμοι να προσφέρουν κυρίως στο μυαλό τους. Για τον Ολυμπιακό σπουδαίες μεταγραφές τη νέα χρονιά μπορεί να αποδειχτούν ο Γιάρεμτσουκ, ο Μπρούνο, ο Βέλντε αν δεν φύγει. Ο ΠΑΟ πρέπει να ελπίζει να του δώσουν πιο πολλά ο Ινγκασον, ο Μαξίμοβιτς, ο Πελίστρι, ο Σφιντέρσκι. Η ΑΕΚ θα είναι τυχερή αν παίκτες όπως ο Γκατσίνοβιτς, ο Γιόνσον, ο Ελίασον, ο Πινέδα ξαναβρούν τον εαυτό τους. Και στον ΠΑΟΚ καλύτερο ποδοσφαιριστή από έναν ώριμο Γιάννη Κωνσταντέλια θα είναι δύσκολο να βρουν στο μεταγραφικό παζάρι. Για αυτό αν δεν τον πουλήσουν στη Στουτγάρδη πρέπει να του δώσουν ένα νέο συμβόλαιο. Σαν να είναι η καλύτερη μεταγραφή του καλοκαιριού.