Θέλει να νικήσει τον τροπαιούχο!

Στον προηγούμενο κύκλο, μέσα από τη μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού ποδοσφαίρου σε επίπεδο συλλόγων, ο Ολυμπιακός φρόντισε να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο μάθημα, κανονική στάση ζωής: Να μην τα παράτας. Και όταν τέλος πάντων χρειαστεί, να πιστέψεις ακόμη και σε θαύματα – σαν αυτό που έστειλε στην αιωνιότητα το ξημέρωμα της 30ης Μαΐου έπειτα από μια νύχτα που δεν κοιμήθηκε κανείς. Τέτοιο δεν ήταν άλλωστε η κατάκτηση του Conference League;

Απόψε όμως στο Groupama Stadium της Λυών (22:00) και στην πρεμιέρα της league phase του Europa League, ο κύκλος αλλάζει υποχρεωτικά. Και τα βιβλία πρέπει να είναι ήδη ανοιχτά στο επόμενο κεφάλαιο. Εκείνο που επιμένει πως ο πιο ασφαλής τρόπος για να τιμήσεις την προηγούμενη επιτυχία σου, είναι να παλέψεις για την επόμενη. Πολλώ δε μάλλον σε μια συγκυρία που όλοι μιλούν για σένα. Οπως ακριβώς έκανε χθες το απόγευμα ο Πιερ Σαζ: «Είναι μεγάλη πρόκληση για εμάς να αντιμετωπίσουμε τον νικητή του Conference» είπε ο τεχνικός της Λυών σε μια ατάκα που οι Ερυθρόλευκοι θα τη βρίσκουν διαρκώς μπροστά τους σε αυτό το νέο ταξίδι (τους). Γιατί όλοι θα θέλουν να μετρήσουν τις δυνάμεις τους κόντρα στην ομάδα που πέρσι κατάφερε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία των Κυπέλλων Ευρώπης.

«Να το ξανακάνουμε…»

«Είναι καλό να σε σέβονται και να ξέρουν την αξία σου, σκεπτόμενοι το τι έγινε προ μηνών. Ωστόσο, αυτό είναι παρελθόν. Τώρα είναι μια νέα σεζόν και πρέπει να αποδείξουμε από την αρχή την καλή μας εικόνα και να φέρουμε καλά αποτελέσματα. Ο,τι έγινε στο παρελθόν δεν έχει πλέον σημασία» απάντησε ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, ο οποίος φυσικά φρόντισε να διαχωρίσει τον… τρόπο. Γιατί αν κρατά ο Ολυμπιακός κάτι από πέρσι, είναι η… μέθοδος απέναντι σε σπουδαίους αντιπάλους, όπως η 7 φορές πρωταθλήτρια Γαλλίας που ορθώνει απόψε το ανάστημά της. «Κερδίσαμε μια διοργάνωση πέρυσι παίζοντας έτσι απέναντι σε μεγάλους αντιπάλους και γιατί να μην το ξανακάνουμε και φέτος;» αναρωτήθηκε ο Βάσκος. Και ας τα έχουν όλα… κόντρα οι Πειραιώτες απόψε πλάι στις όχθες του Ροδανού. Απουσίες πρώτης γραμμής (Ζέλσον Μαρτίνς, Μασούρας), την ψυχολογία που προκαλούν δύο σερί ανεπιτυχή αποτελέσματα (Παναιτωλικός, Αρης), ακόμη και το γεγονός ότι οι «απέναντι» είναι υποχρεωμένοι να εμφανιστούν με το… μαχαίρι στα δόντια

«Δολοφονικό ένστικτο»

Γιατί αν ο Ολυμπιακός άφησε πέντε βαθμούς σε δύο Super League αγωνιστικές, οι Γάλλοι έχουν όλους και όλους τέσσερις σε πέντε αγωνιστικές! Μια ομάδα που μόνο για μεταγραφές ξόδεψε 150 εκατ. ευρώ: Η ίδια που το Σάββατο έχασε εντός το ντέρμπι από τη Μαρσέιγ (2-3) που έπαιξε από το 5΄ με παίκτη λιγότερο! «Υπάρχει ένα πλήγμα στο ηθικό ύστερα από μία τέτοια απογοήτευση, αλλά δεν έχουμε χρόνο για να μελαγχολήσουμε» εξήγησε ο Σαζ. «Είμαστε απογοητευμένοι από τους εαυτούς μας, αλλά το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό σημαίνει πολλά για μας. Σηματοδοτεί την επιστροφή μας στην Ευρώπη και το ματς αυτό έρχεται την κατάλληλη στιγμή. Θα πρέπει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, να έχουμε δολοφονικό ένστικτο» πρόσθεσε ο πολύπειρος Αλεξάντρ Λακαζέτ. Ο 33χρονος αρχηγός της Λυών που αρχές Αυγούστου βρέθηκε τετ α τετ με την Αργεντινή του Σαντιάγκο Εσε στους προημιτελικούς των Ολυμπιακών Αγώνων. «Ηταν μια πολύ όμορφη εμπειρία η συμμετοχή μου και κρίμα που δεν περάσαμε στην επόμενη φάση. Αυτό που μετράει τώρα είναι ο Ολυμπιακός» εξήγησε πάντως ο νεαρός χαφ όταν οι Γάλλοι θέλησαν να του ανοίξουν τέτοια κουβέντα.

«Να τα διορθώσουμε»

Και είπε και άλλα ο Εσε, που κόντρα στη Φιορεντίνα έδωσε την πιο σπουδαία ασίστ στην ιστορία του club: «Είμαστε μια πολύ καλή ομάδα που θα γνωριστεί μεταξύ της, δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε και να βγάζουμε συμπεράσματα» ανέφερε επηρεασμένος προφανώς από την κριτική που έφεραν τα ματς με Παναιτωλικό και Αρη. «Μιλάμε συνεχώς με όλο το σταφ, αναλύουμε τι συμβαίνει και κάνουμε την αυτοκριτική μας. Θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε τον σεβασμό που κερδίσαμε μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού. Παρ’ όλα τα λάθη που προηγήθηκαν, δεν πρέπει να μένουμε εκεί. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε για να τα διορθώσουμε. Θέλουμε ο κόσμος να συνεχίσει να σέβεται τον Ολυμπιακό, όπως έκανε και πέρυσι μετά την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου» πρόσθεσε.

Εννοείται πως ο Εσε θα είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης. Και ότι όπως έγραψαν από χθες τα «ΝΕΑ» υπάρχει όντως στο συρτάρι του Μεντιλίμπαρ μια ιδέα 3-5-2 για αυτή την πρεμιέρα. Με Ρέτσο, Κάρμο και Πιρόλα μπροστά από τον Τζολάκη. Με Ροντινέι, Εσε, Στάμενιτς, Τσικίνιο και Ορτέγκα στη μεσαία γραμμή. Και με τον Βέλντε παρτενέρ του Αγιούμπ Ελ Κααμπί που πέρσι έσπασε όλα τα ρεκόρ σκοραρίσματος. «Δεν θα σας πω την ενδεκάδα. Δεν έχει σημασία ποιος είναι εκτός και εντός, προσπαθούμε να διατηρήσουμε τις ιδέες μας και ο τρόπος παιχνιδιού μας από τις απουσίες. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα υπάρχουν απουσίες, για αυτό τον λόγο έχουμε ένα μεγάλο ρόστερ με έτοιμους παίκτες να βοηθήσουν. Σημασία έχει να μην αλλάζει η ιδέα του παιχνιδιού και όλοι να βοηθούν όταν παίζουν» είπε ο Μεντιλίμπαρ. Και σιγά μη δεν το εννοούσε.