Η χαρτοβιομηχανία αντιμέτωπη με υψηλό ενεργειακό κόστος

Η ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους, το οποίο έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία τριετία, αποτελεί θηλιά στον λαιμό της βιομηχανίας χάρτου, καθώς οι επιχειρήσεις του κλάδου καλούνται να λειτουργήσουν σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και γεωπολιτικών διαταραχών, με υψηλό ενεργειακό κόστος και αναδιάταξη των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσίασε χθες το ΙΟΒΕ για τον κλάδο του χάρτου στην Ελλάδα, οι επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν και νέες προκλήσεις, όπως η πράσινη μετάβαση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και η αυξημένη ανάγκη για χρηματοδότηση. Αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν νέες προτεραιότητες σε ένα ήδη δύσκολο περιβάλλον.

Τα στοιχεία της μελέτης δείχνουν ότι η αύξηση των τιμών ενέργειας οδήγησε σε υπερδιπλασιασμό των ενεργειακών δαπανών της βιομηχανίας χάρτου, οι οποίες εκτιμάται ότι ανήλθαν στα 170 εκατ. ευρώ το 2022 από 83 εκατ. ευρώ το 2021. Διαχρονικά, οι ενεργειακές δαπάνες στον κλάδο είναι υψηλότερες σε σχέση με τη γενική μεταποίηση. Βάσει έρευνας στις επιχειρήσεις

που συμμετέχουν στην Ενωση Βιομηχανιών Χάρτου (ΕΒΙΧΕ), το μέσο ετήσιο ενεργειακό κόστος ανά επιχείρηση ανήλθε στα 17 εκατ. ευρώ το 2022, από 8,4 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Το 40% των ενεργειακών δαπανών προέρχεται από το φυσικό αέριο, το 30% από ηλεκτρική ενέργεια και το 19% από βιοκαύσιμα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Η αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει πλήξει σοβαρά τις επιχειρήσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εταιρεία Sonoco Ελλάς ΑΕ, η οποία ανακοίνωσε την παύση λειτουργίας των δύο εργοστασίων της στην Ελλάδα, λόγω και του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Επενδύουν

Παρά τις δυσκολίες, τα μέλη της ΕΒΙΧΕ συνεχίζουν να επενδύουν στη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος και έχουν βελτιώσει σημαντικά τους περιβαλλοντικούς τους δείκτες. Η επενδυτική δραστηριότητα στον κλάδο είναι υψηλότερη σε σύγκριση με τον μέσο όρο της μεταποίησης. Επιπλέον, οι εγχώριες επιχειρήσεις παρουσίασαν αξιοσημείωτη εξαγωγική δραστηριότητα, με τις εξαγωγές προϊόντων να ανέρχονται σε 800 εκατ. ευρώ το 2023, σημειώνοντας αύξηση 9,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.