Ενας γίγαντας εκπέμπει SOS

Εχουν περάσει σχεδόν δέκα χρόνια από τότε που αποκαλύφθηκε το περιβόητο «ντίζελ-γκέιτ», με πρωταγωνίστρια τη Volkswagen, η οποία είχε τοποθετήσει σε περίπου 5 εκατ. οχήματα του ομίλου ένα λογισμικό που παραπλανούσε τις Αρχές, παρουσιάζοντας χαμηλότερες ποσότητες ρύπων από εκείνες που στην πραγματικότητα εξέπεμπαν. Παρά τα δισ. που έχει πληρώσει ο όμιλος σε πρόστιμα, ειδικά στις ΗΠΑ που βρήκαν ευκαιρία να τον στριμώξουν και να περιορίσουν το μερίδιό του στην αμερικανική αγορά, η ρετσινιά τον ακολουθεί ακόμη.

Μόνο που σήμερα δεν είναι αυτό το μεγαλύτερό του πρόβλημα. Είναι η ένταση του ανταγωνισμού, ειδικά από την πλευρά της Κίνας στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, αλλά και το δίκοπο μαχαίρι των δασμών που θέλει να επιβάλει η Κομισιόν στα εισαγόμενα από εκεί οχήματα. Κι αυτό διότι ενώ από τη μία πρόκειται για μια κίνηση η οποία έχει στόχο να προστατεύσει την ευρωπαϊκή παραγωγή, από την άλλη προκαλεί τρόμο στη VW (και άλλες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Mercedes), η οποία αποκομίζει μεγάλο μέρος των εσόδων και κερδών της στην κινεζική αγορά και θα πληγεί σφοδρά από τα αντίποινα του Πεκίνου.

Το σίγουρο είναι πως η απειλή είναι τόσο μεγάλη ώστε ορισμένοι να κάνουν λόγο για «σεισμό» που κλονίζει τα θεμέλια της VW, καθώς για πρώτη φορά εξετάζονται σενάρια να μπει λουκέτο σε εργοστάσια στη Γερμανία. «Η εταιρεία θεωρείται ζωτικής σημασίας για την ευημερία όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε εθνικό. Ποτέ στο παρελθόν οι εργαζόμενοι σε αυτή δεν ένιωθαν να απειλούνται κατά τέτοιο τρόπο μέσα στην ίδια τους την πατρίδα» όπως χαρακτηριστικά έγραφε πρόσφατα η «Guardian».

Σύμφωνα με τον CEO Ολιβερ Μπλούμε, εδώ και 15 χρόνια ο όμιλος δαπανά πολύ περισσότερα από τις δυνατότητές του – όπως είπε, μοιάζει με το ταμείο μιας οικογένειας που στο τέλος του μήνα είναι άδειο. Γι’ αυτό και πρέπει να «μαζευτεί» επειγόντως, κάτι που για αρκετά άλλα κορυφαία στελέχη παραπέμπει σε περίπου 20.000 απολύσεις. «Εμείς είμαστε η οικογένεια της Volkswagen και μια οικογένεια δεν αφήνει κανέναν πίσω» δήλωσε η Ντανιέλα Καβάλο, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ, προαναγγέλλοντας αντιδράσεις και απεργίες. Η συνέχεια αναμένεται δραματική…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ