Γυμνός βασιλιάς

Η σκέψη της FIFA για ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων που για πρώτη φορά θα διεξαχθεί το καλοκαίρι του 2025 τείνει να εξελιχθεί σε φιάσκο πριν καλά – καλά πλησιάσουμε προς εκείνες τις ημερομηνίες. Εννιά μήνες πριν από την υποτιθέμενη έναρξή του (12 Ιουνίου – 5 Ιουλίου), η FIFA δεν έχει σχεδόν τίποτα στα χέρια της: ούτε χορηγούς, ούτε τηλεοπτικά δικαιώματα, ούτε καλά – καλά… γήπεδα. Συν την καθημερινή γκρίνια συλλόγων και ποδοσφαιριστών, που δεν κρύβουν την αντίθεσή τους σε κάτι τέτοιο, αφού το καλαντάρι πλέον θα γίνει ακόμα πιο φορτωμένο. Και δεν θα υπάρχει χρόνος για ξεκούραση.

H FIFA έχει προγραμματίσει την κλήρωση για τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ο Τζιάνι Ινφαντίνο έκανε ευρεία σύσκεψη με τηλεοπτικούς σταθμούς απ’ όλο τον κόσμο προκειμένου να δει τι ενδιαφέρον μπορεί να υπάρχει, ο αρχικός προϋπολογισμός είχε υπολογιστεί στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, με την ελπίδα πως τα προσδοκώμενα έσοδα θα είναι περίπου τα διπλά. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει φως στο τούνελ. Η ιταλική «Gazzetta Dello Sport» έγραψε πως η FIFA είναι διατεθειμένη να στραφεί προς τη Σαουδική Αραβία για τη λύση των προβλημάτων που παρουσιάζονται και πως είναι «κάθετη» στο ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων θα γίνει. Ομως εκτός όλων των άλλων, το θέμα είναι και με ποιες ομάδες μπορεί να γίνει, αφού αν δεν λάβουν μέρος κορυφαίοι σύλλογοι, τότε το χορηγικό ενδιαφέρον αναμένεται πολύ μικρό.

Ηδη οι τρεις «μεγάλοι» της Ισπανίας, Ρεάλ, Ατλέτικο και Μπαρτσελόνα, έχουν αποφασίσει να μη συμμετάσχουν, ενώ σε… επιφυλακή είναι οι ιταλικές Γιουβέντους και Ιντερ. «Ο βασιλιάς είναι… γυμνός», αναφέρουν τις τελευταίες ώρες τα μεγαλύτερα αθλητικά ΜΜΕ της Ευρώπης, «φωτογραφίζοντας» κατ’ αυτόν τον τρόπο τον Ινφαντίνο, ο οποίος βλέπει το σχέδιό του να είναι έτοιμο να τιναχθεί στον αέρα. Κι όσο κι αν επιμένει, αν δεν βρει χορηγούς και τηλεοπτικούς παρόχους, δεν θα μπορέσει να το προχωρήσει.