Ραγδαία αύξηση της νεανικής εγκληματικότητας στη Βικτώρια

Η εγκληματικότητα στη Βικτώρια αυξήθηκε κατά σχεδόν 10%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, κυρίως λόγω της σημαντικής αύξησης των νεαρών παραβατών που διαπράττουν βίαια εγκλήματα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Crime Statistics Agency, τα παιδιά ηλικίας 10 έως 17 ετών ενεπλάκησαν σε 23.236 περιστατικά εγκληματικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια των 12 μηνών έως τον Ιούνιο του 2024, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο εγκληματικότητας για αυτή την ηλικιακή ομάδα από το 2010, σύμφωνα με την Αστυνομία της Βικτώριας.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι για τα περισσότερα περιστατικά νεανικής εγκληματικότητας στη Βικτώρια υπεύθυνα είναι παιδιά ηλικίας 14 έως 17 ετών, με συνολικά 20.054 περιστατικά. Επιπλέον, η εγκληματική δραστηριότητα της ηλικιακής ομάδας 10 έως 13 ετών αυξήθηκε κατά 4%, με 3.181 αναφερόμενα περιστατικά.

Η Αστυνομία της Βικτώριας διαχειρίστηκε συνολικά 7.380 νεαρούς παραβάτες, καταγράφοντας 23.236 εγκληματικές πράξεις τους τελευταίους 12 μήνες, μια αύξηση μεγαλύτερη του 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με αναφορές, οι νεαροί παραβάτες συμμετέχουν όλο και περισσότερο σε ληστείες, κλοπές αυτοκινήτων, γενικά εγκλήματα και επιθέσεις.

Στις αρχές Ιουλίου, η Αστυνομία της Βικτώριας δημιούργησε νέες ομάδες αντιμετώπισης της εγκληματικότητας στις περιοχές της Μελβούρνης και του Geelong. Οι ομάδες αυτές έχουν δύο κύριους στόχους: πρώτον, την πρόληψη περαιτέρω παραβατικής συμπεριφοράς και, δεύτερον, την παροχή υποστηρικτικών προγραμμάτων που ενθαρρύνουν την αποκατάσταση των νεαρών παραβατών, βοηθώντας τους να επανενταχθούν στη κοινωνία με θετικό τρόπο.

Ο αναπληρωτής επιθεωρητής περιφερειακών επιχειρήσεων, Chris Gilbert, δήλωσε ότι η Αστυνομία κατανοεί την ανησυχία των κατοίκων σχετικά με την αυξανόμενη συχνότητα εισβολών σε σπίτια. Επεσήμανε ότι «συνεχίζουμε να παρατηρούμε πάρα πολλές διαρρήξεις κατοικιών και κλοπές αυτοκινήτων, οι οποίες συχνά οφείλονται σε ξεκλείδωτες πόρτες και παράθυρα».

Στο πλαίσιο αυτό, προέτρεψε τους πολίτες να λάβουν απλά προληπτικά μέτρα, όπως «να ελέγχουν αν το σπίτι και το αυτοκίνητο είναι κλειδωμένα πριν πάνε για ύπνο».

Τον Αύγουστο, η πρωθυπουργός Jacinta Allan αποφάσισε να εγκαταλείψει τα σχέδια για την αύξηση του κατώτατου ορίου ποινικής ευθύνης στα 14 έτη. Η απόφαση αυτή ήρθε μετά από μήνες έντονης εστίασης στη νεανική εγκληματικότητα και τις αυξημένες ανησυχίες γύρω από το θέμα. Παρά τις συζητήσεις για την αύξηση του ορίου, η κυβέρνηση προτίμησε να διατηρήσει το ισχύον καθεστώς, όπου παιδιά ηλικίας μόλις 10 ετών μπορούν να συλληφθούν και να κατηγορηθούν για εγκληματικές πράξεις. Ωστόσο, ένα νομοσχέδιο που εξετάζεται από το κοινοβούλιο προτείνει την αύξηση του ελάχιστου ορίου ποινικής ευθύνης στα 12 έτη.

Τα συνολικά ποινικά αδικήματα στη Βικτώρια έφτασαν πέρυσι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014. Λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του πληθυσμού, αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει τον πέμπτο μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης των εγκλημάτων την τελευταία δεκαετία.

Τα στοιχεία του Crime Statistics Agency (CSA) έδειξαν επίσης σημαντική αύξηση στα κρούσματα οικογενειακής βίας, με 98.816 αναφορές τους 12 μήνες έως τον Ιούνιο του 2024, σημειώνοντας άνοδο 6,1%. Παράλληλα, τα αδικήματα που αφορούν περιουσιακές ζημίες και εξαπάτηση αυξήθηκαν κατά 14,4%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό τους από το 2014.

Η επικεφαλής στατιστικολόγος του CSA, Fiona Dowsley, δήλωσε ότι η αύξηση οφείλεται σε κλοπές, διαρρήξεις, παραβιάσεις και ζημιές σε περιουσίες.

«Τα περιστατικά οικογενειακής βίας και οι επιθέσεις έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα της δεκαετίας, με αξιοσημείωτη αύξηση στις επιθέσεις κατά των γυναικών και στις παραβιάσεις περιοριστικών εντολών, συχνά συνοδευόμενες από εγκληματικές φθορές», είπε.

Τα στατιστικά στοιχεία για τη νεανική εγκληματικότητα δημοσιεύονται λίγες μέρες μετά τη σύλληψη ενός εφήβου για τον θανάσιμο τραυματισμό με μαχαίρι ενός 16χρονου αγοριού σε εμπορικό κέντρο στα βορειοδυτικά της Μελβούρνης.

Ο Oskar Hamilton βρέθηκε σοβαρά τραυματισμένος από μαχαίρι στον υπαίθριο χώρο εστίασης του εμπορικού κέντρου Woodgrove στο Melton West, λίγο πριν το μεσημέρι της Τρίτης. Παρά τις προσπάθειες διασωστών να του παράσχουν καρδιοαναπνευστική ανάνηψη, το αγόρι από το Harkness πέθανε επιτόπου.

The post Ραγδαία αύξηση της νεανικής εγκληματικότητας στη Βικτώρια appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.