Πρεμιέρα με ήττα «στα σημεία»

Εδωσε μάχη. Και για παραπάνω από μία ώρα θύμιζε στο πολυτελές Groupama Stadium την ομάδα που την περασμένη άνοιξη έκανε τα απίθανα πιθανά στο Conference League. Στο ζύγι της βραδιάς όμως η μπάλα δεν του… έκλεισε το μάτι και κάπως έτσι η Λυών με δύο γκολ σε έξι λεπτά (Τσέρκι 65′, Μπενραχμά 71′) κράτησε την πρεμιέρα για λογαριασμό της: 2-0 τον Ολυμπιακό στη πρώτη στροφή της league phase του νέου Europa League

Οχι, δεν ήταν η Λυών καλύτερη και ας είχε και δοκάρι (Λακαζέτ 48′) και όλους τους αριθμούς της βραδιάς δικούς της. Ο Ολυμπιακός στάθηκε εξαιρετικά στο σπίτι των Γάλλων. Είχε τον έλεγχο ως την ανάπαυλα – και μια πρώτη μεγάλη ευκαιρία με τον Ροντινέι στο 32′. Επαιξε στα… ίσα και το run and gun παιχνίδι ως το 1-0 – με τον Ελ Κααμπί να χάνει μεγάλη ευκαιρία στο 60′. Ακόμη και πριν το τελικό 2-0 είδε τον 17χρονο Μπάμπη Κωστούλα με ένα απίθανο «ψαλίδι» να αναζητά την ισοφάριση (69′). Ενώ ως και στο 87′ το αυτογκόλ του Τσαλέτα Τσαρ που θα μπορούσε να ανοίξει ξανά την κουβέντα στην παρτίδα ακυρώθηκε ως οφσάιντ – από το VAR – του Γουίλιαν. Ναι, ήταν ένα από εκείνα τα βράδια, που δεν… Και τα υπόλοιπα έγιναν ήδη ιστορία σε μια διοργάνωση που συνεχίζεται άμεσα. Την Πέμπτη ο Ολυμπιακός «εντός» με την Μπράγκα (3/10, 19:45) του Κάρλος Καρβαλιάλ, η Λυών στη Γλασκώβη κόντρα στους Ρέιντζερς (3/10), οκτώ αγωνιστικές στο νέο format πριν από τα νοκάουτ. Είναι μακρύς ο δρόμος…

Πώς κύλησε η βραδιά στη Λυών: το σκέφτηκε και το… έκανε ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ σε αυτό το ξεκίνημα της league phase του Europa League: 3-5-2 διάταξη για πρώτη φορά στην ερυθρόλευκη θητεία του. Με – τον για πρώτη φορά στη σεζόν διαθέσιμο – Ρέτσο στην ευθεία με Κάρμο και Πιρόλα μπροστά από τον Τζολάκη. Με Ροντινέι, Εσε, Γκαρθία, Τσικίνιο και Ορτέγκα στη μεσαία γραμμή. Και με τον Γιάρεμτσουκ (!) παρτενέρ του Ελ Κααμπί στην επίθεση. Διάταξη που μπορεί να σκαρώθηκε σε μια – δυο προπονήσεις ελέω απουσίας των wingers (Μαρτίνς, Μασούρας) αλλά δούλεψε μια χαρά ως τα μισά του δρόμου. Γιατί οι διάδρομοι παρέμειναν κλειστοί. Και η Λυών είχε μια ανούσια κατοχή (62% στο πρώτο ημίχρονο), αλλά μηδενική απειλή – παρά τις 7 τελικές προσπάθειες ως την ανάπαυλα. Ενα σουτ του Νουαμά (21′), ένα του Τολισό (26′) αλλά τίποτε το σπουδαίο. Ουσιαστικά ως τα μισά του δρόμου μια μεγάλη ευκαιρία είχε το ματς και αυτή ήταν του Ολυμπιακού: το καταπληκτικό σουτ του Ροντινέι (32′) που ανάγκασε σε σπουδαία επέμβαση τον Περί – κόρνερ.

Αλλη ταχύτητα…

Ηταν αναμενόμενο ότι η Λυών θα προσπαθούσε να πατήσει το γκάζι στο δεύτερο μισό γιατί ως εκεί ο Ολυμπιακός την έκανε ό,τι ήθελε. Ενα σουτ του Λακαζέτ στο δοκάρι (48′) και μια απειλή του Τολισό (64′) έδειχνε τις διαθέσεις της. Την ίδια στιγμή όμως και οι Πειραιώτες δεν έμεναν με τα χέρια σταυρωμένα. Το πλασέ του Γιάρεμτσουκ (59′) και η ευκαιρία του Ελ Κααμπί (60′) έδειχναν πως το ματς είναι ορθάνοιχτό. Η κακή εκτίμηση της άμυνας όμως στη φάση του 65′ έδωσε το δικαίωμα στον Τσερκί να ανοίξει το σκορ σε μια φάση που δεν έμοιαζε επικίνδυνη (1-0). Και έξι λεπτά μετά η αλλαγή του Τσερκί, ο Μπενραχμά, έγραψε το τελικό 2-0 (71′). Δευτερόλεπτα πριν το ανάποδο ψαλίδι του Κωστούλα πέρασε ελάχιστα άουτ. Τελευταία φάση της βραδιάς – με τον Ολυμπιακό πλέον σε 4-4-2: ο Γουίλιαν να σεντράρει και ο Τσαλέτα-Τσαρ άθελά του να σκοράρει στην εστία της ομάδας του. Ούτε αυτό όμως δεν του προέκυψε του Ολυμπιακού χθες βράδυ. Ακυρώθηκε από το VAR.

Λυών (Πιέρ Σαζ): Περί, Μέιτλαντ-Νάιλς, Κλίντον Μάτα, Τσαλέτα-Τσαρ, Ταλιαφίκο, Μάτιτς (67′ Τέσμαν), Τολισό, Νουαμά (81′ Ντιαβαρά), Τσερκί (67′ Μπενραχμά), Φοφανά (67′ Ζάχα), Λακαζέτ (75′ Μικατάτζε).

Ολυμπιακός (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Ρέτσος (83′ Ντόη), Κάρμο, Πιρόλα (67′ Στάμενιτς), Ροντινέι, Εσε, Γκαρθία (67′ Γουίλιαν), Τσικίνιο (83′ Βέλντε), Ορτέγκα, Ελ Κααμπί, Γιάρεμτσουκ (61′ Κωστούλας).

Διαιτητής: Λοράνς Βισέρ (Βέλγιο)

Για Ουνάς και Γιαζίτσι…

«Στην Αθήνα για λογαριασμό του Ολυμπιακού, ο Αντάμ Ουνάς» σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ. «Για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και τις υπογραφές σε συμβόλαιο ως το καλοκαίρι του 2026». Με βάση το –συγκεκριμένο – ρεπορτάζ, ο 28χρονος winger από την Αλγερία έφτασε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στη χώρα μας. Για τη συγκεκριμένη ιστορία όμως οι Ερυθρόλευκοι ακόμη δεν έχουν επιβεβαιώσει το παραμικρό. Οπως αντίστοιχα δεν σχολιάζουν και όσα ακούγονται για τον 27χρονο μεσοεπιθετικό Γιουσούφ Γιαζίτσι που σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Τουρκίας «έχει πρόταση 4,8 εκατ. ευρώ για τριετές συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό». Τη Δευτέρα τελειώνουν οι μεταγραφές των «ελεύθερων» και οι Ερυθρόλευκοι δεν ήθελαν ελέω της αναμέτρησης με τη Λυών χθες να υπάρχει στο προσκήνιο οποιαδήποτε άλλη κουβέντα πέρα από την «αγωνιστική». Λογικά λοιπόν από σήμερα αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους.