«Έφυγε» και ο Σπύρος Ράντος

Οι φίλοι της μουσικής και της τέχνης γενικότερα θρηνούν για την απώλεια του Σπύρου Ράντου, του κορυφαίου ομογενή μουσικού που είχε κατακτήσει τον κόσμο όλο.

Το θλιβερό μαντάτο γνωστοποίησε στον «Νέο Κόσμο» ο μουσικοσυνθέτης Τάσος Ιωαννίδης που συνεργάστηκε με τον Σπύρο Ράντο σε πολλές συναυλίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Τους δυο τους έδενε βαθιά φιλία και εκτίμηση και δεν είναι τυχαίο που έγιναν και κουμπάροι. Ο Σπύρος βάπτισε την κόρη του Τάσου, Άρτεμη Ιωαννίδη.

«Είμαι συντεντριμμένος» μας είπε ο Τ. Ιωαννίδης. «Χάσαμε ένα κορυφαίο μουσικό, δάσκαλο της μουσικής με υψηλή ευαισθησία που αφήνει πίσω του ένα τεράστιο έργο σε Αυστραλία και Ευρώπη. Ήταν ακόμα ένας ευγενέστατος, καλοσυνάτος, πραγματικά καλλιεργημένος άνθρωπος. Μόλις μίλησα στην σύζυγό του, Brachi Tilles, επίσης μουσικό στην οποία εξέφρασα τα συλλυπητήρια μου”.

Ο Σπύρος Ράντος πέθανε σε νοσοκομείο του Μπρίσπαν μετά από κάποια προβλήματα υγείας που είχε.

«Υπέροχο μουσικό» τον χαρακτήρισε ανάρτησή του και μαέστρος Παναγιώτης Μουσαφειριάδης.

Ο Σπύρος Ράντος. Φώτο: Supplied

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ

Σε παλαιότερα δημοσίευμα είχαμ γράψει γι αυτόν:

Ο Σπύρος Ράντος ως παιδάκι είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά το Μίκη Θεοδωράκη και το Μάνο Χατζιδάκι μέσω του δασκάλου του Στ. Καφαντάρη.

Ως νέος βιολιστής, μάλιστα, έλαβε μέρος στην ηχογράφηση της πρώτης εκτέλεσης του «Άξιον Εστί».

Όταν ο Μίκης Θεοδωράκης περιόδευσε την Αυστραλία, το 1995, ήταν η ορχήστρα του Σπύρου Ράντου που εκτέλεσε τις συνθέσεις του διάσημου Έλληνα συνθέτη, όπως μας θύμισε με σχόλιο της, η Μαίρη Τσουβαλάκη που είχε διοργανώσει την περιοδεία.

Στο πέρασμά του από την Μελβούρνη ο Σπύρος Ράντος καλλιέργησε και την μουσική παιδεία της παροικίας. Δεν είναι τυχαίο πως έδινε «Κονσέρτο για Βιολί» και γέμιζε το Concert Hall της Μελβούρνης από συμπαροίκους, όπως θυμάται η Ρένα Φραγκιουδάκη που συνέβαλε στην διοργάνωση και παρουσίαση τους.

Μετά είχαμε την «επέλαση» της καψούρας και ισοπεδώθηκαν όλα..

Δεκάδες οι μουσικές εκδηλώσεις της παροικίας μας στις οποίες έλαβε μέρος ο διακεκριμένος καλλιτέχνης.

Ο Σπύρος Ράντος ήταν ο βιολιστής στην συναυλία του αείμνηστου Χρήστου Ιωαννίδη όταν παρουσίασε το κορυφαίο του έργο «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» σε ποίηση τοι Διονύσιου Σολωμού.

Ο ίδιος και στα «Παρατράγουδα» του Τάσου Ιωαννίδη, στο Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης με την Μαρία Φαραντούρη και τον Γιάννη Κότσιρα.

Ο Σπύρος Ράντος που γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1945 ήταν ένας διακεκριμένος σύγχρονος βιολιστής και καθηγητής βιολιού με διεθνή σταδιοδρομία.

Εδώ και πολλά χρόνια ζούσε στην Αυστραλία και πολλές φορές έχει εμφανιστεί και σε εκδηλώσεις της ομογένειας.

Mεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε βιολί με τον Στ. Καφαντάρη (Εθνικό Ωδείο) και τον Τ. Αποστολίδη (Ωδείο Αθηνών).

Το 1964 πήγε στην Αυστρία, όπου χρημάτισε επί ένα χρόνο μουσικός στην Ορχ. της Κρατικής Όπερας του Λιντς (1ο βιολί), ενώ παράλληλα συνέχισε σπουδές στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης (αρχικά με τον Έντουαρντ Μέλκους κaι αργότερα με τον Ρικάρντο Οντνοπόσωφ) και αποφοίτησε το 1971 με διάκριση. Κέρδισε επίσης Βραβεία στους διεθνείς Διαγωνισμούς “Forte dei Marmi” Ιταλίας και “Colmar” Γαλλίας.

Πραγματοποίησε πολλές εμφανίσεις στην Ευρώπη (Βιέννη, Παρίσι, Λονδίνο), την Ασία και τις ΗΠΑ (μεγάλη περιοδεία 1969-70). Από το 1968 ήταν καθηγητής στην Landesmusikschule του Graz και είχε διδάξει στην Ακαδημία της Βιέννης. Παράλληλα, μετείχε στην Ελλάδα σε Τρίο μουσικής δωματίου (με τον πιανίστα Γ. Βακαρέλη και τον τσελίστα Β. Φιδετζή) με αρκετές αξιόλογες εμφανίσεις. Ειδικεύτηκε στην «παλιά μουσική» και σε εκτελέσεις με παλαιά όργανα, και διετέλεσε εξάρχων: στην περίφημη «Καππέλλα Ακαντέμικα» της Βιέννης (συνόλου ειδικευμένου σε έργα εποχής «μπαρόκ», με το οποίο και δισκογράφησε πλείστα όσα έργα), στην Ορχ. «Μοντε-βέρντι» του Αμβούργου και στην Ορxήστρα Δωματίου Κολωνίας.

Στην αρχή της δεκαετίας του 1970 δημιούργησε το Συγκρότημα μουσικής δωματίου «Ensemble I». Μετά την επιτυχημένη θητεία του στη Βιέννη, το Συγκρότημα μετακλήθηκε το 1976 στην Αυστραλία. Ως επικεφαλής του Συγκροτήματός, ο Ράντος εγκαταστάθηκε, στην αρχή στο Bloomington της Ιντιάνα και μετά στη Μελβούρνη, όπου το 1986 δημιούργησε την Ορχήστρα Δωματίου “Rantos Collegium”.

Στην Αυστραλία όπως έλεγε εγκαταστάθηκε «και λόγω έρωτα».

Η ορχήστρα αυτή εμφανιζόταν σε δικό της κύκλο συναυλιών, παίζοντας επίσης για άλλους Οργανισμούς: “Victorian Arts Centre”, “Victorian State Opera”, “Arts Council”, και είχε χρηματοδοτηθεί από δημόσιους και ιδιωτικούς Φορείς της Αυστραλίας.

Είχε πραγματοποιήσει περιοδείες και στην Ευρώπη και έχει εμφανιστεί σε διάφορα Φεστιβάλ.

Εκείνος εμφανιζόταν συχνά ως σολίστ με διάφορες Ορχήστρες στην Ευρώπη και την Αυστραλία. Δίδασκε στο Victorian College of the Arts, στο Melbourne College of Advanced Education και στο University of Melbourne και αργότερα στο πανεπιστήμιο του Μπρίσμπαν.

Παρουσίασε πληθώρα δίσκων με την Deutsche Grammophon Ges. (κυρίως έργα Bach, Couperin, Schutz και προκλασικό ρεπερτόριο), με την Harmonia Mundi («παλιά μουσική») και την Adelcord & Grevillea (ρεσιτάλ).

Είχε παίξει ως σολίστ με όλους τους ελληνικούς Κρατικούς Συμφωνικούς Οργανισμούς. Μεταξύ άλλων, έχει ηχογραφήσει στην ΕΡΤ το Κοντσέρτο για βιολί του Α. Νεζερίτη σε εξαιρετική εκτέλεση. Επίσης είχε πάρει τη γερμανική υπηκοότητα.

The post «Έφυγε» και ο Σπύρος Ράντος appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.