Υπογραφές

Ο Παύλος Πολάκης είναι κι επίσημα υποψήφιος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, αφού κατέθεσε στα αρμόδια όργανα όλα τα απαραίτητα έγγραφα – τη δήλωση πόθεν έσχες και την πρόταση υποψηφιότητας από 31 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, δηλαδή. Για την ιστορία, ο Σφακιανός πήρε και μια έξτρα υπογραφή, αυτή του ευρωβουλευτή του κόμματος, Νίκου Παππά. Το περίεργο, βέβαια, δεν ήταν πως ο τελευταίος στηρίζει τον υποψήφιο που ταιριάζει στο στυλ του, αλλά ότι ο μετριοπαθής Γιάννης Μουζάλας υπογράφει υπέρ του πολακισμού.

Αγωγή

Την ώρα που έφτασε στο δείπνο το οποίο διοργάνωσε για τους νεοδημοκράτες βουλευτές ο Πιερρακάκης, η υφυπουργός του, Ζέττα Μακρή, δήλωσε πως τα τραπεζώματα στους συμπολιτευόμενους «είναι κάτι που συνηθίζεται από υπουργούς που έχουν αγωγή και αναγνωρίζουν την προσφορά και τη βοήθεια των συναδέλφων». Δεν θα παρατηρήσω πως έτσι χαρακτήρισε εμμέσως ανάγωγους όσους κυβερνητικούς δεν έχουν φροντίσει να κάνουν «μασάζ» μετά φαγητού. Θα πω, όμως, ότι επαινώντας τον υπουργό της είναι σαν να δηλώνει πως θεωρεί τον εαυτό της ισάξιο μ’ εκείνον.

Συνομιλίες

Πριν μπει στην ταβέρνα όπου έγινε το προαναφερθέν δείπνο, ο Μάνος Κόνσολας ενημέρωσε τους τηλεθεατές ότι «η ΝΔ έχει μάθει να συνομιλεί με τον εαυτό της και την ιστορία της» – για να δείξει πως οι μαζώξεις τέτοιου τύπου είναι κάτι σαν παράδοση στο κυβερνών κόμμα. Σύμφωνοι, έτσι θα είναι αν έτσι λένε οι γαλάζιοι. Ωστόσο, όποιος μιλάει μόνος του συνήθως νιώθει μεγάλη μοναξιά – και σε μερικές περιπτώσεις φτάνει να ακούει και φωνές.

Συναινέσεις

Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, «σήμερα, η ανάγκη πολιτικών συναινέσεων είναι πιο επίκαιρη από ποτέ». Ο διοικητής εξήγησε ότι κοινή γνώμη και όσοι χαράσσουν την πολιτική έχουν αδιαμφισβήτητη πια «δημοσιονομική επίγνωση», αλλά το διεθνές περιβάλλον είναι τόσο ανταγωνιστικό που η αποτελεσματική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων «περνάει μέσα από τη δημιουργία ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων». Μεταξύ μας, η προτροπή του προς το ελληνικό πολιτικό σύστημα μεταφράζεται ως συμβουλή να γίνει κάποιο άλλο.