Chalmers: Δεν είναι ασυνήθιστο να επανεξετάζεται το negative gearing

Ο υπουργός Οικονομικών, Jim Chalmers, παραδέχτηκε ότι ανέθεσε σε αξιωματούχους του Υπουργείου του, να εξετάσουν επιλογές για τον περιορισμό (scale back) των φορολογικών απαλλαγών λόγω αρνητικής απόδοσης από επενδύσεις σε ακίνητα (negative gearing), αλλά επί της παρούσης υπάρχει συγκεκριμένη κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης στέγασης.

«Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο για τις κυβερνήσεις ή για τους υπουργούς Οικονομικών να λαμβάνουν συμβουλές για αμφιλεγόμενα θέματα που συζητώνται στη δημόσια, συμπεριλαμβανομένου του Κοινοβουλίου», ανέφερε ο κ. Chalmers, από το Πεκίνο όπου βρισκόταν, σε σχέση με το negative gearing, καθώς η συζήτηση για ενδεχόμενη μεταρρύθμιση του πλαισίου αυτού επανήλθε δυναμικά στην επικαιρότητα την περασμένη εβδομάδα.

«Έχουμε καταστήσει πολύ σαφές … ότι έχουμε ήδη μια ευρεία και φιλόδοξη στεγαστική πολιτική και ότι αυτές οι αλλαγές (στο negative gearing) δεν αποτελούν μέρος της», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ερωτηθείς αν θα απέκλειε το ενδεχόμενο να προβεί εντέλει σε μεταρρύθμιση των εν λόγω φοροαπαλλαγών στο μέλλον, απέφυγε πάντως οποιαδήποτε δέσμευση.

«Η προτεραιότητά μας και η εστίασή μας είναι να αναπτύξουμε επενδύσεις ύψους 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων (για τη στέγαση), διότι η ύψιστη προτεραιότητά μας και η μεγαλύτερη εστίασή μας είναι η προσφορά», απάντησε.

Οι Εργατικοί πέρασαν τις τελευταίες ημέρες «αποκρούοντας» εικασίες για το ποιος πήρε την πρωτοβουλία για τη «μοντελοποίηση» αλλαγών στο negative gearing και τι θα γίνει εντέλει ενόψει των επερχόμενων ομοσπονδιακών εκλογών έως τον Μάιο του 2025.

Τα επίσημα «σημεία συζήτησης» (talking points) για τους βουλευτές της κυβέρνησης, επισήμανε η The Age, δεν αποκλείουν αλλαγές στο μέλλον, αλλά επί του παρόντος υποβαθμίζουν την ιδέα της επανάληψης της πολιτικής πρότασης του 2019, η οποία επεδίωκε να περιορίσει το negative gearing σε νέες κατοικίες και να τη σταματήσει για τις υφιστάμενες.

Οι βουλευτές «καλούνται» να πουν ότι το Υπουργείο Οικονομικών εργάζεται «συνήθως» σε μια σειρά από θέματα πολιτικής.

«Οι αλλαγές στο negative gearing και το capital gains tax (CGT) φόρος κεφαλαιακών κερδών δεν αποτελούν μέρος της πολιτικής μας για τη στέγαση», αναφέρουν τα «σημεία συζήτησης».

Η χρήση του ενεστώτα δε δεσμεύει για μελλοντικές αποφάσεις.

Ο πρωθυπουργός, Anthony Albanese, θέλησε επίσης να βάλει ένα τέλος στη συζήτηση, για την ώρα τουλάχιστον, αλλά ρητά επίσης δεν απέκλεισε ενδεχόμενες αλλαγές στο μέλλον.

«Απλά για να είμαστε ξεκάθαροι, αυτό που κάνουμε (σε σχέση με αλλαγές) είναι αυτό που έχουμε ενώπιον του Κοινοβουλίου. Οπότε μιλάω για το τι κάνουμε, όχι για το τι δεν κάνουμε», δήλωσε και επικεντρώθηκε στο ζήτημα της στέγασης, με το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στη Γερουσία ως προς το σκέλος της προσφοράς κατοικιών.

Εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με τα πλεονεκτήματα των μεταρρυθμίσεων στις φορολογικές ελαφρύνσεις, επικαλούμενος μελέτες που δείχνουν ότι λιγότερο «γενναιόδωρες ρυθμίσεις» θα οδηγούσαν στην κατασκευή λιγότερων νέων κατοικιών.

«Το θέμα με την negative gearing έχει να κάνει με την προσφορά», δήλωσε στο News Breakfast του ABC.

«Θα προσθέσει στην προσφορά ή θα μειώσει την προσφορά; Τα στοιχεία και οι έρευνες που έχουν εκπονηθεί από οργανισμούς όπως το Property Council δείχνουν ότι θα μειώσει την προσφορά και επομένως δε θα συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος».

«Και αυτό είναι το ζήτημα. Θέλουμε απλώς να προχωρήσουμε με το σχέδιό μας για την κατασκευή περισσότερων κατοικιών».

Η αναφορά του κ. Albanese ήταν σε μελέτη την οποία ανέθεσε το Property Council στην Deloitte, η οποία διαπίστωσε ότι η προεκλογική πρόταση των Εργατικών για το negative gearing το 2019 (όταν έχασαν τις εκλογές, όπως και το 2016) θα μείωνε την προσφορά κατοικιών κατά 0,4% σε μια δεκαετία.

Η προτεινόμενη πολιτική θα σταματούσε τους επενδυτές να διαγράφουν απώλειες ενοικίου (writing off rental losses) από το κανονικό τους εισόδημα, με εξαιρέσεις για τυχόν υφιστάμενες επενδύσεις και για τυχόν νεόδμητες κατοικίες.

Θα μείωνε επίσης στο μισό την έκπτωση στον capital gains tax (CGT – φόρο κεφαλαιακών κερδών), έναν φόρο που καταβάλλεται επί της αύξησης της αξίας ενός περιουσιακού στοιχείου όταν αυτό πωλείται.

Το 0,3% του «πλήγματος» στην προσφορά κατοικιών προβλεπόταν από τη συνιστώσα του CGT και 0,1% από αλλαγή του negative gearing.

Η μελέτη διαπίστωσε ωστόσο ακόμα ότι η οικονομική προσιτότητα των κατοικιών -ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την προσφορά- θα εξακολουθούσε να βελτιώνεται, επειδή η ζήτηση από τους επενδυτές ακινήτων θα μειωνόταν κατά πολύ περισσότερο από ό,τι η προσφορά, επισήμανε το ABC.

Η Deloitte προέβλεψε ότι οι τιμές των κατοικιών θα ήταν κατά 4,6% χαμηλότερες σε μια δεκαετία αν εφαρμοζόταν η πολιτική πρόταση των Εργατικών, από ό,τι αν δεν εφαρμοζόταν τελικά, ποσοστό μεγαλύτερο ακόμη και από τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Grattan και του Υπουργείου Οικονομικών.

Στο μεταξύ, η νομοθεσία για τη θέσπιση φορολογικού κινήτρου που θα ενθαρρύνει τους ιδιώτες κατασκευαστές να χτίσουν συγκροτήματα διαμερισμάτων με κάποιες πολιτικές περιορισμού του ενοικίου και ένα σύστημα επιδότησης για τους αγοραστές πρώτης κατοικίας παραμένουν σε εκκρεμότητα, επισήμανε το ABC.

Οι Πράσινοι έχουν διατυπώσει διάφορα αιτήματα με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους στα εν λόγω νομοσχέδια, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στο negative gearing και τον capital gains tax (φόρο κερδών κεφαλαίου).

Περίπου 1,1 εκατομμύριο άτομα στην Αυστραλία ενέταξαν ένα ακίνητο σε καθεστώς negative gearing το 2020-21, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΤΟ.

Σε σχέση με τις τελευταίες εικασίες ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Peter Dutton, υποστήριξε ότι οι αλλαγές στο negative gearing δε θα βοηθήσουν τους Αυστραλούς να αποκτήσουν ιδιόκτητη κατοικία και το μόνο που θα κάνουν είναι να ανεβάσουν στα ύψη ακόμα περισσότερο τα ενοίκια.

Ο «σκιώδης υπουργός»  Οικονομικών, Angus Taylor, έθεσε θέμα «εμπιστοσύνης» προς τον πρωθυπουργό, υπενθυμίζοντας την αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης σε σχέση με τις φοροελαφρύνσεις του 3ου σταδίου (stage 3 tax cuts), οι οποίες εντέλει εφαρμόστηκαν.

«Το να τον εμπιστευτούμε σε αυτά τα φορολογικά ζητήματα είναι δύσκολο, διότι άλλα είπε και άλλα έκανε πολλές φορές στο παρελθόν όσον αφορά τη φορολογία», δήλωσε ο κ. Taylor.

«Ανησυχούμε πολύ γι’ αυτό. Χρειαζόμαστε περισσότερες κατοικίες στην αγορά. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη προσφορά (κατοικιών), και η προσθήκη ενός φόρου δεν είναι ένας τρόπος για να αυξηθεί η προσφορά κατοικιών σε μια εποχή που οι πιέσεις του κόστους ζωής συνεχίζουν να επιβαρύνουν τους Αυστραλούς, ιδίως όσον αφορά τη στέγαση».

The post Chalmers: Δεν είναι ασυνήθιστο να επανεξετάζεται το negative gearing appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.