Γιουσούφ Γιαζιτσί: Ένας μάγος από την Μαύρη Θάλασσα στο μεγάλο λιμάνι

Καλλιτέχνης, αρτίστας, ένας μάγος από την Μαύρη Θάλασσα στο μεγάλο λιμάνι. Ο Γιουσούφ Γιαζιτσί είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους Τούρκους ποδοσφαιριστές της γενιάς του και έχει πλέον γίνει το νέο απόκτημα του Ολυμπιακού.

Με την εξαιρετική τεχνική του, την ικανότητα του στις πάσες και τη δημιουργία παιχνιδιού, είναι έτοιμος να φέρει νέα δυναμική στην ομάδα του Πειραιά. Η καριέρα του μέχρι στιγμής περιλαμβάνει σημαντικές διακρίσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τον ίδιο να θεωρείται από τους κορυφαίους μεσοεπιθετικούς της Τουρκίας.

Γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 1997 στην Τραπεζούντα. Από νεαρή ηλικία έδειξε τις ικανότητές του στο ποδόσφαιρο, με αποτέλεσμα να ενταχθεί στις ακαδημίες της Τραμπζονσπόρ, μιας από τις ιστορικές ομάδες της Τουρκίας. Η Τραμπζονσπόρ έχει παράδοση στην ανάπτυξη νέων ταλέντων, και ο 27χρονος άσος δεν αποτέλεσε εξαίρεση.

Το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα ήρθε το 2015, όταν ήταν μόλις 18 ετών. Γρήγορα κέρδισε θέση βασικού στην ομάδα, δείχνοντας εξαιρετικές ικανότητες ως δημιουργικός μέσος. Στα χρόνια του με την Τραμπζονσπόρ, κατέγραψε 22 γκολ και 21 ασίστ σε 100 αγώνες για την τουρκική ομάδα, εντυπωσιάζοντας με την απόδοσή του στο πρωτάθλημα. Η καλή του παρουσία τον έκανε γνωστό και εκτός Τουρκίας, με πολλές ευρωπαϊκές ομάδες να δείχνουν ενδιαφέρον.

Η μεγαλύτερη μεταγραφή στη Λιλ

Το 2019, μεταγράφηκε στη γαλλική Λιλ έναντι ποσού 16,5 εκατομμυρίων ευρώ, τη μεγαλύτερη μεταγραφή στην ιστορία της Τραμπζονσπόρ εκείνη την περίοδο. Στη Λιλ, ο Τούρκος μέσος αντιμετώπισε προκλήσεις, καθώς έπρεπε να προσαρμοστεί στο επίπεδο της Ligue 1, ενός από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Παρόλα αυτά, κατάφερε να σταθεροποιήσει την παρουσία του στην ομάδα, ειδικά τη σεζόν 2020-2021, όταν η Λιλ κατέκτησε το πρωτάθλημα, σπάζοντας την κυριαρχία της Παρί Σεν Ζερμέν.

Κατά τη διάρκεια εκείνης της σεζόν, ο Γιαζιτσί σημείωσε σημαντικές επιτυχίες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο Europa League, έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της διοργάνωσης που πέτυχε δύο χατ-τρικ στη φάση των ομίλων. Ένα από αυτά τα χατ-τρικ σημειώθηκε στον αγώνα εναντίον της Μίλαν, στο Σαν Σίρο, προσθέτοντας μια ιστορική στιγμή στην καριέρα του.

Στη Λιλ, κατέγραψε συνολικά 14 γκολ και 7 ασίστ σε 73 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις.

Παίκτης – κλειδί ο Γιαζιτσί

Ο Γιουσούφ Γιαζιτσί είναι ένας παίκτης που μπορεί να καλύψει πολλές θέσεις στο κέντρο του γηπέδου, με την κύρια θέση του να είναι αυτή του επιτελικού μέσου. Η ικανότητά του να παίζει πίσω από τους επιθετικούς τον καθιστά έναν παίκτη-κλειδί για τη δημιουργία φάσεων. Μπορεί επίσης να αγωνιστεί ως δεξιός εξτρέμ, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί και ως κεντρικός μέσος σε πιο αμυντικό ρόλο, όταν απαιτείται ισορροπία στο κέντρο.

Η καλύτερη του θέση είναι όταν παίζει ως επιτελικός μέσος, όπου μπορεί να αξιοποιήσει την εξαιρετική του αντίληψη και ικανότητα στις πάσες για να δημιουργεί ευκαιρίες για τους επιθετικούς. Χαρακτηρίζεται από τις τεχνικές του δεξιότητες, την ικανότητα να κρατάει την μπάλα υπό πίεση, και τα εξαιρετικά του στημένα, καθώς είναι και εξαιρετικός εκτελεστής φάουλ.

Η ικανότητά του να ελέγχει το ρυθμό του παιχνιδιού, να σκοράρει αλλά και να δημιουργεί, αναμένεται να δώσει πολλά στον Ολυμπιακό. Ο Γιουσούφ Γιαζιτσί είναι ένας παίκτης με σπάνιο ταλέντο και εμπειρία που αναμένεται να δώσει μεγάλη ώθηση στον Κυπελλούχο Ευρώπης.

Με το συνδυασμό των τεχνικών του ικανοτήτων και της εμπειρίας του από τα ευρωπαϊκά γήπεδα, ο Τούρκος μεσοεπιθετικός έχει όλα τα προσόντα να γίνει ο πρωταγωνιστής της ομάδας και να καθοδηγήσει τον Ολυμπιακό σε νέα επίπεδα επιτυχίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Ο Γιαζιτσί είναι ένας ευέλικτος και δημιουργικός μεσοεπιθετικός που μπορεί να ταιριάξει ιδανικά στο σύστημα του Ολυμπιακού. Ο Ολυμπιακός, υπό την καθοδήγηση του προπονητή του, συνήθως ακολουθεί σχήματα όπως το 4-2-3-1 ή το 4-3-3, όπου ο ρόλος του επιτελικού μέσου είναι ζωτικής σημασίας.

Ο Τούρκος άσος, με την εξαιρετική τεχνική του, την ακρίβεια στις πάσες και την ικανότητα να δημιουργεί φάσεις από το κέντρο, μπορεί να παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτά τα συστήματα.

Ιδανικός για Νο 10

Στο σύστημα 4-2-3-1, ο Γιαζιτσί μπορεί να αγωνιστεί ως ο No. 10, πίσω από τον κεντρικό επιθετικό. Σε αυτή τη θέση, μπορεί να αξιοποιήσει την ικανότητά του να πασάρει με ακρίβεια και να δημιουργεί ευκαιρίες για τους επιθετικούς. Η τεχνική του επιτρέπει να κινείται ανάμεσα στις γραμμές των αντιπάλων, να βρίσκει ελεύθερους χώρους και να διασπά τις αντίπαλες άμυνες με κάθετες πάσες. Επιπλέον, η ικανότητά του στα μακρινά σουτ και τις στημένες φάσεις δίνει επιπλέον επιθετικές επιλογές στον Ολυμπιακό.

Σε αυτό το σχήμα, με δύο αμυντικούς μέσους πίσω του, έχει την ελευθερία να επικεντρωθεί στη δημιουργία και να μην επιβαρύνεται με αμυντικά καθήκοντα. Η θέση αυτή του επιτρέπει να διαχειρίζεται το ρυθμό του παιχνιδιού, προσφέροντας τόσο υποστήριξη στην επίθεση όσο και οργανωτικές λύσεις στο κέντρο του γηπέδου.

Σε ένα 4-3-3 σύστημα, ο Γιαζιτσί μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας από τους τρεις μέσους, συνήθως σε έναν πιο προωθημένο ρόλο, είτε ως επιθετικός μέσος είτε ως εσωτερικός μέσος (box-to-box). Σε αυτή τη διάταξη, ο Yazıcı θα έχει την ευκαιρία να κινείται πιο ελεύθερα στον χώρο του κέντρου και να συνδέει την άμυνα με την επίθεση.

Η ικανότητά του να παίζει σε πολλές θέσεις στο κέντρο και ως εξτρέμ, του δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχει στην ανάπτυξη του παιχνιδιού από πιο βαθιά σημεία ή να πιέζει ψηλά για να κλέψει μπάλες. Οι έξυπνες πάσες του και οι διαγώνιες κινήσεις του ταιριάζουν με τους επιθετικούς που κάνουν κάθετες κινήσεις προς την περιοχή.

Επιπλέον, οι στημένες φάσεις του (εκτελέσεις φάουλ και κόρνερ) θα μπορούσαν να δώσουν μια επιπλέον απειλή στην επιθετική γραμμή του Ολυμπιακού, δημιουργώντας επικίνδυνες φάσεις από στατικές μπάλες.

Στρατηγική κίνηση

Ο Yazıcı μπορεί επίσης να συνδυαστεί αρμονικά με τους πλάγιους επιθετικούς της ομάδας, παρέχοντας πάσες-κλειδιά και εκμεταλλευόμενος τα τρεξίματά τους, ενώ με τη δυνατότητά του να κρατά την μπάλα υπό πίεση, θα ανακουφίσει τους επιθετικούς δίνοντας τους χώρο και χρόνο να κινηθούν χωρίς την μπάλα.

Η προσθήκη του Γιουσούφ Γιαζιτσί στο ρόστερ του Ολυμπιακού είναι στρατηγική κίνηση, καθώς ο παίκτης ταιριάζει απόλυτα με το επιθετικογενές στυλ παιχνιδιού της ομάδας. Είτε παίζει ως επιτελικός μέσος είτε ως εσωτερικός μέσος, οι δημιουργικές του ικανότητες αναμένεται να βοηθήσουν την ομάδα του Πειραιά να βρει λύσεις απέναντι σε καλά οργανωμένες άμυνες.

Με την εμπειρία του από πρωταθλήματα όπως το γαλλικό και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αναμένεται να προσθέσει ποιότητα και σταθερότητα στην ομάδα του Ολυμπιακού, τόσο στο ελληνικό πρωτάθλημα όσο και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.