Άμεση ψήφιση νομοθεσίας για ξενόγλωσσα προπτυχιακά ζητούν Πρυτάνεις Παν. Κύπρου – ΤΕΠΑΚ – Τι αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση
Την ανάγκη για άμεση ψήφιση της νομοθεσίας για προσφορά ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων στα κυπριακά δημόσια πανεπιστήμια, τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης, και ο Πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Παναγιώτης Ζαφείρης.
Όπως αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωση, το χρονίζον θέμα της θέσπισης νομοθεσίας που θα επιτρέπει και στα δημόσια πανεπιστήμια να προσφέρουν ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή με την πληροφόρηση ότι αυτό θα εξεταστεί το 2025 ή σε βάθος χρόνου.
Όπως σημειώνουν, με βάση την πληροφόρηση, οι αιτιάσεις που προβάλλονται είναι ότι η προσφορά ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων θα υποβαθμίσει το δημόσιο σχολείο, ότι θα υποβαθμίσει τα προσφερόμενα στην ελληνική προγράμματα, και ότι αυτό συνιστά ανταγωνισμό προς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και προτείνονται διάφορες τροπολογίες στην πρόταση που έχει καταθέσει το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.
«Θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι δεν είναι η προσφορά ξενόγλωσσων προγραμμάτων από τα δημόσια πανεπιστήμια που υποβαθμίζει το δημόσιο σχολείο, ούτε η προσφορά (εκ των πραγμάτων) περιορισμένου αριθμού ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών σε νέα γνωστικά αντικείμενα αιχμής θα περιορίσει την προσφορά προγραμμάτων σπουδών στην ελληνική. Και βεβαίως δεν προκύπτει θέμα ανταγωνισμού προς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η προσφορά προγραμμάτων σπουδών για μας δεν είναι εμπορική δραστηριότητα και το κάθε πανεπιστήμιο με βάση τα δικά του κριτήρια εισδοχής απευθύνεται σε διαφορετικό πληθυσμό», αναφέρουν οι δύο Πρυτάνεις.
Προσθέτουν πως η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας είναι μια ισορροπημένη πρόταση, με τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλίδες και επισημαίνου ότι οι θέσεις που ακούγονται για θέσπιση επιπλέον διαδικασιών, θα έχουν ως μόνο αποτέλεσμα τη δυσκολία προσφοράς των προγραμμάτων και εν τέλει την αχρήστευσή τους.
Οι Πρυτάνεις εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους καθώς μας έχουν ξεπεράσει τα γεγονότα, όπως αναφέρεουν. «Η Ευρώπη κινείται με ταχείς ρυθμούς στην προσφορά κοινών προγραμμάτων σπουδών στην αγγλική γλώσσα από συμμαχίες πανεπιστημίων στις οποίες τόσο το Πανεπιστήμιο Κύπρου όσο και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου συμμετέχουν, αλλά στη χώρα μας συζητούμε τα τελευταία οκτώ χρόνια τα αυτονόητα», σημειώνουν.
Την ίδια ώρα, αναφέρουν πως αν το ζητούμενο είναι μία ισχυρή δημόσια ανώτερη παιδεία, οι νομοθέτες οφείλουν να στηρίξουν αναπτυξιακά έργα των δημόσιων πανεπιστημίων, τα οποία μάλιστα δεν πρόκειται να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Εξηγούν πως Ευρωπαϊκά δημόσια πανεπιστήμια, κατάφεραν χάρη στην ευελιξία και την προσαρμοστικότητά τους να αδράξουν ευκαιρίες για να διεθνοποιηθούν.
«Εδώ, συζητάμε για χρόνια, χωρίς τέλος, τα αυτονόητα και για νομοθετήματα που είναι ουσιώδη για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή των δημόσιων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων», δηλώνουν και απευθύνουν έκκληση ώστε η νομοθετική ρύθμιση που αφορά την προσφορά ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις και ζημιογόνες για το δημόσιο πανεπιστήμιο τροπολογίες.