Μήνυση από Ανδρουλάκη για τα μολυσμένα SMS

Νέες διαστάσεις σε πολιτικό και δικαστικό επίπεδο αποκτά η υπόθεση των υποκλοπών μετά τη μήνυση που κατέθεσε χθες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, βάζοντας αυτή τη φορά στο κάδρο των ερευνών τον άνθρωπο που μέσω προπληρωμένης κάρτας στο όνομά του φέρεται ότι είχαν πληρωθεί τα μολυσμένα SMS με το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη με μήνυση αμέσως μετά την αποκάλυψη ότι είχε τεθεί υπό παρακολούθηση το τηλέφωνό του και μέσω του Predator και από την ΕΥΠ,  δείχνοντας αποφασισμένος να συνεχίσει θεσμικά την αναζήτηση της αλήθειας, στρέφεται όχι μόνο κατά του προσώπου (κρεοπώλης στο επάγγελμα) που μέσω της κάρτας του φαίνεται να είχαν πληρωθεί τα επίμαχα μηνύματα, αλλά και κάθε άλλου υπευθύνου που τυχόν είχε οποιασδήποτε μορφής συμμετοχική δράση στη σοβαρή αυτή υπόθεση που αγγίζει τον πυρήνα της λειτουργίας θεμελιωδών συνταγματικών δικαιωμάτων.

Τον δρόμο της Δικαιοσύνης κατά του ιδίου προσώπου, το οποίο – όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα από τον ιστότοπο Inside Story –, αν και ήταν γνωστό από τον Φεβρουάριο του 2023 στη Δικαιοσύνη, ουδέποτε κλήθηκε να καταθέσει, επέλεξε και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.

Τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο και ο Θανάσης Κουκάκης έχουν δηλώσει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας και με τις νέες μηνύσεις τους ζητούν να ερευνηθούν συγκεκριμένα σοβαρά αδικήματα, όπως εγκλήματα κατά της ασφάλειας των τηλεφωνικών επικοινωνιών, σε συνδυασμό με αυτά της εσχάτης προδοσίας, της παραβίασης απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας και της παραβίασης των προσωπικών δεδομένων σε βαθμό κακουργήματος.

Zητείται η συσχέτιση

των δύο μηνύσεων

Εν αναμονή του χειρισμού των μηνύσεων από τις εισαγγελικές Αρχές και των όποιων αποφάσεων τυχόν σηματοδοτήσει η κίνηση αυτή σε μια υπόθεση που, όπως κατ’ επανάληψη έχει επισημανθεί, αφορά τις ατομικές ελευθερίες και το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευα, επισημαίνεται ότι είναι κρίσιμο να ερευνηθεί ο ρόλος του καταγγελλόμενου προσώπου το οποίο φέρεται να ενήργησε ή να παρείχε άμεση συνδρομή για την τέλεση και εκτέλεση παράνομων παρακολουθήσεων μέσω του λογισμικού Predator. Για τον λόγο αυτόν ζητείται η συσχέτιση των δύο μηνύσεων, των Ανδρουλάκη και Κουκάκη, και η εξέταση του καταγγελλόμενου από τις αρμόδιες Αρχές, καθώς αυτή ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα άγνωστα μέχρι τώρα πρόσωπα.

Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στη μήνυση με βάση και όσα είδαν το φως τη δημοσιότητας μέσω του Inside Story, «ο μηνυόμενος έχει ενεργά εμπλακεί στη μεθοδευμένη εξαπόλυση παράνομων παρακολουθήσεων σε βάρος σειράς προσώπων (πολιτικοί, στρατιωτικοί, κρατικοί αξιωματούχοι, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι) μέσω του λογισμικού Predator, χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω σχέση του με τις κρατικές παρακολουθήσεις (της ΕΥΠ), τάχα για λόγους εθνικής ασφάλειας».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στη μήνυση που κατέθεσε επισημαίνει ακόμα ότι «στη λίστα Predator περιλαμβάνονται ονόματα υπουργών, γενικών γραμματέων, συμβούλων υπουργών και βουλευτών, εκείνο του πρώην αρχηγού του ΓΕΕΘΑ και ανώτατων στελεχών του στρατεύματος και της ΕΛ.ΑΣ, εισαγγελέων, συζύγων και συνεργατών στελεχών της κυβέρνησης, μετακλητών και κρατικών υπαλλήλων, νομικών, στελεχών επιχειρήσεων, πολιτευτών και τηλεπαρουσιαστών. Κατά το ίδιο μέτρο, επιχειρήθηκε η πλήρης παρακολούθηση της δράσης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μέσω του προσώπου μου. Λόγω της ιδιότητας των παραπάνω προσώπων, το ενδεχόμενο να έχουν εκτεθεί σε παρακρατικούς κρατικά μυστικά και ευαίσθητες πληροφορίες είναι σφόδρα πιθανό».

Στη συνέχεια αναφέρεται στην αναγκαιότητα της εξέτασης του συγκεκριμένου προσώπου τονίζοντας πως «ανεξαρτήτως του γνωστού πορίσματος στο οποίο κατέληξε ο επιληφθείς Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο εδώ μηνυόμενος ουδέποτε κλήθηκε ως ύποπτος, ούτε με άλλο τρόπο ερευνήθηκαν οι συγκεκριμένες ενέργειες», τις οποίες πρώτη φορά καταγγέλλει στη Δικαιοσύνη.

Παράλληλα, διατυπώνει την άποψη ότι είναι «επιβεβλημένη η διερεύνηση της σχέσης του μηνυόμενου με τις εταιρείες Intellexa, Krikel (και τις άλλες), για τους εκπροσώπους των οποίων εκκρεμεί ήδη επ’ ακροατηρίω η κατηγορία της παραβίασης του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών σε βαθμό πλημμελήματος». Και ζητεί να διερευνηθεί εάν σχετίζεται ο μηνυόμενος μέσω οποιουδήποτε προσώπου (ή με όποιον τρόπο) με την ΕΥΠ ή το ΚΕΤΥΑΚ (Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας).