Γεραπετρίτης: Το Κυπριακό ήταν ανέκαθεν η πρώτη εθνική προτεραιότητα για την Ελληνική Κυβέρνηση

«H Ελληνική Κυβέρνηση έχει ανέκαθεν και σήμερα κατ’ εξοχήν ως πρώτη εθνική προτεραιότητα το Κυπριακό. Η εθνική μας συνείδηση μας επιβάλλει ότι σε κάθε περίσταση θα επενδύουμε τη μεγαλύτερη προσπάθεια από ο,τιδήποτε άλλο στο να προχωρήσει η προσπάθεια για την επανένωση του νησιού, στο πλαίσιο των Αποφάσεων και Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στον ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό Cosmos FM στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφερόμενος στις συνομιλίες για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ εξέφρασε την αισιοδοξία του και τόνισε ότι είναι αδιανόητο στη σημερινή εποχή που υπάρχουν τόσες πολλές προκλήσεις, τόσες ένοπλες συρράξεις, τόσοι διχασμοί, η Κύπρος να παραμένει διχασμένη. Σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι “αυτή τη στιγμή έχουμε έναν προγραμματισμό, ένα χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα και ότι υπάρχει ένας κατάλογος από Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία είναι απολύτως αναγκαία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα”.

Επισήμανε ότι έγινε μια μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα για να προχωρήσουν με σταθερά βήματα οι συζητήσεις αυτές και διαπιστώθηκε ότι σε τέσσερα από έξι κεφάλαια, τα οποία είχε θέσει η χώρα μας ως πρώτα μέτρα στη Γενεύη τον Μάρτιο, υπήρξαν θετικά νέα. “Άρα σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό νομίζω ότι έχουν γίνει βήματα. Στον κατάλογο αυτών των θετικών μέτρων προστέθηκαν 4 ακόμα κεφάλαια και συμφωνήθηκε το επόμενο διάστημα πρώτα οι δύο ηγέτες να βρεθούν εδώ στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τον επόμενο Σεπτέμβριο, υπό τον Γενικό Γραμματέα, και στη συνέχεια, προς το τέλος του έτους, το τελευταίο τρίμηνο του έτους να υπάρξει και μια νέα πενταμερής” είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις με τη Λιβύη είπε ότι τα ζητήματα ανακινήθηκαν τώρα εξαιτίας της πρωτοβουλίας την οποία ανέλαβε η Ελληνική Κυβέρνηση με το να δημοσιοποιήσει έναν Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, “ο οποίος κατελάμβανε τη δυνητική ελληνική υφαλοκρηπίδα, στο σύνολο της υφαλοκρηπίδας και της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Άρα, μια μεγάλη οριοθέτηση εκ μέρους της Ελλάδας, η οποία πλέον αποτελεί και μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου, διότι κοινοποιήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή”. Και το δεύτερο όπως είπε ο ΥΠΕΞ ήταν “ότι προκηρύξαμε οικόπεδα προς εκμετάλλευση, τα οποία είναι μέσα σε αυτήν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, κατόπιν ενδιαφέροντος, το οποίο εξέφρασε ένας αμερικανικός κολοσσός, η Chevron”.

Διευκρίνισε ότι τα συμβόλαια, τα οποία δίνουν οι Λίβυοι δεν παραβιάζουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. “Οι Λίβυοι, δηλαδή, φαίνεται να σεβάστηκαν τη μέση γραμμή, όπως την αντιλαμβάνεται η ελληνική Πολιτεία. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι ο καθένας μπορεί να έχει μια αντίληψη, η οποία μπορεί να είναι και μαξιμαλιστική για τη δυνητική υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Όμως όλα κρίνονται στο πεδίο. Και η Λιβύη, τα συμβόλαια που έδωσε είναι εντός της δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με βάση την αντίληψη της Ελλάδος. Άρα κάτω από τη μέση γραμμή, νοτίως της μέσης γραμμής, όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς. Άρα δεν έχουμε καμία περίπτωση παραβίασης” είπε.

Χαρακτήρισε άκυρο και ανυπόστατο το τουρκολιβυκό μνημόνιο διότι προήλθε από μια μη νομιμοποιημένη κυβέρνηση αλλά και διότι αυτό συνήφθη μεταξύ δύο χωρών, οι οποίες δεν έχουν μεταξύ τους αντικείμενες ακτές, δεν είναι γειτονικές. “¨Αρα σε κανένα δικαστήριο, σε κανένα forum, σε καμία αρχή δεν μπορεί να σταθεί το μνημόνιο αυτό” είπε και κάλεσε τη Λιβύη να προσέλθει και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, να έχει μια τεχνική συζήτηση με την Ελλάδα για την οριοθέτηση.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στη Λιβύη είπε οι συζητήσεις ήταν επιτυχείς και αφορούσαν τις οριοθετήσεις και το μεταναστευτικό. Αναφερόμενος στην απόφαση της Κυβέρνησης, να ανασταλεί η αίτηση για άσυλο για τρεις μήνες είπε ότι αυτό έχει έναν και μόνο σκοπό: “Να δώσει ένα πάρα πολύ ισχυρό μήνυμα, πρωτίστως στους διακινητές, ότι δεν έχει νόημα να προσέρχονται προς την Κρήτη. Και τούτο διότι δεν θα είναι δυνατόν να γίνει επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου. Έχει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα. Από την άλλη πλευρά, έχει ένα μεταβατικό χαρακτήρα. Είναι για τρεις μήνες, έτσι ώστε να μπορέσουμε στο τρίμηνο αυτό να εδραιώσουμε μια σχέση με τη Λιβύη και μέσω της συνεργασίας και του Λιμενικού να μπορέσουμε να μηδενίσουμε τις ροές αυτές”. Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο κ.Γεραπετρίτης είπε μεταξύ άλλων ότι την τελευταία διετία οικοδομήθηκε μια καλύτερη σχέση με την Τουρκία η οποία θα είναι πιο λειτουργική, και κατατείνει στο να προλαμβάνει τις εντάσεις για να μην καταστούν κρίσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, εκκινήσαμε μια συζήτηση, η οποία ήταν δομημένη. Νομίζω για πρώτη φορά χτίσαμε μια συζήτηση, η οποία στηρίζεται σε συγκεκριμένους πυλώνες, στον Πολιτικό διάλογο, στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στη Θετική Ατζέντα, όπου κάθε πυλώνας είχε και έναν ιδιοκτήτη για να μπορούμε να συζητούμε συγκροτημένα. Οι συζητήσεις αυτές δεν ήταν εύκολες. Προφανώς, όπως σωστά λέτε, τα ιστορικά βάρη του παρελθόντος, πάντοτε ρίχνουν μια σκιά στις σχέσεις αυτές. Εκείνο όμως, το οποίο είπαμε, είναι ότι χωρίς να αποκλίνουμε από τις θέσεις μας, χωρίς καμία απολύτως παραχώρηση στα εθνικά μας δίκαια, στις εθνικές μας θέσεις, θα προσπαθήσουμε να έχουμε μια σχέση, η οποία θα μας επιτρέπει να μην έχουμε τουλάχιστον τα προβλήματα του παρελθόντος” είπε ο κ.Γεραπετρίτης. Προσέθεσε ότι έχουν ελαχιστοποιηθεί οι παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου σε σχέση με το παρελθόν, και οι μεταναστευτικές ροές.

“Νομίζω αν αποτιμήσουμε συνολικά την τελευταία διετία, θα έλεγα ότι έχουν γίνει μικρά βήματα προς την κανονικότητα, προς την αμοιβαία κατανόηση. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι αυτά τα βήματα έχουν γίνει χωρίς να υπάρξει καμία απολύτως παραχώρηση στα δικά μας εθνικά δικαιώματα” τόνισε ο κ.Γεραπετρίτης.