Κολυδάς: Πιθανές βροχές στην Αττική τις επόμενες μέρες – Μέχρι πότε θα διατηρηθεί η αστάθεια

Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς με νέα ανάρτησή του αναφέρεται στις βροχές που αναμένονται τις επόμενες ημέρες στην Αττική, οι οποίες, όπως επισημαίνει, έστω προσωρινά, λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά, το ensemble μετεώγραμμα της Αθήνας δείχνει ότι μέχρι την Πέμπτη οι πιθανότητες αξιόλογης βροχής παραμένουν περιορισμένες. Από την Παρασκευή 12 Ιουνίου, ωστόσο, αυξάνεται η διασπορά των προγνωστικών μελών και αρκετά σενάρια προβλέπουν βροχές ή τοπικές καταιγίδες.

Η μετεωρολογική αστάθεια φαίνεται να συνεχίζεται και το Σάββατο 13 Ιουνίου, με πιθανότητα επαναλαμβανόμενων αλλά όχι συνεχών φαινομένων. Για την Κυριακή 14 και τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, ορισμένα σενάρια διατηρούν την πιθανότητα βροχών, αν και η αβεβαιότητα αυξάνεται και τα φαινόμενα αποκτούν περισσότερο τοπικό χαρακτήρα.

Ολόκληρη η ανάρτησή του

ΟΙ ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ

  • Οι βροχές που ενδέχεται να εκδηλωθούν τις επόμενες ημέρες στην Αττική είναι καλοδεχούμενες και, έστω προσωρινά, λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Η αύξηση της εδαφικής υγρασίας, το βρέξιμο της χαμηλής βλάστησης και η συγκράτηση της ξήρανσης των λεπτών καυσίμων μπορούν να περιορίσουν για λίγες ημέρες την ευκολία ανάφλεξης και την ταχύτητα εξάπλωσης μιας φωτιάς. Δεν μηδενίζουν, βέβαια, τον κίνδυνο της θερινής περιόδου, αλλά αποτελούν μια χρήσιμη υδρολογική και περιβαλλοντική ανάσα.
  • Το ensemble μετεώγραμμα της Αθήνας δείχνει ότι μέχρι την Πέμπτη οι πιθανότητες αξιόλογης βροχής παραμένουν περιορισμένες. Η πιο ενδιαφέρουσα μεταβολή εμφανίζεται από την Παρασκευή 12 Ιουνίου, όταν αυξάνεται αισθητά η διασπορά των προγνωστικών μελών και αρκετά σενάρια δίνουν βροχές ή τοπικές καταιγίδες. Η αστάθεια φαίνεται να διατηρείται και το Σάββατο 13 Ιουνίου, με πιθανότητα επαναλαμβανόμενων αλλά όχι συνεχών φαινομένων.
  • Την Κυριακή 14 και τη Δευτέρα 15 Ιουνίου παραμένουν ορισμένα σενάρια βροχής, όμως η αβεβαιότητα μεγαλώνει και τα φαινόμενα φαίνεται να αποκτούν περισσότερο τοπικό χαρακτήρα. Πρόκειται, δηλαδή, για τυπικές βροχές αστάθειας: μπορεί να είναι έντονες σε μία περιοχή και σχεδόν ανύπαρκτες λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα.
  •  Σε επερχόμενο άρθρο θα εξετάσουμε αναλυτικά πόσο μπορούν αυτές οι βροχές να βοηθήσουν πραγματικά την Αττική, ποιες περιοχές έχουν περισσότερες πιθανότητες να επηρεαστούν και για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να μειωθεί ο άμεσος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών.