Ανάπλαση με υπογραφή Βαρώτσου

Μια νέα εποχή ετοιμάζεται και για το κτίριο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας το οποίο ξεκινά την αναδιοργάνωση αυτήν την περίοδο όλων των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Αμυνας που παρέστη χθες στην παρουσίαση του έργου του καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Βαρώτσου «Ανάπλαση του Περιβάλλοντος Χώρου του ΥΠΕΘΑ», που πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ). «Γιατί οι Ενοπλες Δυνάμεις αλλάζουν και τολμώ να πω ότι όταν αυτή η ατζέντα ολοκληρωθεί, η πατρίδα θα μπορεί να παρατάξει τις πιο ισχυρές Ενοπλες Δυνάμεις στη μακραίωνη ιστορία της» επεσήμανε ο υπουργός, που συμπλήρωσε «αύριο θα πάω στη Βουλή των Ελλήνων, στην αρμόδια Επιτροπή Εξοπλιστικών, για να εισηγηθώ τα εξοπλιστικά προγράμματα για τα F-35 και τις φρεγάτες Constellation».

Οι παρεμβάσεις

Ως προς την ανάπλαση του στρατοπέδου, που είναι γνωστό στους Ελληνες ως «το Πεντάγωνο», οι παρεμβάσεις που θα γίνουν συνίστανται στη δημιουργία μιας νέας βιοκλιματικής όψης του υπουργείου, με ανακαινισμένο χώρο υποδοχής των υπουργών και των εκλεκτών ξένων προσκεκλημένων, στην κατασκευή ενός νέου κτιρίου Ηλεκτρονικού Πολέμου, στη δημιουργία ενός μνημείου-κιβωτού της εθνικής μνήμης το οποίο θα έχει όλα τα ονόματα των υπέρ της πατρίδος μας πεσόντων.

Οι υπάρχουσες πλάκες με τα ονόματα των 121.692 νεκρών, που υπάρχουν ήδη στον χώρο του στρατοπέδου και είναι προϊόν της προσήλωσης του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ, του στρατηγού Φλώρου, στη διάσωση της εθνικής μνήμης, έχει προβλεφθεί να μετακινηθούν και να τοποθετηθούν με σεβασμό σε έναν ιδιαίτερο χώρο στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

Θα υπάρχει φύτευση δύο αλσυλλίων ελαιών δεξιά και αριστερά του μνημείου. Το ένα θα έχει 25 ελαιόδεντρα, όπως είναι η 25η Μαρτίου και το άλλο θα έχει 28 ελαιόδεντρα, για την 28η Οκτωβρίου. Ενώ έχει προβλεφθεί και η δημιουργία ενός υπόγειου γκαράζ στα πρότυπα της Βουλής των Ελλήνων, που θα επιτρέψει την πολύ καλύτερη, ορθολογικότερη και αισθητικά και περιβαλλοντικά υπέρτερη αξιοποίηση του χώρου του Στρατοπέδου.

Στο μεγαλύτερο τμήμα αυτών που θα γίνουν το κόστος τους θα καλυφθεί με ιδιωτικές δωρεές. Δωρητής του κτιρίου της Ειδικής Διεύθυνσης για τον Ηλεκτρονικό Πόλεμο είναι ο Θάνος Λασκαρίδης.

Η αναβάθμιση της εισόδου και του χώρου υψηλών επισκεπτών είναι προσφορά του Γιώργου Περιστέρη και του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η υπόλοιπη δαπάνη, η οποία ανέρχεται περίπου στο 30% της συνολικής, θα καλυφθεί από ιδιωτικές δωρεές.