Ατάκτως

 

Ξεκινώ από μια απώλεια και μια μνήμη: «Το υπέροχα τρυφερό χιούμορ της έκανε ακαταμάχητη τη γοητεία της. Για να σε κατακτήσει σε άφηνε να νομίζεις ότι την κέρδισες. Εμαθα πολλά δίπλα της». Αυτό μου μοιράστηκε ο ηθοποιός Μιχάλης Μανιάτης μιλώντας για τον πρόσφατο θάνατο της Ανούκ Εμέ. Ως γνωστόν ή λιγότερο πια γνωστόν ο Μιχάλης είχε παντρευτεί την κόρη της Ανούκ και του σκηνοθέτη Νίκου Παπατάκη, Εμμανουέλα Παπατάκη.

 Γνωστή πολιτική επιστήμονας βάζει στοίχημα για εκλογές στις 17 Νοεμβρίου 2024. Πενήντα ακριβώς χρόνια από τις εκλογές που κήρυξε ο Καραμανλής, μετά την πτώση της χούντας, τη 17η Νοεμβρίου 1974. Λέτε; Πάντως ότι έχει μεταβληθεί ο εκλογικός ορίζοντας για την κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές νομίζω συμφωνούμε. Το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε να μιλάει για καθαρό διάδρομο μέχρι το 2027 χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, εντείνει την καχυποψία.  

 Διάβαζα τα πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας του ΟΣΔΕΛ για τις αναγνωστικές συνήθειες των Ελλήνων ή ειδικότερα τα δεδομένα για το έτος 2023. Κατ’ αρχάς, οι τίτλοι πρώτης έκδοσης έφτασαν τους 11.285 (έναντι των 12.091 του 2022). Εδώ καταγράφεται πως η κυρίαρχη τάση αφορά την αυτοβοήθεια, όπου μέσα στο 2023 εκδόθηκαν 236 νέοι τίτλοι. Σταθερά μεγάλη η ανάπτυξη με 28 στο 2013, 129 στο 2018 και 165 στο 2020. Το θετικό, πως για ένα τέτοιο λεπτό ζήτημα ο κόσμος ακόμη εμπιστεύεται το βιβλίο και όχι τσαρλατάνους του Ιντερνετ. Το παράδοξο, πως η αυτοβοήθεια και η αυτοβελτίωση είναι μόδα σε μια εποχή όπου κυριαρχεί η αυτοχειροτέρευση στις σχέσεις.