Βοήθεια ΕΕ €65 εκ. στη Βουλγαρία για να επιτύχει τους στόχους για το κλίμα

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκταμίευση μέχρι σήμερα μέσω του Ταμείου Εκσυγχρονισμού

Η Βουλγαρία θα λάβει 65,2 εκατομμύρια ευρώ για να εκπληρώσει τους στόχους της για το κλίμα και την ενέργεια, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση εκταμίευσε 2,967 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω του Ταμείου Εκσυγχρονισμού για τη στήριξη 39 ενεργειακών έργων σε 10 κράτη μέλη της ΕΕ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως μετέδωσε το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΒΤΑ), αυτές οι επενδύσεις θα υποστηρίξουν τον εκσυγχρονισμό των ενεργειακών συστημάτων, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας και των μεταφορών και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκταμίευση μέχρι σήμερα μέσω του Ταμείου Εκσυγχρονισμού, ανεβάζοντας τη συνολική δαπάνη σε 12,65 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Ιανουάριο του 2021. Αυτές οι επενδύσεις έχουν στόχο να συμβάλουν στον μακροπρόθεσμο στόχο της ΕΕ για επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Εκτός από τη Βουλγαρία, τα κράτη μέλη που επωφελούνται από την πρώτη εκταμίευση του 2024 είναι η Κροατία (52 εκατ. ευρώ), η Τσεχία (835,2 εκατ. ευρώ), η Εσθονία (24,1 εκατ. ευρώ), η Ουγγαρία (76,8 εκατ. ευρώ), η Λετονία (26,8 εκατ. ευρώ), η Λιθουανία (59 εκατ. ευρώ), η Πολωνία (697,5 εκατ. ευρώ), η Ρουμανία (1,095 δισ. ευρώ) και η Σλοβακία (35 εκατ. ευρώ).

Τα έργα που υποστηρίζονται σήμερα επικεντρώνονται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, στη χρήση και ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στον εκσυγχρονισμό των ενεργειακών δικτύων και στην ενεργειακή απόδοση.

Οι προτάσεις που θα υποστηριχθούν περιλαμβάνουν ένα βουλγαρικό έργο για την ενίσχυση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για την υποστήριξη της ενοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Βουλγαρία.

Οι επόμενες προθεσμίες για τα κράτη μέλη για να υποβάλουν επενδυτικές προτάσεις για πιθανή στήριξη από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού είναι η 13η Αυγούστου 2024 για τις προτάσεις μη προτεραιότητας και η 10η Σεπτεμβρίου 2024 για τις προτάσεις προτεραιότητας.

Χρηματοδοτούμενο από έσοδα από τον πλειστηριασμό δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ, το Ταμείο Εκσυγχρονισμού στοχεύει να στηρίξει δεκατρία κράτη μέλη με χαμηλότερο εισόδημα στη μετάβασή τους στην κλιματική ουδετερότητα. Τα δικαιούχα κράτη μέλη είναι η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία, καθώς και η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Σλοβενία.

Το Ταμείο Εκσυγχρονισμού υποστηρίζει επενδύσεις στην παραγωγή και χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, την ενεργειακή απόδοση, την αποθήκευση ενέργειας, τον εκσυγχρονισμό των ενεργειακών δικτύων, συμπεριλαμβανομένης της τηλεθέρμανσης, των αγωγών και των δικτύων, και τη δίκαιη μετάβαση σε περιοχές που εξαρτώνται από τον άνθρακα, σημείωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πηγή: ΚΥΠΕ