Δράμα χωρίς τέλος στη Μέκκα: Περισσότεροι από 1.000 προσκυνητές πέθαναν λόγω καύσωνα

Η τραγωδία δεν έχει προηγούμενο

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του ετήσιου προσκηνύματος στη Μέκκα χατζ φέτος, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters, καθώς η ακραία ζέστη ταλαιπώρησε σχεδόν δύο εκατομμύρια πιστούς που συμμετείχαν στο ετήσιο μουσουλμανικό προσκύνημα στη Μέκκα.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν Αιγύπτιοι. Πηγές ασφαλείας και υγείας δήλωσαν την Κυριακή στο Reuters ότι ο αριθμός των Αιγύπτιων νεκρών έφτασε τους 672, ενώ άλλοι 25 αγνοούνται.

Σύμφωνα με δεδομένα της ινδονησιακής κυβέρνησης, 236 Ινδονήσιοι πέθαναν, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας ανακοίνωσε ότι 98 Ινδοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του χατζ.

Περαιτέρω θάνατοι αναφέρθηκαν από την Τυνησία, την Ιορδανία, το Ιράν και τη Σενεγάλη, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων φέτος σε τουλάχιστον 1.114, σύμφωνα με τον απολογισμό του Reuters.

Μια αιγυπτιακή μονάδα κρίσης που επιφορτίστηκε με την έρευνα της κατάστασης ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ανέστειλε τις άδειες 16 τουριστικών εταιρειών και τις παρέπεμψε στον δημόσιο εισαγγελέα, κατηγορώντας τις ότι ευθύνονται για τους θανάτους που σημειώθηκαν κυρίως μεταξύ προσκυνητών που δεν ήταν καταγεγραμμένοι στο επίσημο σύστημα.

Η μονάδα ανέφερε ότι 31 θάνατοι επιβεβαιώθηκαν ως αποτέλεσμα χρόνιων ασθενειών μεταξύ επίσημα καταγεγραμμένων προσκυνητών.

Πηγή: ΚΥΠΕ