Εξαφανισμένο είδος οχιάς επέστρεψε και απειλεί το Μπαγκλαντές – Τι ζήτησε ο Υπουργός Υγείας
Όλα τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία στο Μπανγκλαντές έχουν λάβει εντολή να αποθηκεύσουν αντίδοτο μετά από αναφορές για αύξηση των δαγκωμάτων φιδιών σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο υπουργός Υγείας Dr Samanta Lal Sen κάλεσε επίσης το κοινό να μεταφέρει τα θύματα δαγκώματος φιδιού στα νοσοκομεία το συντομότερο δυνατό.
Νοσοκομεία σε αγροτικές περιοχές του Μπαγκλαντές ανέφεραν αύξηση των ανθρώπων που δαγκώνονται από φίδια, ιδίως από την οχιά του Ράσελ, η οποία απαντάται στη Νότια Ασία, σύμφωνα με το BBC.
Που την συναντούμε
Τα περιστατικά αυτά αποτέλεσαν μείζον θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Μπαγκλαντές τις τελευταίες εβδομάδες.
Καθώς τρέφεται με τρωκτικά, η οχιά του Ράσελ συναντάται συχνά κοντά σε ανθρώπινους οικισμούς και σε αγροτικές εκτάσεις, ιδίως κατά την περίοδο της συγκομιδής.
Μια μελέτη του 2023 ανέφερε ότι περίπου 7.000 άνθρωποι πεθαίνουν στο Μπαγκλαντές κάθε χρόνο από δαγκώματα φιδιών. Τα περισσότερα θύματα επιβιώνουν εάν τους χορηγηθεί γρήγορα αντι-έμβιο.
Την θεωρούσαν εξαφανισμένο είδος
Η οχιά του Ράσελ κηρύχθηκε εξαφανισμένη στο Μπαγκλαντές το 2002, αλλά το είδος έχει πλέον επιστρέψει.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το φίδι, το οποίο συνήθως ζει βρέθηκε σε ξηρές περιοχές, έχει προσαρμοστεί στις διαφορετικές κλιματικές συνθήκες και έχει πλέον εξαπλωθεί σε περισσότερες από 25 περιοχές του Μπαγκλαντές.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι τα δαγκώματα φιδιών είναι μία από τις πιο παραμελημένες τροπικές ασθένειες και έχει θέσει την αντιμετώπισή τους σε προτεραιότητα.
Πηγή: in.gr