Η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

Τους επίκαιρους προβληματισμούς αλλά και τις επιστημονικές εξελίξεις σε ένα σοβαρό θέμα που αφορά τη Νομική Επιστήμη συζήτησαν εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου, σε μια μεγάλη εκδήλωση που διοργάνωσε χθες στην Αθήνα ο Σύλλογος Ελλήνων Αποφοίτων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με την Ενωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών (ΕΑΝΔΑ).

Η εκδήλωση με θέμα «Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες: Κίνδυνοι ποινικής εμπλοκής του δικηγόρου», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) «Μιχάλης Ζαφειρόπουλος», άρχισε με τον χαιρετισμό της αντιπροέδρου του ΔΣΑ Μαρινέττας Γούναρη – Χατζησαράντου, η οποία επεσήμανε τη σπουδαιότητα τέτοιων εκδηλώσεων και συζητήσεων – ιδιαίτερα για τους νέους δικηγόρους.

Ο πρόεδρος της ΕΑΝΔΑ Στέλιος Βούκουνας, στη συνέχεια, στον χαιρετισμό του τόνισε τη σημασία του θέματος που σχετίζεται με τις υποχρεώσεις του δικηγόρου και την προστασία του από τους ενδεχόμενους κινδύνους και στον Νόμο 4557/2018.

Ο Φάνης Παυλίδης, δικηγόρος Πειραιά, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, με τη σειρά του, αναφέρθηκε στη δεκαετή στενή συνεργασία του Συλλόγου με την ΕΑΝΔΑ με κοινές δράσεις και εκδηλώσεις, «μια νοητή γέφυρα», όπως είπε, «ανάμεσα στην ακαδημαϊκή παρουσία και την επαγγελματική άσκηση».

Στον χαιρετισμό του, τέλος, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΕΠΚ) ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του ιδρύματος Μανώλης Μπεντενιώτης, αναφερόμενος στη Νομική Σχολή του, επεσήμανε: «Είναι η τέταρτη, χρονολογικά, Νομική Σχολή κατεύθυνσης ελληνικού δικαίου, μετά την πρώτη του ΕΚΠΑ, τη δεύτερη του ΑΠΘ και την τρίτη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), πλην όμως έχει γίνει δεκτό ότι είναι η πλέον πρωτοποριακή, σε σχέση με τις σπουδές, την παρακολούθηση των μαθημάτων, την υποχρεωτικότητα των παρουσιών, την αναγκαιότητα παρακολούθησης συνεδριάσεων δικαστηρίων, όπως του Αρείου Πάγου, του Συμβουλίου της Επικρατείας, των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων, την παρακολούθηση εικονικών δικών, αλλά και την ενεργή συμμετοχή σε ενδιάμεσες του εξαμήνου επιστημονικές εργασίες».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την αναλυτική παρέμβαση του Αργύρη Μπεντενιώτη, δικηγόρου Αθηνών, υποψήφιου διδάκτορα, συγγραφέα του βιβλίου «Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες» και αποφοίτου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Το θέμα της παρέμβασής του ήταν «Υποχρεώσεις δικηγόρων στο πλαίσιο του Ν. 4557/2018».

Τον λόγο πήρε, τέλος, ο βασικός ομιλητής, δρ Πολυχρόνης Τσιρίδης, δικηγόρος Πειραιά, συγγραφέας του βιβλίου «Οι κίνδυνοι εμπλοκής του δικηγόρου κατά την άσκηση της δικηγορίας» και επισκέπτης καθηγητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα των κινδύνων ποινικής εμπλοκής του δικηγόρου στις περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, σύμφωνα με την ελληνική αλλά και τη διεθνή νομολογία και εμπειρία.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Ανδρέας Τερζίμπασης, δικηγόρος Αθηνών, τ. πρόεδρος ΕΑΝΔΑ, υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους. Να σημειωθεί, τέλος, ότι την εκδήλωση, η είσοδος στην οποία ήταν ελεύθερη για το κοινό, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πολλοί νέοι δικηγόροι από την Ελλάδα και την Κύπρο καθώς μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του επίσημου καναλιού της ΕΑΝΔΑ στο ΥouΤube.