Μέτρα κατά του «σκιώδη στόλου» Πούτιν και του τομέα LNG στο πακέτο κυρώσεων κατά Ρωσίας

Επικυρώθηκε από την ΕΕ το 14ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τη συνεχιζόμενη εισβολή στην Ουκρανία

Μέτρα που θέτουν στο στόχαστρο τον λεγόμενο «σκιώδη στόλο» με τον οποίο το Κρεμλίνο παρακάμπτει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, με την προσθήκη σε πρώτη φάση 27 σκαφών σε σχετική λίστα κυρώσεων, καθώς και μέτρα και που στοχεύουν ιδιαίτερα στον περιορισμό των κερδών του καθεστώτος από το Ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), περιλαμβάνει το 14ο πακέτο κυρώσεων για τη συνεχιζόμενη εισβολή στην Ουκρανία, το οποίο επικύρωσαν το πρωί της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής, η νέα δέσμη μέτρων περιλαμβάνει την απαγόρευση όλων των μελλοντικών επενδύσεων και εξαγωγών προς την κατεύθυνση έργων στον τομέα του LNG στη Ρωσία. Επίσης προβλέπει την απαγόρευση, μετά από μια μεταβατική περίοδο εννέα μηνών, τη χρήση λιμανιών της ΕΕ για τη μεταφόρτωση ρωσικού LNG. Απαγορεύεται ακόμα η εισαγωγή ρωσικού LNG σε συγκεκριμένους τερματικούς σταθμούς που δεν είναι συνδεδεμένοι με το δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ.

Τα μέτρα που αφορούν τον «σκοτεινό στόλο» του ρωσικού καθεστώτος επιβάλλουν απαγόρευση πρόσβασης σε λιμένες και απαγόρευση παροχής υπηρεσιών σε πλοία που συμβάλλουν στις ρωσικές ενέργειες στον πόλεμο στην Ουκρανία, μέσω μεταξύ άλλων της μεταφοράς στρατιωτικού εξοπλισμού για τη Ρωσία, μεταφοράς κλεμμένων ουκρανικών σιτηρών και στήριξης της ανάπτυξης του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας, για παράδειγμα μέσω της μεταφόρτωσης υγροποιημένου φυσικού αερίου ή της μεταφοράς εξαρτημάτων που σχετίζονται με την παραγωγή LNG.

Τα μέτρα αυτά αφορά μεταξύ άλλων δεξαμενόπλοια που παρακάμπτουν την επιβολή ενός ανώτατου ορίου τιμών πάνω από το οποίο ουσιαστικά απαγορεύεται η μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, και τα οποία εφαρμόζουν παραπλανητικές πρακτικές κατά παράβαση των διεθνών προτύπων.

Στη συγκεκριμένη λίστα κυρώσεων προστίθενται σε αυτό το στάδιο 27 σκάφη, με το Συμβούλιο να έχει τη δυνατότητα προσθήκης νέων καταχωρήσεων στο μέλλον.

Στο πλαίσιο ακόμα του πακέτου 69 φυσικά πρόσωπα και 47 νομικές οντότητες προστίθενται στη λίστα κυρώσεων που αφορά ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, κάτι που σημαίνει πως υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και σε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

Ακόμα, το πακέτο απαγορεύει στις τράπεζες της ΕΕ εκτός Ρωσίας να χρησιμοποιούν το σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων SPFS (το ρωσικό αντίστοιχο σύστημα του SWIFT), ενώ επιτρέπει στο Συμβούλιο να καταρτίσει κατάλογο με τράπεζες τρίτων χωρών εκτός της Ρωσίας που συνδέονται με το SPFS ούτως ώστε να απαγορεύσει σε φορείς της ΕΕ να συνεργάζονται μαζί τους.

Επιπλέον, τα νέα μέτρα αφορούν και απαγόρευση συναλλαγών με με τράπεζες και παρόχους κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων στη Ρωσία και σε τρίτες χώρες, που διευκολύνουν τις συναλλαγές που υποστηρίζουν την πολεμική βιομηχανία της χώρας.

Η δέσμη μέτρων περιορίζει ακόμα τις εξαγωγές εννέα ακόμα προϊόντων διπλής χρήσης (στρατιωτικής και μη στρατιωτικής χρήσης), εισάγοντας παράλληλα αυστηρότερους περιορισμούς.

Από το πακέτο ξεχωρίζει επίσης η προσαρμογή των μέτρων για απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών διαμαντιών που έχουν συμφωνηθεί στο 12ο πακέτο κυρώσεων, διευκρινίζοντας πως τα μέτρα δεν αφορούν τα διαμάντια που βρίσκονταν στην ΕΕ ή σε τρίτη χώρα (εκτός της Ρωσίας) ή που γυαλίστηκαν ή κατασκευάστηκαν σε τρίτη χώρα πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση για τα ρωσικά διαμάντια.

Επιτρέπει επίσης τις προσωρινές εισαγωγές ή εξαγωγές κοσμημάτων, για παράδειγμα για εμπορικές εκθέσεις ή επισκευές, και παρατείνει κατά έξι μήνες (έως την 1η Μαρτίου 2025) τη μεταβατική περίοδο μετά την οποία το σύστημα πλήρους ιχνηλασιμότητας για τις εισαγωγές ακατέργαστων και στιλβωμένων φυσικών διαμαντιών θα καταστεί υποχρεωτικό. Επιπλέον, αναβάλλει την απαγόρευση των κοσμημάτων που περιλαμβάνουν ρωσικά διαμάντια που έτυχαν επεξεργασίας σε τρίτες χώρες εκτός της Ρωσίας, έως ότου το Συμβούλιο αποφασίσει να ενεργοποιήσει την απαγόρευση στο πλαίσιο των ενεργειών των κρατών της ομάδας των G7.

Πηγή: ΚΥΠΕ