«Μαζική» επίθεση Ρωσίας στις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας

Οι ρωσικές επιθέσεις έχουν καταστρέψει το μισό ενεργειακό δυναμικό της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Η Ουκρανία δήλωσε το Σάββατο ότι η Ρωσία εξαπέλυσε «μαζική» επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ενεργειακές υποδομές στα δυτικά και νότια της χώρας.

«Ο εξοπλισμός στις εγκαταστάσεις της (διαχειρίστριας εταιρείας) Ukrenergo στις περιοχές Ζαπορίζια και Λβιβ υπέστη ζημιές», ανέφερε το Υπουργείο Ενέργειας, προσθέτοντας ότι δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται στη Ζαπορίζια.

Προσέθεσε ότι αυτή ήταν «η όγδοη μαζική, συνδυασμένη επίθεση σε εγκαταστάσεις ενεργειακών υποδομών» τους τελευταίους τρεις μήνες.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, περισσότερα από δύο χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή, οι στοχευμένες επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν παραλύσει την ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία και ανάγκασαν το Κίεβο να επιβάλει διακοπές ρεύματος και να εισάγει ποσότητες από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι οι ενεργειακές υποδομές, συμπεριλαμβανομένου ενός σταθμού παραγωγής ενέργειας, είχαν υποστεί ζημιές ύστερα από μεγάλη επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, από την οποία τραυματίστηκαν επτά υπάλληλοι.

Η DTEK, η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ενέργειας στην Ουκρανία, δήλωσε ότι οι επιθέσεις προκάλεσαν «σοβαρές ζημιές» σε ένα από τα εργοστάσιά της.

Οι ρωσικές επιθέσεις έχουν καταστρέψει το μισό ενεργειακό δυναμικό της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι όλα τα νοσοκομεία και τα σχολεία στην Ουκρανία πρέπει να εξοπλιστούν με ηλιακούς συλλέκτες «το συντομότερο δυνατό».

«Κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι οι ρωσικές προσπάθειες εκβιασμού σχετικά με τη θέρμανση και την ηλεκτρική ενέργεια θα αποτύχουν», δήλωσε την Πέμπτη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της DTEK Μαξίμ Τιμτσένκο προειδοποίησε ότι η Ουκρανία «είναι αντιμέτωπη με σοβαρή κρίση αυτόν τον χειμώνα» εάν οι δυτικοί σύμμαχοι της χώρας δεν παράσχουν στρατιωτική βοήθεια για την υπεράσπιση του ενεργειακού δικτύου.

Ο Ζελένσκι έχει καλέσει επανειλημμένα τους συμμάχους της Ουκρανίας να στείλουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας για την προστασία των ζωτικών υποδομών της χώρας.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ουάσινγκτον θα δώσει προτεραιότητα στις παραδόσεις αντιαεροπορικών πυραύλων στο Κίεβο, πριν από άλλες χώρες που έχουν δώσει παραγγελίες.

Ο Ζελένσκι δήλωσε σε μήνυμά του στο Χ ότι είναι «βαθιά ευγνώμων» για την κίνηση των ΗΠΑ.

«Αυτές οι πρόσθετες δυνατότητες αεράμυνας θα προστατεύσουν τις ουκρανικές πόλεις και τους πολίτες», σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ