Νίκη Λεπέν, εκτός ο Μακρόν – Τι είπε στην πρώτη του δήλωση

Νίκη Λεπέν με 34% δείχνουν τα exit poll – Μένει εκτός ο Μακρόν – O Γάλλος πρόεδρος προέτρεψε τους ψηφοφόρους να μπλοκάρουν την ακροδεξιά στον δεύτερο γύρο

Νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης δείχνουν τα πρώτα επίσημα exit polls με ποσοστό 34%, δεύτερο έρχεται το Νέο λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς με ποσοστό 28,1% , ενώ στην τρίτη θέση με ποσοστό 20,3% βρίσκεται η συμμαχία του Μακρόν Ensemble. Πρόκειται για την πρώτη εκτίμηση από των IFOP, Ipsos, OpinionWay and Elabe.

Πρώτο με 34% το κόμμα της Λεπέν, τρίτο το κόμμα του Μακρόν, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls

Αμέσως μετά τη δημοσίευση των εκτιμήσεων των αποτελεσμάτων, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε τους ψηφοφόρους να μπλοκάρουν την ακροδεξιά στον δεύτερο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου. Για να το πράξει, ζήτησε μια «ευρεία» συμμαχία μεταξύ «ρεπουμπλικανών και δημοκρατικών» υποψηφίων.

Εξαιρετικά μεγάλη η προσέλευση στις κάλπες στη Γαλλία – Η υψηλότερη συμμετοχή εδώ και 40 χρόνια

Σε δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Μακρόν ανέφερε ότι πιστεύει πως η υψηλή συμμετοχή δείχνει την επιθυμία των Γάλλων να «ξεκαθαρίσουν την πολιτική κατάσταση».

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), η συμμαχία των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και της αριστερής Γαλλίας, ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει ομιλίες στη διάσημη Place de la République του Παρισιού.

Χωριστά θα παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών ο Μπαρντελά και η Λεπέν.

Ο Ζορντάν Μπαρντελά θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Pavillon Wagram, έναν χώρο εκδηλώσεων στα δυτικά του Παρισιού. Η Λεπέν, από την άλλη πλευρά, βρίσκεται στο Hénin-Beaumont στη βόρεια Γαλλία, την εκλογική περιφέρεια όπου διεκδικεί επανεκλογή.

Ενώ υποστηρικτές και στελέχη του κόμματος θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση της Λεπέν, μόνο δημοσιογράφοι θα παρευρίσκονται στην ομιλία Μπαρντελά.

Πηγή: skai.gr