Οικογενειακές ιστορίες

Κοίτα να δεις που λέγαμε ότι οι ευρωεκλογές δεν θα επηρέαζαν άμεσα το πολιτικό σκηνικό. Οτι θα ήταν, απλώς, μια καταγραφή δυνάμεων, μία αποτύπωση της δυναμικής των κομμάτων and that’s all folks. Και τρεις εβδομάδες μετά εγώ ψάχνω, εσύ ψάχνεις, αυτοί ψάχνουν. Το οτιδήποτε. Αρχηγό, ιδεολογία, «οδικό χάρτη», πειστικό αφήγημα, τις διαδρομές του μαύρου χρήματος, κάτι ψιλά που είχαν ξεμείνει στο συρτάρι, ένα φύλλο της «Αυγής» να ‘χουμε να θυμόμαστε. Και τα κόμματα να μην ασχολούνται το ένα με το άλλο, έτσι όπως είθισται να συμβαίνει στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Ισα ίσα σηκώνουν το κουρτινάκι, ρίχνουν μισή ματιά τι συμβαίνει στους απέναντι και μετά συνεχίζουν την εσωτερική κλωτσοπατινάδα. Αυτά πλέον δεν είναι κόμματα. Οικογενειακές ιστορίες είναι.

 Στο ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος (45) είχε έναν φίλο, τον Χάρη (44), που πολύ τον υποστήριζε. Του έδωσε μεγάλη θέση στην επιχείρηση, ο Χάρης κέρδισε τη συμπάθεια κάποιων πελατών, ο ίδιος πήρε τα πάνω του, σενιαρίστηκε και, πριν καλά καλά κλείσει χρόνος θέλει να του φάει το μαγαζί. Εντάξει, όχι μόνο αυτός. Αρκετοί απ’ όσους δουλεύουν εκεί. Κάνουν νοήματα ο ένας στον άλλον, κλείνουν ματάκια, «Πάμε Χάρη;», «Πάμε τώρα», πού ακριβώς πάνε δεν ξέρουν, στο μέλλον νομίζουν, είναι άλλωστε γνωστή η παροιμία που λέει ότι ο Μανώλης με τα λόγια χτίζει ανώγια και κατώγια. Μεγάλωσε ο ίσκιος τους λόγω της θέσης του ήλιου (του πράσινου) και πίστεψαν ότι ψήλωσαν. Και ότι μπορούν να τα κάνουν όλα. Και παπάς και ζευγάς. Και δήμαρχος και κλητήρας. Και κιθαρίστας και ντράμερ. Κατέβασαν ρολά για να μη βλέπουν οι περαστικοί τι γίνεται μέσα – που βλέπουν δηλαδή –, δεν βλέπουν και οι μέσα τι γίνεται έξω και τον Οκτώβριο, λένε, θα ξανανοίξουν με νέα διεύθυνση ή με την παλιά που θα είναι σαν νέα. Αλλά ούτε στη μέρα δεν τα βρίσκουν. Σαν συμπεθέρες που ψάχνουν ημερομηνία γάμου. «Μα δεν ξέρεις ότι εκείνη την ημέρα έχει Μαραθώνιο;». «Γιατί εσύ σε Μαραθώνιο δεν παντρεύτηκες στον πρώτο σου γάμο;».

 Στον ΣΥΡΙΖΑ πάλι, ο Στέφανος (36) νοίκιασε σε τιμή ευκαιρίας το μαγαζί που το είχαν βγάλει στο σφυρί και τώρα νομίζει ότι το αγόρασε. Και κάνει ό,τι θέλει. Εν τω μεταξύ οι πωλήσεις πέφτουν, τα ταμεία αδειάζουν, υπάλληλοι φεύγουν, άλλοι παίρνουν, τάχα μου, αναρρωτική άδεια, με ελάχιστους έχει μείνει που τον προσκυνούν σαν τοτέμ ανεβάζοντας τον δείκτη της γελοιότητας σε δυσθεώρητα ύψη, ο ίδιος κοκορεύεται ότι τα κάνει όλα τέλεια γιατί είναι, ή ούτως ή άλλως, τέλειος, για όλα φταίει ο προηγούμενος, ο Αλέξης (50). Εν τω μεταξύ πληροφορίες που θέλουν να βάζει την «Αυγή» ένθετο στο παγκοσμίου φήμης περιοδικό «Meand my dog» ελέγχονται ως αναληθείς.

Και στη Νέα Δημοκρατία, ο Κυριάκος (56) για καλό και για κακό, τσακώνεται με όλους. Και όλοι τσακώνονται για όλα. Μέχρι και για ένα πάρτι που έγινε όταν πέρασε ο νόμος για την ισότητα στον γάμο. Σου λένε, εμείς κάναμε τις μεγαλύτερες εισπράξεις και όλοι ασχολούνται με τα μικρομάγαζα; Και σε αυτήν την περίπτωση, φήμες που θέλουν τον Κυριάκο να σκέφτεται να κάνει υπουργείο Αντιπολίτευσης, επίσης ελέγχονται ως μη ακριβείς.