Ολο και περισσότερα κρούσματα για κακομεταχείριση

Ολο και μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνουν οι κακοποιήσεις ζώων στη χώρα μας, με τις καταγγελίες να είναι σχεδόν καθημερινές. Μόνο τα τελευταία 24ωρα αρκετά είναι τα σοβαρά περιστατικά κακοποίησης που έχουν έρθει στην επιφάνεια, μέσα από καταγγελίες πολιτών και μελών φιλοζωικών οργανώσεων.

Στον αγροτικό οικισμό του Πάγου, στη Σύρο, ένα άλογο βρέθηκε πυροβολημένο στο κεφάλι, μέσα στο αγρόκτημα της ιδιοκτήτριάς του. Ο «Εκτορας», ηλικίας εννέα ετών, ήταν άλογο ιππασίας, ωστόσο είχε τραυματιστεί και η ιδιοκτήτριά του το φρόντιζε τους τελευταίους μήνες μέσα σε ιδιωτικό χώρο που ανήκει στην οικογένειά της.

Στο μεταξύ, πριν από λίγες ημέρες, ο ακρωτηριασμός των τριών εκ των τεσσάρων ποδιών ενός μικρού γατιού σόκαρε την κοινή γνώμη. Υστερα από καταγγελία που κατατέθηκε σε αστυνομικό τμήμα της Θεσσαλονίκης από μέλος φιλοζωικής οργάνωσης, σχηματίστηκε δικογραφία ενώ ο εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική έρευνα για τον εντοπισμό του δράστη. Εξετάζεται, πάντως, και το ενδεχόμενο πίσω από τον ακρωτηριασμό του ζώου, το οποίο θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την τοποθέτηση προσθετικών μελών, να βρίσκεται κάποιο εξαιρετικά αιχμηρό όργανο, όπως είναι οι παράνομες παγίδες για τα άγρια θηλαστικά. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., από τις 4 Οκτωβρίου 2022, ημερομηνία κατά την οποία ξεκίνησε η λειτουργία του πενταψήφιου τηλεφωνικού αριθμού 10410 για την κακοποίηση ζώων, μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2023 καταγράφηκαν 3.310 καταγγελίες, από τις οποίες προέκυψαν 231 πρόστιμα και 250 δικογραφίες.