ΤΑ ΝΕΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ

Sue Donaldson –

Will Kymlicka

«Ζωόπολις»

Μτφ. Γρηγόρης Μολύβας,

εκδ. Πόλις, 2021

Ηταν το βιβλίο με το οποίο εγκαινιάστηκε μια ολοκληρωμένη αντίληψη για τα δικαιώματα των ζώων μετατοπίζοντας τη συζήτηση από το πεδίο της ηθικής στο πεδίο της πολιτικής, και εστιάζοντας σε συγκεκριμένες υποχρεώσεις απέναντι στα ζώα, που πηγάζουν από τους ποικίλους και διαφοροποιημένους τρόπους με τους οποίους τα ζώα σχετίζονται με τις ανθρώπινες κοινωνίες και τους θεσμούς. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι διαφορετικές κατηγορίες ζώων βρίσκονται σε διαφορετικές σχέσεις με τις πολιτικές κοινότητες των ανθρώπων.

Michael Huemer

«Διάλογοι περί ηθικής χορτοφαγίας»

Μτφ. Κώστας Αλεξίου,

εκδ. Κυαναυγή, 2020

«Κάθε χρόνο σφάζονται 74 δισεκατομμύρια ζώα των οποίων η σύντομη ζωή εξαντλήθηκε μέσα στο οδυνηρό περιβάλλον των βιομηχανικών εκτροφείων» σημειώνει ο συγγραφέας. Είναι σωστό να αγοράζουμε προϊόντα που προέρχονται από βιομηχανικά εκτροφεία; Δύο σπουδαστές φιλοσοφίας, ένας χορτοφάγος και ένας κρεοφάγος, αναπτύσσουν μια συζήτηση γύρω από το ζήτημα της ηθικής χορτοφαγίας.

David DeGrazia

«Τα δικαιώματα των ζώων – μια πολύ μικρή εισαγωγή»

Μτφ. Σταύρος Καραγεωργάκης,

εκδ. Πράσινο Ινστιτούτο, 2017

Μια γενική επισκόπηση των βασικών δεοντολογικών και φιλοσοφικών ζητημάτων των δικαιωμάτων των ζώων. Το βιβλίο είναι μια εισαγωγή στα θέματα που αφορούν τα ζώα και τις σχέσεις ανθρώπου – ζώων. Εξετάζονται ερωτήματα όπως η σημασία των ηθικών δικαιωμάτων για τα ζώα, η ψυχική ζωή τους και πώς μπορεί να γίνει κατανοητή η ευημερία τους. Ο συγγραφέας παρουσιάζει μοντέλα για την κατανόηση της ηθικής κατάστασης και των δικαιωμάτων των ζώων, με στόχο τη διερεύνηση των επιπτώσεων της αντιμετώπισης των ζώων από τον άνθρωπο.