H βία των μολότοφ είναι τρομοκρατική

H μεταμεσονύκτια επίθεση με βόμβες μολότοφ στο σπίτι της προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα – Χριστοδουλέα δείχνει ότι δεν είναι αμελητέα η δράση των ομάδων άγνωστων κουκουλοφόρων, που πάντα επιδιώκουν να σφραγίζουν με τη βίαιη δραστηριότητά τους τις εξελίξεις. Η ηγεσία του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν ενδίδει στις ευκολίες του νομικού λαϊκισμού κι αυτό φαίνεται ότι το κάνει στόχο της τρομοκρατίας των μολότοφ. Μερικές απλές σκέψεις:

¢ Ο βίαιος διάλογος με κουκουλοφόρους δεν είναι εφικτός στο πλαίσιο των δημοκρατικών θεσμών.

¢ Οι βόμβες μολότοφ δεν είναι παιχνίδια στα χέρια καλοπροαίρετων επαναστατών. Είναι φονικά εργαλεία (όπως αποδείχτηκε και στην αδιερεύνητη ακόμα σήμερα φονική επίθεση στη Μαρφίν) κι οι χρήστες τους δεν απειλούν απλώς ανθρώπινες ζωές, είναι απειλή για το κοινωνικό συμβόλαιο, τις πολιτικές και τις κοινωνικές συναινέσεις, την ίδια τη δημοκρατία.

¢ Τα περασμένα χρόνια, η ριζοσπαστική Αριστερά έδειξε τουλάχιστον κατανόηση και ανοχή στη «χαμηλή βία» των κουκουλοφόρων και των μολότοφ. Αλλά «χαμηλή βία» στη δημοκρατία δεν υπάρχει. Κάθε είδους βία είναι έκφραση περιφρόνησης των θεσμών και της δημοκρατικής βούλησης των πολιτών. Κι είναι απαραίτητη η ομόθυμη καταδίκη της.

¢ Το κράτος έχει υποχρέωση να εξαρθρώνει κάθε είδους απειλή εναντίον των θεσμών και των εκπροσώπων τους. Καμία ανοχή σε δυνάμει δολοφόνους στο όνομα της όποιας ριζοσπαστικής άποψης.

Ηλίας Κανέλλης